Пакистанският премиер Имран Хан беше отстранен миналата година с причина

...
Пакистанският премиер Имран Хан беше отстранен миналата година с причина
Коментари Харесай

САЩ наложиха своя ред в Пакистан

Пакистанският министър председател Имран Хан беше отхвърлен предходната година с причина - Държавният департамент на Съединени американски щати подтикна пакистанското държавно управление към това. За това, като се базира на скришен държавен документ, написа онлайн проверяващото списание „ Интерсепт “. Информацията е изтекла пред публицисти от неизвестен източник от пакистанските въоръжени сили, който сподели, че няма връзка с Имран Хан.

" Премахнете Хан и всичко ще бъде простено "

Както се оказа, Хан мощно подразни американците с позицията си във връзка с съветската спецоперация в Украйна.

Бившият министър-председател на Пакистан, в този момент наказан по дело за корупция, посети Русия в деня на започването на СВО, който в действителност подписа личната си присъда. Той, несъмнено, се опита да се оправдае – видите ли, че визитата е планувано доста преди добре известните събития и пакистанските управляващи не са били предизвестени. Не оказа помощ.

Според документа, две седмици след началото на СВО, тогавашният пакистански дипломат в Съединени американски щати Асад Маджид Хан се срещнал във Вашингтон с асистент държавния секретар на Съединени американски щати по въпросите на Южна и Централна Азия Доналд Луис, както и с различен почитан представител на Държавния департамент. На тази среща на пакистанеца е сложено изискване - вотът на съмнение към премиера да се увенчае с триумф. Само тогава пакистанските елити ще могат да разчитат на благоволението на Съединени американски щати. В противоположен случай Съединени американски щати ще се погрижат да изолират Пакистан на интернационалната сцена.

Веднага след полемиката пакистанският посланик изпратил депеша до Исламабад, в която разгласи настояването на Вашингтон. Хан би трябвало да бъде отхвърлен, а Пакистан би трябвало да остане строго проамерикански надъхан. Месец по-късно работата беше свършена. Според „ Интерсепт “, не без поддръжката на въоръжените сили на страната, в Народното събрание на Пакистан е извършен избор на съмнение, вследствие на което Хан е отхвърлен от власт. За оставката му гласоподаваха 174 депутати от 342-ма.

Журналистите от „ Интерсепт “ прецизират, че са положили доста старания да ревизират документа - и нямат подозрения в неговата достоверност. Пакистанското посолство във Вашингтон предстоящо не разяснява тази информация. А Държавният департамент отхвърли всевъзможни обвинявания за интервенция на Съединени американски щати във вътрешните работи на Пакистан.

Какво става през днешния ден

Фактът, че документът си заслужава най-малкото деликатно разглеждане, се вижда от това по какъв начин се развиват връзките сред Съединени американски щати и Пакистан след описаните в него събития. Многократно се съобщаваше, че Пакистан взе участие в снабдяването на Киев с муниции. Тогава известният пакистански публицист Харун ур-Рашид направи скандално изказване, че Исламабад е подготвен да изпрати наемници в зоната на НВО.

А малко преди украинският външен министър Кулеба да дойде на публично посещаване в столицата на Пакистан, медиите още веднъж оповестиха, че Пакистан изпраща товар от 150 контейнера с 25-мм патрони в Украйна. Корабът е напуснал пристанището на Карачи и се е насочил към Украйна през полското пристанище Гданск. Тази информация към този момент се появи в пресата по-рано. В същото време освен Полша, само че и Кипър с Румъния, и даже Йордания се появиха като директна площадка. Съобщава се, че Исламабад изпраща на ВСУ Украйна артилерийски снаряди, системи за противовъздушна защита, системи за залпов огън, избавителни машини, муниции и аварийни елементи. Пакистан отхвърля всичко.

„ Ние се придържаме към политиката на невмешателство във военни спорове. Съобщенията за пакистански доставки на муниции за Украйна не са правилни ”, сподели Мумтаз Захра Балоч, представител на пакистанското Министерство на външните работи през февруари тази година.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обаче разгласява на формалната страница във Facebook фотография, на която украински военни зареждат ракети „ Ярмук “, създадени в Пакистан. И това не са единствените сходни фрагменти.

Американски шефове

Наскоро пакистанският кабинет се съгласи с удължаването на меморандума, който разрешава на Съединените щати да споделят оръжия, съоръжение, военно съоръжение и технологии със своите съдружници. Споразумението беше подписано за първи път сред Исламабад и Вашингтон през октомври 2005 година

През 2020 година срокът му изтече, а в този момент още веднъж е продължен, което на фона на всичко изброено наподобява много обезпокоително. Проблемът даже не е толкоз в самия контракт, а в политическата уязвимост и неустойчивост на Пакистан. Индия, да вземем за пример, също се стреми да развива по-тесни връзки със Съединени американски щати в това число военно-техническо съдействие. Това обаче не пречи на връзките на Ню Делхи с Москва. Индийците усилват вноса на съветски нефт и могат да си разрешат да се дистанцират оптимално от руско-украинския спор.

Очевидно проектът на Съединени американски щати беше да попречат на Пакистан да построи връзките си с Русия по метода, по който Индия го прави през днешния ден. Уви, Исламабад е извънредно уязвим и предразположен. Той страда от инфлация, продължаваща енергийна рецесия, голям държавен дълг. Това и употребяват американските му сътрудници, а в действителност и шефовете.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР