Пакистанските власти обявиха, че са разбили престъпна група, занимаваща се

...
Пакистанските власти обявиха, че са разбили престъпна група, занимаваща се
Коментари Харесай

В Пакистан разбиха престъпна група за незаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци

Пакистанските управляващи оповестиха, че са разрушили незаконна група, занимаваща се с противозаконна трансплантация на бъбреци на богати чужденци, съобщи ДПА.
Агенцията отбелязва, че това е процедура, която процъфтява в тази бедна страна в изискванията на икономическа рецесия.
Най-малко 10 души, измежду които лекари и медицински сестри, са били задържани нощес, представители на здравните управляващи дружно с полицията са нахлули в загадка клиника в град Равалпинди, недалече от столицата Исламабад. Арестувани са били и минимум трима хипотетични донори от Пакистан и двама реципиенти, един от Саудитска Арабия и един от Афганистан, заяви Хасан Ахтар, представител на пакистанските управляващи в провинция Пенджаб.
Днес се правят още обиски за арестуване на останалите членове на мрежата, сподели Ахтар.
Престъпната мрежа включвала няколко души, които посещавали села и дребни градове в централната провинция Пенджаб и убеждавали пакистанци да продават бъбреците си на богати чужденци, най-вече от арабски страни, а някои и от Европа.
Според нефролог от Исламабад богатите задгранични купувачи плащали до 50 000 $ за трансплантация на бъбрек, само че по-голямата част от сумата отивала при медиатори, а самият донор получавал едвам към 3000 $.
През 2010 година в Пакистан беше признат закон за надзор на противозаконната продажба на органи, предусещащ до 10 години затвор и санкция за трансплантации, които не се правят в откритите за тази цел лечебни заведения. Но законът не може да управлява тази процедура заради корупцията, възходящата беднотия и  престъпните банди, които работят отвън границите на страната, настояват специалисти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР