Падаха парчета от облицовката, имаше си течове и други проблеми.

...
Падаха парчета от облицовката, имаше си течове и други проблеми.
Коментари Харесай

Тодор Чобанов за съветските паметници у нас: Това е пропагандна система, маскирана като изкуство

Падаха части от облицовката, имаше си течове и други проблеми. Обществената заплаха са пукнатини, които са се получили при неточност по време на строене на паметника. Тази разяждане е отпреди десетилетия, това е неизбежно, и защото не е имало поддръжка, е обикновено паметникът да е в такова положение. Това съобщи Тодор Чобанов в ефира на Българска национална телевизия във връзка демонтажа на Паметника на руската войска в столицата.

„ Времето ни кара да вземем едно мъчително решение, което е трябвало да бъде взето преди 30 години. Настъпва моментът, когато този монумент става застрашително рисков ”, разяснява той.

„ Ясно е какво ще се случи с паметника. Това се случи в цяла Източна Европа. Унгария да вземем за пример – там всички такива фигури бяха събрани в музей на руското изкуство. При нас към момента са разпилени по цялата страна, в някои градове като „ Альоша ” в Пловдив преобладават в пейзажа. Това е пропагандна система, маскирана като изкуство ”, счита Чобанов.

По думите му ПСА няма по какъв начин да се върне, тъй като той ни разделя – с цел да сме здрав народ, би трябвало да сме единомислещи за предишното си. „ Паметниците би трябвало да сплотяват, те са знаци на реципрочност и взаимност. Това опълчването от през вчерашния ден до през днешния ден не е от през вчерашния ден или през днешния ден. Тук обаче приказваме за историческата истината. ”

Според него София има тежки дефицити откъм системата на паметта – липсват монументи на знакови исторически персони и събития.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР