Пакетът за климата Под готвени за цел 55“ за постигане

...
Пакетът за климата Под готвени за цел 55“ за постигане
Коментари Харесай

Строителството ще създаде най-много нови работни места през енергийния преход

Пакетът за климата „ Под готвени за цел 55 “ за реализиране на 55% понижение на чистите излъчвания на парникови газове в Европейския съюз до 2030 година, ускори авансово контрактуваните цели за възобновимия дял на силата и енергийната успеваемост, като в същото време насочи Европа по пътя към нисковъглеродни индустриални процеси. Това пътешестване изисква необятно преструктуриране на нейните енергийни системи.

Европа е „ остарелият континент “: огромна част от нейния сграден фонд предхожда амбициозните условия за енергийна успеваемост. Сградите са виновни за 40% от потреблението на сила в Европейски Съюз и 36% от излъчванията на парникови газове. Следователно подобряването на енергийната успеваемост в постройките има основна роля. Преобразуването на енергийни системи обаче ще изисква големи вложения и ще докара до доста материална и трудоемка промяна на застроената среда.

Нови работни места

Проучване на Eurofound за по какъв начин „ готови за 55 “ ще се отрази на европейските пазари на труда до 2030 година демонстрира, че тези политики ще имат позитивно, въпреки и доста непретенциозно общо влияние върху растежа на заетостта. В съпоставяне с прогнозата за нормалния бизнес и като се вземат поради загубите на работни места, към 204 000 чисти спомагателни работни места ще бъдат основани до 2030 година

Според това проучване секторът, който ще докара до по-голямата част от повишаването на заетостта, е строителството. Близо 40 на 100 от плануваните спомагателни капиталови разноски ще отидат в този бранш и към две трети от тях за възобновяване на жилищния фонд.

На общо равнище на Европейски Съюз, до момента в който максимален напредък на заетостта се планува в услугите, строителството се чака да способства непропорционално за общия напредък на заетостта.

Този напредък ще бъде концентриран по-специално в работни места с ниско и приблизително възнаграждение, които са типични за бранша.

Необходим труд

Така че строителството е в основата на огромна част от енергийния преход – при построяването на възобновими електроцентрали и свързаната с тях инфраструктура и в модернизиране на жилищния фонд в Европа, който е на повече от половин век. Ще бъде нужен труд за възстановяване на изолацията на постройките и за превръщане на системи за отопление и изстудяване, основани на газ или нефт, към по-ефективни системи, основани на термопомпени или фотоволтаични технологии, работещи на електричество. Ще е належащо също по този начин да се конфигурира инфраструктура за електрическо зареждане, да се създаде нов потенциал за произвеждане на електрическа енергия и да се разшири този на електрическата мрежа.

И въпреки всичко строителството по този начин и не се възвърне от световната финансова рецесия: има 2.4 милиона по-малко работни места в строителството в Европейски Съюз през 2023 година, в сравнение с през 2008 година С изключение на Унгария и Румъния, делът му в заетостта е намалял във всяка държава-членка на Европейски Съюз, като спадът е най-рязък в тези страни с предишни взривове.

Въпреки това дефицитът на работна ръка е необятно публикуван в строителството. Това явно не се дължи на липса на търсене, а по-скоро на застаряването и неподновяването на работната мощ. Секторът се възвръща постепенно от пандемията, само че след премахването на рестриктивните мерки доста някогашни строителни служащи към този момент са наети в други браншове, предлагайки им по-добри условия на труд.

Преквалификация

Възможно е също по този начин да няма задоволително служащи със характерните пълномощия, изисквани от зеления преход — в това число водопроводчици, отоплителни инженери и монтажници на термопомпи. Европейският център за развиване на професионалното образование (Cedefop) прави оценка, че до 2030 година секторът ще би трябвало да обезпечи образование за спомагателни 3-4 милиона служащи, с цел да реализиране на задачите на Европейския зелен пакт. Това ще бъде предизвикателство, поради високия дял на заетостта в строителството в дребни и даже микропредприятия.

Наборът от умения, да речем, инженер по системи с газово отопление обаче доста ще се припокрива с този на инженер по термопомпи въздух-вода. Може да отнеме единствено една седмица в допълнение образование, с цел да се придобият нужните знания за оборудването и дизайна на неговата система. Финансовите тласъци — доста от които се поддържат от финансиране от Европейски Съюз — са все по-достъпни за преквалификация и образования от страна на служащите.

Скоро по този начин или другояче ще има дребна опция. Битовото отопление с газ ще предстои на ограничавания и вероятно последователно унищожаване посредством директивите на Европейски Съюз по отношение на енергийните характерности на постройките и енергийната успеваемост.

Така че имаме задачите и имаме тласъците. Всичко, от което се нуждаем в този момент, е задоволително квалифицирани строителни служащи, които да свършат работата, написа Social Europe.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР