Пакистанските власти започнаха днес евакуация на гранични села в оспорвания

...
Пакистанските власти започнаха днес евакуация на гранични села в оспорвания
Коментари Харесай

Започна евакуация по индийско-пакистанската граница

Пакистанските управляващи започнаха през днешния ден евакуация на гранични села в оспорвания Кашмир, а индийските управляващи затвориха учебни заведения в района в конюнктура на съществено напрежение сред двете прилежащи нуклеарни страни, съобщи ДПА.

Няколкостотин фамилии бяха преместени в по-сигурни региони след интензивния съвместен обстрел с потребление на артилерия сред пакистански и индийски войски през миналата нощ, сподели Мущак Минхас, министър на информацията на пакистанската част на Кашмир. "В целия район е оповестена висша степен на паника... Опасяваме се, че още региони ще би трябвало да бъдат евакуирани, в случай че не стартира деескалация ", сподели Минхас.

Спряно бе придвижването и по железопътна линия сред Пакистан и Индия и десетки индийци останаха блокирани в източния град Лахор.

В индийската част на Кашмир всички учебни заведения в петкилометрова зона около разграничителната линия бяха затворени като "предпазна мярка ". В региона Пунч управляващите споделиха, че обстрелът сред страните е траял с спирания до тази заран и се построяват 1200 убежища за фамилиите, живеещи по границата. "Разговаряме с локалните поданици дали желаят да се реалокират. Ще решаваме за евакуация по-късно ", сподели заместник-управителят на региона Рахул Йадав.

Изтребители на пакистанските и индийските военновъздушни сили през вчерашния ден за повторно нарушиха въздушното пространство на другата страна, което породи страхове от по-нататъшна ескалация на напрежението сред двете прилежащи страни.

Пакистанските военновъздушни сили оповестиха, че са свалили два индийски изтребителя и са заловили един водач.

Давайки първи признаци за деескалация, пакистанският министър председател Имран Хан съобщи през днешния ден, че Исламабад е подготвен да освободи водача и прикани Индия да стартира договаряния. "Готови сме да освободим (индийския) водач, в случай че това спомогне за понижаване на напрежението ", сподели пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши.

Във вторник индийски изтребители навлязоха в пакистанското въздушно пространство и започнаха въздушен удар, както увери индийската страна, против подготвителен лагер на терористи. Делхи твърди, че са били убити 350 екстремисти, а съгласно Исламабад ударът е бил несполучлив и не е взел жертви.

Мишена на индийския въздушен удар са били бойци на основаната в Пакистан екстремистка формация "Джаиш е Мохамед ", която пое отговорност за самоубийствения атентат, лишил живота на 40 индийски паравоенни в индийската част на Кашмир на 14 февруари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР