Падащите бомби в Украйна явно са посъбудили и американското правосъдие

...
Падащите бомби в Украйна явно са посъбудили и американското правосъдие
Коментари Харесай

САЩ обвини американски партньор на Константин Малофеев за медийни сделки в Русия, Гърция и България

Падащите бомби в Украйна очевидно са посъбудили и американското правораздаване във връзка с връзките на съветските олигарси с американски предприемачи. След като на 2 март правосъдният министър на Съединени американски щати Мерик Гарланд разгласи основаването на особено звено KleptoCapture, което да следи новите всеобхватни наказания против Москва, ден по-късно във федералният съд в Ню Йорк бяха повдигнати обвинявания на продуцента и медиен бизнесмен Джон (Джак) Ханик, поради връзките му с Константин Малофеев, които засягат и България.

Ханик е упрекнат, че най-малко пет години е бил дясна ръка на съветския олигарх в неговите медийни инициативи, в това число откакто Малофеев е попаднал под наказания поради финансирането на сепаратистите в Украйна. В едно от тези си инициативи, дружно с гръцки бизнес-партньор на Малофеев и с ръководителя на българското съдружие " Русофили " Николай Малинов, Ханик се опита да вземе ТВ7 и ББТ, само че договорката пропадна.

Случаят е остарял и видно е бил квалифициран от дълго време, като в този момент му е пристигнал момента. Въпреки че глобите, свързани със сепаратистките придвижвания в Украйна, както и тези персонално против Малофеев, са от 2014 година, това е първото обвиняване по тях, повдигнато от Съединени американски щати против който и да било.
Ханик, Малофеев и сепаратистите в Украйна
71-годишният Ханик е американски жител и съгласно личната му биография, е един от основателите на канала Fox News, където е работил 15 години, и също по този начин има две награди " Еми " за документалистика.
Реклама
Връзката му с Русия стартира през 2013 година, като тогава влиза в партньорство с Константин Малофеев. Малофеев стартира като финансист през 90-те, през 2005 година основава личен фонд, а огромният му удар е придобиването на 10.7% дял в " Ростелеком ", които продава за 1.6 милиарда $ през 2013 година

След това част от тези пари са употребявани за основаването на мрежата " Царьград ТВ ", която с изключение на в Русия, излъчва и в Гърция, а част - за финансиране на сепаратизма в Украйна, съгласно Съединени американски щати. Т.нар " православен олигарх ", поради пристрастието му към религията и вярването, че Русия е " Третият Рим ", е непосредствено обвързван със случилото се в Луганск и Донецк - двама от неговите чиновници (Александър Бородай и Игор Гиркин-Стрелков) бяха високопоставени членове на сепаратистките придвижвания там. Гиркин-Стрелков беше упрекнат от холандските управляващи за свалянето на малайзийския аероплан над Украйна.

., Малофеев отхвърли те да са на работа при него и твърдеше, че се занимава единствено с " филантропични доставки ". Европейски Съюз и Съединени американски щати не мислят по този начин и името му стои твърдо в листата със наказания.

По това време, Ханик към този момент работи за съветския олигарх, съгласно обвиняването. Това съдействие е траяло най-малко до 2017 година, дълго след наложените наказания. " Обвиняемият съзнателно е оказал помощ на Малофеев да популяризира своите дестабилизиращи послания през установяването, или опита да откри, телевизионни мрежи в Русия, България и Гърция, в нарушаване на глобите ", споделя в изказването си зам.министърът на правораздаването Матю Олсен.
Реклама
След установяването на " Царьград " в Русия, американецът отива в Гърция, където оказва помощ за придобиването на група от канали взаимно с гръцкия предприемач Янис Карагиоргис. Малофеев е кум на Карагиоргис. Според обвиняването, през 2015 година и 2016 година Ханик пътува неведнъж до България и рапортува на съветския олигарх за свършеното - да вземем за пример в писмо от ноември 2015 година, в което споделя че гръцката мрежа е " опция да се покаже съветската позиция в Гърция ".
Българската връзка
По същото време в България името му изплува дружно с това на Николай Малинов - политик, ръководител на съдружие " Русофили ". На 12 май 2015 година в комерсиалния указател е подадено заявление, с което се желаят промени в партидата на " ТВ Седем ". Като едноличен притежател на сдружението е посочена бургаската " Праймедия " на Асен Асенов, който става представител на сдружението и член на Съвета на шефовете дружно с Явор Цеков и Николай Малинов.

На същата дата е подадено сходно заявление, само че за " Балкан българска телевизия " (News7), като единствената разлика е, че в Съвета на шефовете се желае регистриране не на Явор Цеков, а на американския жител Джон Ханик. За едноличен притежател още веднъж е посочена компанията на Асенов " Праймедия ".

" Капитал " тогава удостоверява, че Ханик е бил показан на тогавашния екип на ТВ, като " представител на вложителя ". Пред публицистите обаче, той не загатва Малофеев, а единствено Карагиоргис.
Малофеев още преди време твърдеше, че оказва помощ на Малинов Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Войната в Украйна 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Пред " Капитал " Малинов също не отхвърля, че следва да влезе в ръководството на ТV7, само че с експлицитна спогодба. " Ако тази договорка завърши с този вложител, най-вероятно ще приема да съм ръководител на Съвета на шефовете ", разяснява той. И удостоверява информацията, че Янис Карагиоргис е възможният предстоящ притежател.

Самият Малофеев в изявление за " Капитал " същата година удостоверява, че оказва помощ на Малинов и развиването на ТВ7, тъй като " сме другари ". " Идеите на Николай, жена му Даниела и целия екип, ми се костват перспективни. Ние всячески им оказваме помощ - с хрумвания, тактики, наличие. "

Американското обвиняване в този момент твърди, че Ханик се е опитал да замаскира присъединяване на съветския олигарх, като е представял на всички места Карагиоргис за притежател. През 2021 година, ФБР е разпитало американеца за тези връзки, и той е декларирал, че Малофеев няма връзка с българското му пътешестване, и не е имал никаква роля в опита за придобиване на българските малките екрани.

Придобиването обаче пропадна по не изцяло ясни аргументи, а ТВ7 банкрутира и беше разпродадено като част от наследството на КТБ.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама Луврие, Косарев и БТК
По същото време стана ясно, че Малофеев има интерес и към друга част от активите на банкрутиралата КТБ - БТК. Намиращия се в заточение Цветан Василев трансферира каузи си в компанията първо на французина Пиер Луврие, а след това на Дмитрий Косарев - и двамата свързани с съветския предприемач. Тези покупко-продажби обаче не съумяха да спрат прехвърлянето на БТК, което беше продадено от VTB Capital.

През 2019 година, по отношение на следствие на връзката на Малофеев с съветски организации, ДАНС наложи възбрана от 10 години на съветския олигарх да влиза в България, поради " закононарушения срещу финансовата и кредитна система ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР