Пакетите на посрещане на Нова година у нас отдавна са

...
Пакетите на посрещане на Нова година у нас отдавна са
Коментари Харесай

Пакетите на посрещане на Нова година у нас отдавна са изчерпани

Пакетите на посрещане на Нова година у нас от дълго време са изчерпани, в този момент настоящи са записванията за 2023. Това съобщи шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на " България заран ".

" Запитванията са за 560 000 пътувания към Коледа и Нова година. Като се слеят празниците, се получават 10 дни отмора. Резервациите са както по планинските курорти, по този начин и в балнеохотели, къщи за посетители ", уточни Драганов.

Той назова и междинната цена за четиричленно семейство за нощувка в стая - към 180-240 лева, като в нея не е включена храната и празничният куверт.

" 11-17% е нарастването на цената за празниците за година. Поскъпването е главно поради програмата. Цената на труда на изпълнителите е сериозна. Цените, които хотелиерите дават, са доста правилни. Те се преценяват, не се търси облага. Ток, заплати - всичко се подвигна, в случай че се приложат действителните цени, ще се бръкнат гостите доста повече ", акцентира Драганов пред Bulgaria ON AIR.

И е безапелационен - България остава най-евтината дестинация за посрещане на празниците. Гостът добави, че цените за пакет от 10 000 лева, каквито бяха оповестени във Велинград, са за апартамент за 4-членно семейство. И при аналогичини условия в чужбина този пакет ще излезе по-скъп.

" Най-добре е да си стои човек у дома, в случай че не желае да заплаща, само че отново няма да му излезе без пари. Най-евтино е в Турция - има пакети по 300-400 лева, което е колкото една нощувка в България. Но това, което ще получите там и тук за тези пари, е друго. В Турция има цени по 15 000 евро ", посочи шефът на Института за разбори и оценки в туризма.

Основните резервации, които вършат туристите, са за тридневни пакети. Драганов разясни, че едноседмични вършат скиорите, които търсят по-евтини места за настаняване.

Около 70 000 чужденци се чака да дойдат у нас за Коледните празници. Голяма част от тях са българи, които идват при фамилиите си.

" Хората започнаха да си живеят живота. Излязоха от тези млаки жилища, откриха втория дом - къщите, които имат в страната, реновираха ги, доста интензивни са уикенд пътувания. Записванията за следващата година са интензивни, на всеки му е ясно, че като дели парите настрани - инфлацията ще ги изяде ", разяснява Драганов.

Като желани дестинации за отмора в чужбина той уточни Северна Африка, Дубай, Карибския басейн, както и балканските страни.

За идната година се чака забележителен растеж на туристите.

" 1,2 млн. чужденци чакаме от декември до края на март - те не отиват единствено в зимните курорти, има винен, селски туризъм. В планинските курорти отиват към 1/4 тях ", сподели още гостът.

Според него Илън Мъск няма да пристигна в България, само че пък за няколко дни се е напомнило за едно красиво място в страната ни.

Драганов разяснява и настаняването на украинските бежанци у нас. По думите му след 3 месеца на държавна прехрана те би трябвало да се включат в пазара на труда.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР