Пак отровен въздух в Димитровград. През последните дни бяха отчетени

...
Пак отровен въздух в Димитровград. През последните дни бяха отчетени
Коментари Харесай

Димитровград отново осъмна със замърсен въздух

Пак токсичен въздух в Димитровград. През последните дни бяха регистрирани рекордни замърсявания. Това наложи краткотрайно прекъсване на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ”, който е апетитен за главен замърсител. Измервателната станция в центъра на града отчела рекордни стойности в събота преди обяд. Стойността на серния диоксид била над 2000 единици.

Веселин Караджов сподели в ефира на „ Здравей, България ”, че димитровградчани се оплаквали от затруднено дишане и остра миризма на сяра. „ На територията на Димитровград няма друго промишлено дружество, което софтуерно да може да отдели серен диоксид, по тази причина не можем упрекваме друго дружество ”, добави той.

Наталия Пачеманова, която е шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково, изясни, че в следобедните часове на събота на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ” е издадено наставление да приключи активността си за 48 часа. По думите ѝ районната екоинспекция готви нова насилствена административна мярка.
" На 10 септември са регистрирани притеснителни стойности на серен диоксид, сред 9 и 12 часа. Превишен е три пъти алармения предел. В 10 часа са измерени 2000 микрограма на 1 пространствен метър. Работим хората да бъдат предпазени ", изясни тя. Според Веселин Караджов от съдружие " Дишай, Димитровград " неколкократно сигнализира за замърсяването. Той споделя, че допреди ТЕЦ-ът да стартира работа стойностите са под нормите.

От предприятието, посочено за замърсител на въздуха, показаха подозрение в точността на стационарната измервателна станция, а стойностите на мобилната към момента се чакат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР