Пакистанските власти обявиха, че са разбили престъпна група, занимаваща се

...
Пакистанските власти обявиха, че са разбили престъпна група, занимаваща се
Коментари Харесай

Разбиха престъпна група за незаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци

Пакистанските управляващи оповестиха, че са разрушили незаконна група, занимаваща се с противозаконна трансплантация на бъбреци на богати чужденци, съобщи ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е процедура, която процъфтява в тази бедна страна в изискванията на икономическа рецесия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-малко 10 души, измежду които лекари и медицински сестри, са били задържани нощес, представители на здравните управляващи дружно с полицията са нахлули в загадка клиника в град Равалпинди, недалече от столицата Исламабад.

Арестувани са били и минимум трима хипотетични донори от Пакистан и двама реципиенти, един от Саудитска Арабия и един от Афганистан, заяви Хасан Ахтар, представител на пакистанските управляващи в провинция Пенджаб.

Днес се правят още обиски за арестуване на останалите членове на мрежата, сподели Ахтар.

Престъпната мрежа включвала няколко души, които посещавали села и дребни градове в централната провинция Пенджаб и убеждавали пакистанци да продават бъбреците си на богати чужденци, най-вече от арабски страни, а някои и от Европа.

Според нефролог от Исламабад богатите задгранични купувачи плащали до 50 000 $ за трансплантация на бъбрек, само че по-голямата част от сумата отивала при медиатори, а самият донор получавал едвам към 3000 $.

През 2010 година в Пакистан беше признат закон за надзор на противозаконната продажба на органи, предусещащ до 10 години затвор и санкция за трансплантации, които не се правят в откритите за тази цел лечебни заведения.

Но законът не може да управлява тази процедура заради корупцията, възходящата беднотия и незаконните банди, които работят отвън границите на страната, настояват специалисти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР