Палацо Реале в Милано отбелязва 150 години от раждането на

...
Палацо Реале в Милано отбелязва 150 години от раждането на
Коментари Харесай

Изложба запознава зрителите с творчеството на Сезан и Реноар

" Палацо Реале " в Милано отбелязва 150 години от раждането на импресионизма с галерия на произведения на кръстниците на придвижването Пол Сезан и Пиер-Огюст Реноар.

Посетителите могат да видят 52 техни картини, датирани от 70-те години на XIX век и от първите години на XX век. Взети са назаем от два парижки музея.

Преди 150 години, през април, в Париж е подредена историческа галерия с картини на Реноар и Сезан, която дава началото на импресионизмът като течение в изобразителното изкуство.
От една страна, имаме Сезан, който търси основни геометрични структури, модели в натюрморта. Например, той показва ябълките като сфери. Дава концепцията за маса, рисувайки правоъгълник, който може да не е безусловно прав. Той демонстрира огромна придирчивост.
Сесил Жирардо – куратор на изложбата

Изложбата демонстрира и приликите, и разликите сред двамата художници, създали самобитна гражданска война в изкуството.

Сезан и Реноар са били другари, възхищавали са се на работата на другия, постоянно са работили дружно. Но всеки от тях има собствен присъщ жанр.
От друга страна, Реноар също е доста деликатен към рисуването, само че обръща огромно внимание на изобразяването на текстурите. По-специално постоянно се стреми да съобщи чувството за кожата, да възвърне седефа на текстурата или мекото допиране на плодове, като праскови или ягоди. Реноар внимава за структурата на обектите, само че доста повече за закръглеността и хармонията.
Сесил Жирардо – куратор на изложбата

Освен картините, изложбата включва и възстановки на ателиетата на художниците. Както и две картини от Пабло Пикасо, който се е въодушевил от творчеството на Сезан и Реноар.

Експозицията ще остане в " Палацо Реале " до 30 юни. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР