Пакистанският съд осъди бившия премиер Имран Хан на три години затвор

...
Полицията арестува бившия министър-председател на Пакистан Имран Хан в източния
Коментари Харесай

Полицията арестува бившия министър-председател на Пакистан Имран Хан в източния град Лахор в събота, след като съд осъди опозиционния лидер на три години затвор за незаконна продажба на държавни подаръци.

Правни експерти казват, че осъдителната присъда, издадена от окръжен съд, може да сложи край на шансовете на Хан да участва в националните избори, които трябва да се проведат преди началото на ноември.

„Полицията е арестувала Имран Хан от резиденцията му“, адвокатът на Хан Интезар Паньота каза Ройтерс. „Подаваме петиция срещу решението във висшия съд.“

Началникът на полицията в Лахор Билал Сидик Камиана потвърди ареста и каза на Ройтерс, че политикът е бил прехвърлен в столицата Исламабад.

Политическата партия на Хан, Пакистан Техриек- e-Insaf (PTI) каза в изявление, че вече са подали друга жалба до Върховния съд по-рано в събота.

Присъдата дойде само ден след като върховният съд на Пакистан временно спря процеса в окръжния съд. Не беше веднага ясно защо процесът е продължил въпреки решението на висшия съд.

Арестът и задържането на Хан за няколко дни през май по отделен случай предизвика интензивни политически сътресения и избухнаха смъртоносни сблъсъци между поддръжниците на Хан и полицията.

Последният арест идва в навечерието на изборите, които се очаква да се проведат през следващите три месеца. Премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф предложи парламентът да бъде разпуснат на 9 август, три дни преди края на мандата му, според политическите изявления, проправяйки пътя за общи избори до ноември.

Пакистанските медии и свидетел на Ройтерс описват полицията около резиденцията на Хан в Лахор в събота след излизането на присъдата.

Присъдата е свързана с разследване, проведено от избирателната комисия, която намери Хан за виновен в незаконна продажба на държавни подаръци по време на мандата му като министър-председател от 2018 до 2022 г.

Хан отрече да е извършил нещо неправомерно.

70-годишният играч на крикет, превърнал се в политик, беше обвинен в злоупотреба с премиерския си пост, за да купува и продава подаръци в държавна собственост, получени по време на посещения в чужбина и на стойност над 140 милиона пакистански рупии ( $635 000).

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР