Палатковият лагер пред Паметника на Съветската армия не може да

...
Палатковият лагер пред Паметника на Съветската армия не може да
Коментари Харесай

Антон Койчев от ГЕРБ: Палатките няма да попречат на преместването на МОЧА

Палатковият лагер пред Паметника на Съветската войска не може да попречи на преместването му, само че може да предизвика незаконосъобразни и неприятни публични прояви, разяснява за Българска телеграфна агенция общинският консултант от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Антон Койчев. Според него се основава причина за вандалски дейности и опция за разпра сред жителите.

Вчера вечерта породи напрежение към Паметника на Съветската войска. От Министерство на вътрешните работи обявиха за Българска телеграфна агенция, че четирима души са арестувани поради това, че са хвърляли димки и са нанесли вреди по монумента. Сигналът е подаден към 23:45 часа нощес.

Без да има позволение от Столичната община, палатковият лагер не е легален , сподели общинският консултант Антон Койчев. Призовавам към съблюдаване на законността от всички институции, както и от жителите, добави той. Според него и тези, които са съгласни, и тези, които не поддържат решението за преместването на паметника, би трябвало да се държат законосъобразно, а институциите да обезпечат това.

„ Подобен вид дейности в центъра на София, в едната или в другата посока, не спомагат за решаването на казуса, а ние към този момент сме тръгнали по този път – с решението на Общинския съвет, с позицията на главните политически сили и с дейностите на държавното управление, въпреки и не доста бързи “, сподели Антон Койчев.

По неговите думи единственото вярно в тази ситуация е работата на институциите и преместването и експонирането на паметника в Музея на социалистическото изкуство.

„ Нямаше потребност да се стига до това, както и да се разпъват палаткови лагери, с цел да могат чисто предизборно някои политически сили да създадат своята предизборна акция “, разяснява общинският консултант.

Не би трябвало да се разрешават конфликти сред жители поради Паметника на Съветската войска, съобщи общинският консултант Марта Георгиева от групата на „ Демократична България – обединяване “. Относно разделянето в обществото по тематиката за ориста на паметника, Георгиева сподели, че не трябва да се основава напрежение, а който цени този паметник, може да изрази това и на друго място, не в центъра на София. По думите ѝ преместването би трябвало да се случи напълно по законов път, тъй че да няма обжалване или някой случай при дейностите.

Областният шеф на София Вяра Тодева уточни, че предвид на идните локални избори няма по какъв начин да се избяга от политизирането на въпроса . Тя напомни, че 70 години не е проверявано положението на фигурите на паметника и в направения План за сигурност се включва построяването на ограда и слагане на скеле. Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрече мнение през днешния ден, че някои политици употребяват преместването на Паметника на Съветската войска за пиар резултат по отношение на локалните избори. Тя напомни, че преди няколко месеца Столичният общински съвет е взел решение за пренасяне на монумента.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР