Пакетът от фармацевтичната компания мина в няколко сделки през борсовата

...
Пакетът от фармацевтичната компания мина в няколко сделки през борсовата
Коментари Харесай

Акции за над 25 млн. лв. от "Софарма" се изтъргуваха на борсата

Пакетът от фармацевтичната компания мина в няколко покупко-продажби през борсовата сесия

Още по тематиката
Печалбата на " Доверие единен холдинг " спадна с над 70%

Приходите на сдружението се покачват леко през първите шест месеца на годината
29 авг 2017
Приходите на " Софарма " се покачват с 11% до 240 млн. лева

Печалбата за първото тримесечие също пораства и е над 18 млн. лева
31 май 2017
" Софарма " желае по-голям дял в холдинг " Доверие "

Фармацевтичната компания и някогашният приватизационен фонд и в този момент са под контрола на Огнян Донев
7 фев 2017 Акции за над 25 млн. лева от " Софарма " бяха изтъргувани по време на борсовата сесия във вторник. Това дава отговор на дял от към 4.5% от фармацевтичната компания. Делът беше продаден на няколко порции, само че не е ясно кой е продавачът. Такива размери имат няколко компании – обвързваните с основния изпълнителен шеф Огнян Донев - " Донев инвестмънтс холдинг " (25.19%), и " Телекомплект инвест (20.41%), както и " Ромфарм компани " със 17.33% към края на ноември. Последната е понижила малко каузи си по отношение на края на септември, а последният акционер с над 5% дял е ЗУПФ " Алианц България ".

Продавачът незнаен

Цената, на която минаха главните пакети, беше 4.27 лева за брой, а изтъргуваните акции малко над 6 млн. броя. Ако продавачът е един, което е най-вероятно, и е минал избрана граница за откриване на информация, то в идващите дни би трябвало да стане ясно кой е той, а в случай че има и по-голям покупател, и той.

Към края на деветмесечието " Софарма " усили консолидираните си доходи с съвсем 11% до 733 млн. лева, а облагата с 4% до 34.2 млн. лева Това обаче не се отрази изключително в цената на акциите на компанията, които както и при други компании пострадаха от корекцията, която стартира на фондовата борса в средата на август и продължава въпреки и нерешително до през днешния ден. За три месеца цената на акциите на компанията се е намалила с към 8%. " Софарма " е третата по-големина компания на борсата с капитализация за 576 млн. лева, като по този индикатор с малко я изпреварва Първа капиталова банка с близо 600 млн. лева

Първото място се държи от " Кепитъл консепт лимитед " с внушителните 12.9 милиарда лева, само че там оценката е дискусионна - компанията няма действителна активност, а пазарната й стойност беше образувана след една договорка през октомври за 300 акции (по 6 лева.) и затвърдена в края на ноември с още една на същата стойност за 167 хиляди акции. По проспект компанията би трябвало да развива с китайски и хонконгски капитали мегакомплекса край Мусачево, само че той по този начин и не потегля с години. В момента пазарната й оценка надвишава сумарната за всички останали борсово търгувани компании.

Сделките със " Софарма " образуваха и съвсем целия оборот на борсата във вторник.

Още повече " Доверие "

Отделно от тези покупко-продажби във вторник стана ясно, че през предходната седмица " Софарма " е нараснала каузи си в " Доверие единен холдинг " до 32.49%. Реално фармацевтичната компания и близки до нея лица и до момента направляваха някогашния приватизационен фонд. През лятото компанията изиска от Комисията за защита на конкуренцията да позволи да концентрира по-голям дял в холдинга, в който има над 140 хиляди миноритарни акционери с сред една и 100 акции, които дружно имат 43.45% от акциите.

Най-същественият актив на " Доверие " е малко над 50% дял в " Доверие Брико ", което стопанисва веригата магазини " Мосю Бриколаж " в България, Сърбия и Македония. Освен това в някогашния приватизационен фонд са обединени дялове в над 20 компании - строителни и промишлени сдружения, три шивашки компании, две винарски мазета - " Българско вино " и " Новоселска гъмза ", както и многопрофилната болница " Доверие ", медицински центрове, две от най-големите по доходи здравнозастрахователни компании, както и голям брой недвижими парцели.

Съобщението за покачване в каузи на " Софарма " докара до покачване в цените на акциите на " Доверие ОХ " с 5.33% малко преди края на борсовата сесия до 2.23 лева за брой.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР