„Пакистан те обича“: Защо Вират Коли от Индия печели сърца отвъд границата

...
Коломбо, Шри Ланка – Kohliiiii! Пакистан те обича!“ крещи мъж,
Коментари Харесай

Коломбо, Шри Ланка – „Kohliiiii! Пакистан те обича!“ крещи мъж, облечен в пакистанска тениска за крикет.

Хуршид Али се наведе над релсите на трибуната до съблекалнята на индийския отбор по крикет, докато се опитваше да привлече вниманието на Вират Коли.

Индийската суперзвезда току-що беше приключила с рутинната си загрявка преди подновяването на мача на неговия отбор от Купата на Азия Супер 4 срещу Пакистан на стадион R Premadasa в понеделник.

С очи, вперени право напред и фокусиран върху играта, Коли се върна в съблекалнята, без да надникне.

Али, жител на Карачи, Пакистан, беше щастлив, че най-накрая е зърнал любимия си индийски играч на крикет. Той се усмихна, докато насочваше вниманието си към скандирането на лозунги за отбора на Пакистан.

„Няма съмнение, че цял Пакистан обича Вират Коли“, каза той пред Al Jazeera.

Сякаш усещайки следващия въпрос, Али добави: „Това е поради проста причина – той не позволява дребната политика да пречи на приятелството.

„Как той се отнася с нашите играчи и взаимодейства с тях е ясно, така че трябва да отвърнем на топлотата.“

Пакистан и Индия са горчиви съперници, откакто бяха разделени на две държави при обявяването на независимост от британското управление през 1947 г. Южноазиатските съседи са водили три войни оттогава и имат строги ограничения върху трансграничното движение на своите граждани.

Когато техните отбори по крикет се срещнат в турнири, билетите на прекомерни цени се разпродават за минути, защото феновете прекарват години в очакване на сблъсъка.

„Той уважава играта, така че ние го уважаваме“

По-късно вечерта в Коломбо, Коли вкара зашеметяващ сенчъри (122 от 94 топки), за да помогне на своя отбор да постигне рекордна победа над Пакистан в еднодневния международен (ODI) мач.

Али, който пътува до Шри Ланка, за да гледа два мача между Индия и Пакистан, които бяха поразени от дъжд, каза, че пакистанците се възхищават на бившия индийски капитан, въпреки отличните му резултати срещу техния отбор.

Коли вкара три сенчъри в 15 ODI мача срещу Пакистан. Неговият най-висок ODI резултат (183) също дойде срещу така наречения горчив съперник на страната му.

Но записите не възпират неговия фен клуб отвъд границата. Всъщност това го прави любим на пакистанските фенове на крикет, които са във възторг от способността му да поддържа представянето си на 35 години.

„Неговото ниво на физическа подготовка за 35-годишен спортист е несравнимо в крикета“, каза Шоаиб Халид, друг пакистански фен, пред Ал Джазира, след като Коли завърши своя век на победи в мачове в понеделник вечер.

„Възхищавам се на осъзнаването на играта, интензивността и страстта, които той продължава да показва, въпреки че спечели всяка [световна] титла по крикет. Той уважава играта, така че и ние го уважаваме“, каза Халид важно.

Миналата година, когато Коли премина през слаб период на терена, той намери подкрепа в неочакван ъгъл. Фен на мач по крикет между Пакистан и Австралия в Карачи вдигна плакат, показващ подкрепата му за индийската звезда.

Оглушителни скандирания на „Kohli! Коли! Коли!" отекна през двата дни на мача за Купата на Азия в неделя и понеделник.

Скандиранията започнаха, когато Коли за първи път стъпи на терена, за да бие, и продължиха до късно през нощта в понеделник, когато той излезе пред ограничителната линия.

Където и да излезе Коли, тълпата се движеше с него като рояк пчели. Когато се премести на границата на мидуикета, феновете му от всички възрасти и националности побесняха. Те викаха и го молеха да им помаха. Когато го направи, беше делириум.

Джоел Ейбрахам, самопровъзгласил се за „фен момче“ на Коли от южната метрополия на Индия Ченай, каза, че разбира защо любимият му играч на крикет е толкова популярен отвъд границата и по целия свят.

„Когато излезе от игралното поле, той изоставя агресията си и показва истинската си човешка природа, която е пълна със смирение и уважение“, каза той пред Al Jazeera.

„Той знае как да разделя професионалното и личното си поведение, което го кара да се откроява“, каза 21-годишният играч.

„Уважение към нашите играчи“

Независимо дали става въпрос за неговите усмивки, спокойно поведение или интервюта без задръжки, Коли е категоричен фаворит, защото пакистанските фенове на крикет го виждат като играч, с когото могат да се свържат.

„Той се отнася с уважение към нашите играчи и към нас като фенове, което е необичайно за повечето индийски играчи по крикет, но нещо, което всички спортисти трябва да подкрепят“, каза пакистанецът Рубаб Айджаз.

„Когато днес [понеделник] той навърши век, всичките ми приятели и семейство вкъщи го аплодираха“, каза тя с вдигане на рамене.

Преди първия мач Индия-Пакистан на Купата на Азия, Коли беше видян да разговаря оживено с пакистански играчи. Бяха разменени високи петици, прегръдки и усмивки.

Когато дъждът спря играта по време на мача, Коли стоеше пред съблекалнята на Пакистан и си пускаше шеги с пакистанските играчи.

Фактът, че Коли никога не е играл състезателен крикет в Пакистан – той е обиколил страната само с младши отбор – не остави феновете му друг избор, освен да го последват, когато играе с отбора в зелено на неутрални терени.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР