П редседателят на парламентарната комисия за полицейското насилие Николай Хаджигенов

...
П редседателят на парламентарната комисия за полицейското насилие Николай Хаджигенов
Коментари Харесай

Заради полицейското насилие: Хаджигенов сезира Лаура Кьовеши

П редседателят на парламентарната комисия за полицейското принуждение Николай Хаджигенов е сезирал европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, ръководителя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации, по отношение на прокурор Вероника Трифонова, понастоящем делегиран европейски прокурор от квотата на България.

Причината е решението й да приключи преписката за насилието под колоните на Министерския съвет.

"Това е форма на съучастничество на закононарушение против правораздаването ", счита Хаджигенов, който е и юрист на част от потърпевшите при насилието.

Ето и цялостния текст на писмата:

„ Уважаеми госпожи и господа,

Като ръководител на краткотрайната комисия за следствие на обстоятелства и условия при потребление на сълзотворен газ, приложимост на мощ и помощни средства от Министерство на вътрешните работи, осъществени на 10 юли и 2 септември 2020 година против протестиращи жители, както и за следствие на обстоятелства и условия, свързани с използване на специфични разследващи средства на протестиращи жители, опозиционни водачи и членове на политически партии от опозицията, имам мандат да Ви показва основаната извънредно неприятна обстановка за България.

През последната седмица, в петък 13 август 2021 година, във краткотрайната комисия бяха предоставени от НСО записите на камери от едни от най-срамните побои над младежи, спокойно протестиращи, които бяха бити и унижавани от служители на реда.

Това, което е още по-обезпокояващо е, че записите от камерите на НСО не ни бяха предоставени в продължение на 13 месеца, макар многократните опити, които направих, с цел да ги получа. Началникът на НСО – ген. Емил Тонев е излъгал два разнообразни правосъдни състава, когато те са поискали записите от камерите, като дава отговор, че такива не съществуват. С оглед на събитията, съдът постановява всички арести на потърпевшите от полицейския произвол за незаконосъобразни.

На 17 август 2021 година се организира изключително пленарно съвещание на Народното събрание, с чуване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. От него стана ясно, че Вероника Трифонова, която все още е определена за европейски делегиран прокурор, в качеството си на наблюдаващ прокурор в Софийска районна прокуратура е постановила отвод от формиране на досъдебно произвеждане, като по този метод е съпричастна с извънредно неприятната процедура на българската прокуратура, представлявана от Иван Гешев. Г-жа Трифонова е прекратила кореспонденция на случая за принуждение, заради липса на закононарушение, което е форма на съучастничество на закононарушение против правораздаването.

Считам, че това съзнателно действие не е професионално осъществяване на отговорностите, а по-скоро демонстрира обязаност с практиките на държавното управление на някогашния министър председател Бойко Борисов и неговите силови органи. Това се разминава фрапантно с визията за без значение обвиняване и разделянето на управляващите. Присъствието на Вероника Трифонова като делегиран европейски прокурор слага под подозрение репутацията на Европейската комисия по правораздаване (ЕК - Правосъдие), защото е в директно несъгласие с наредбите на Регламента на Съвета 2017/1939, по отношение на Европейската прокуратура. В частност, прокурор Трифонова е несъвместима с главните правила на Европейската прокуратура, като се основават основателни подозрения за способността ѝ да работи независимо, според активността на Европейска комисия - Правосъдие да пази върховенството на закона, по отношение на член 5(2). В допълнение, това е в прорез със способността на Европейска комисия - Правосъдие да отбрани главните правила на Европейската спогодба за човешки права, по отношение на член 4: „ Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказване “ и член 12 (1): „ Всеки има право на независимост на мирни събрания и на свободно сдружаване, на всяко ниво, по-специално в областите на политическото, профсъюзното или гражданското сдружаване, в това число правото да образува и членува в професионални съюзи за отбрана на своите ползи “.

За мен, като ръководител на краткотрайната парламентарна комисия, дълготраен углавен юрист, деен жител, водещ борби за човешки права, е изцяло нелогично един репутационен проблем за българската прокуратура да се трансформира в подобен за Европейска комисия - Правосъдие, на която всички разчитаме да извърши толкоз значимата си задача, като самостоятелен орган на Европейския съюз, виновен за издигането и отбраната на всички човешки права.

Вярвам, че Вашата безпристрастност и мощно възприятие за отбрана на човешките права ще поддържа борбата на българските жители за правова страна и европейско бъдеще, посредством институции с високо доверие ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР