Пълен абсурд е твърдението, че България ще се съгласи на

...
Пълен абсурд е твърдението, че България ще се съгласи на
Коментари Харесай

Христо Иванов: България претърпя исторически провал на терена на народната дипломация със Северна Македония

Пълен парадокс е изказванието, че България ще се съгласи на предоговаряне на изискванията в преговорната рамка с Република Северна Македония (РСМ), съобщи съпредседателят на “Демократична България ”(ДБ) и водач на “Да, България ” Христо Иванов. В предаването „ Неделя 150 “ на БНР той сподели, че такава тематика не е повдигана нито във вътрешен проект, нито от интернационалните ни сътрудници, нито че има някакъв късмет да се случи, оповестиха от пресцентъра на Демократична България.

“Понеже някои сили не съумяха в пропагандата си по тематиката със Северна Македония и виждат, че договаряния с Европейския съюз няма, измислят, че имало някакво договаряне и нови отстъпки. Има призната преговорна рамка за договаряния с РСМ, в която са сложени български условия и са разказани и механизмите за взимане на решения. Тя не може да бъде предоговаряна, тя е приключен факт ”, съобщи Христо Иванов.

Той разяснява, че през последните години България е претърпяла цялостен неуспех в така наречен национална дипломация в връзките си със Северна Македония. Според него България е посочила неумение да не се слага в деструктивна роля и изрази вяра, че външният министър Мария Габриел ще промени посоката на държание по отношение на съседите ни.

“Извън връзките сред държавните институции, доста значими са и връзките сред двата народа. Ние желаеме да се сближаваме с нашите братя, а реализираме тъкмо противоположното. Става въпрос за умеенето на една страна да организира така наречен национална дипломация, да убеждава обществото да не има вяра сляпо на съответния министър или държавно управление. Ние претърпяхме исторически неуспех на терена на националната дипломация. Позволихме на политиците от двете страни да инжектират ненавист ”, съобщи Христо Иванов.

“Освен обособените официални въпроси би трябвало доста мощно да преосмислим своя курс в това отношение. Оставихме на сръбските и московските ченгета да докарат обстановката до този срив в връзките сред двата народа. Имаме доста добра европейска рамка, която дава благоприятни условия да си подсигуряваме правата, само че има и други принадлежности, които би трябвало да прилагаме. Те би трябвало да се ползват дейно, а не контрапродуктивно ”, добави той.

Христо Иванов съобщи, че продължава да упорства да се откри формула, която да подсигурява функциониращо болшинство с ГЕРБ-СДС в Народното събрание за осъществяване на значимите задания – приемането на законодателната стратегия, попълване на регулаторите и пречистване на службите за сигурност. Според него постоянните срещи на лидерско равнище във вторник са стъпка в вярната посока, като една от задачите е да се избегнат плаващите болшинства.

“Започваме от положение на доста тежко опълчване. Влизаме в тази конфигурации по нужда, не тъй като защото сме построили доверие и сме преодолели несъгласията си. По доста тематики оставаме на разнообразни позиции. Да, извънредно мъчно е, тъй като това не е някаква естествена обстановка. Но би трябвало да се откри метод за взимане на решения и обезпечаване на устойчиво болшинство, колкото и да е мъчно ”, съобщи Иванов.

Той още веднъж повтори, че макар комплицираната настройка, това ръководство е безалтернативно поради опциите, които страната ни би трябвало да употребява в идващите месеци – влизане в Шенгенското пространство, еврозоната и обезпечаване на условия за осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност.

Христо Иванов добави, че чака идната седмица конституционната комисия в Народното събрание да проработи и да бъдат обсъждани съответните хрумвания за промени в конституцията. „ От доста време сме подготвени с текстове. Очаквахме да стане явен форматът, в който те ще се преглеждат. Дали ще съумеем да се съгласим по какъв начин ще наподобява конституционната комисия, с цел да можем в границите на този развой да ги анонсираме “, уточни още Христо Иванов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР