Падащата цена на акциите на IBM през последните 5 години.

...
Падащата цена на акциите на IBM през последните 5 години.
Коментари Харесай

IBM купува софтуерната компания Red Hat за 34 млрд. долара

Падащата цена на акциите на IBM през последните 5 години.

Увеличаване

Падащата цена на акциите на IBM през последните 5 години.

Преглед на оригинала [Investing.com] Смаляване
Още по тематиката
Amazon с рекордна облага, само че с консервативна прогноза за края на годината

Приходите през третото тримесечие са били малко под упованията
28 окт 2018
Гугъл не покри упованията и акциите изгубиха 7%

По-ниският растеж на приходите и топящият се марж на облагата, наред със боязън от регулация, разочароваха вложителите
28 окт 2018
IBM разочарова с ниски доходи за тримесечието

Акциите на компанията се намалиха с 5% след оповестяването на резултатите
18 окт 2018 Технологичният колос IBM купува софтуерната компания Red Hat за 34 милиарда $, написа Financial Times. Сделката е най-голямото придобиване на софтуерна компания в историята на IBM до момента. Red Hat е дистрибутор на бизнес платформите на операционната система с отворен код Linux и ще способства за развиването на изоставащите софтуерни и облачни услуги на IBM. Софтуерната компания ще резервира известно разграничаване от IBM, с цел да може да продължи да предлага услугите си на съперници, само че ще се възползва от финансиране и маркетинг отдела на американския колос.

Рекордна софтуерна договорка

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус IBM ще заплати 190 $ на акция или 63% над цената им при затварянето на пазарите в петък. Сделката сред IBM и Red Hat е най-голямата по рода си до този миг и следва тренда софтуерните колоси като IBM, Microsoft, Alphabet и Amazon да получават софтуерни и облачни платформи, с цел да запазят конкурентноспособността си. Това обаче не е най-голямата софтуерна договорка в историята. Тази купа принадлежи на договорката за придобиването на EMC от Dell за 67 милиарда $ през 2016 година.

Бизнесът на IBM се забавя видимо, а през последните 5 години акциите на компанията са са изгубили една трета от цената си. Досегашната софтуерна тактика на IBM беше да се концентрира върху поделението си за изкуствен интелект Watson. Компанията обаче се сблъсква с рецензии освен поради неефективните и от време на време неверни решения, които Watson дава в сферите на медицината, само че и поради слагането на фокус върху маркетинга вместо действителните резултати. IBM също по този начин изостава от Microsoft, Alphabet и Amazon, чиито облачни услуги се радват на пореден двуцифрен растеж.

Red Hat - допустимо избавление за IBM?

В тази картина влиза Red Hat – най-тясно обвързаната компания с дистрибуция на бизнес операционни системи върху Linux. Според изпълнителния шеф на Red Hat, Джим Уайтхърст, модерната работна екосистема е такава, че множеството от новите мрежови и облачни разработки или са основани на и за Linux, или са близки до операционната система. Red Hat е една от дребното огромни софтуерни компании, която съумява да поддържа висок растеж на приходите, висок марж на облагите и добър паричен поток.

Изпълнителният шеф на IBM, Джини Ромети, декларира пред Financial Times, че новата договорка не се базира на синхронизирани бизнес способи, а на мощен капацитет за растеж, от който IBM се нуждае. От IBM ще дадат на Red Hat независимост да продължи да работи от досегашната централа на компанията, като Джим Уайтхърст и борда на Red Hat ще продължат да я ръководят. Уайтхърст съобщи, че компанията ще резервира тази самостоятелност, с цел да може да продължи да извършва услуги и за Microsoft, Alphabet и Amazon, като изясни още, че е изцяло обикновено в софтуерния свят двама сътрудници да са по едно и също време и съперници.

Настигане на Amazon, Alphabet и Microsoft

Red Hat и IBM дружно ще оферират хибридни облачни услуги на дребни и огромни компании, посредством които част от информацията на потребителите си остава в личните им сървъри. По този метод IBM се надява да догони основните си съперници, като в това време стои по-далеч от провалилата се AI самодейност Watson.

Сделката за 34 милиарда $ ще бъде финансирана посредством кеш и вдишване на част от задълженията на Red Hat. Консултанти по договорката за IBM са Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Paul Weiss и Lazard, до момента в който Red Hat са употребявали услугите на Morgan Stanley, Skadden и Guggenheim Securities.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР