П реди около 66 млн. години огромен метеорит се сблъскал

...
П реди около 66 млн. години огромен метеорит се сблъскал
Коментари Харесай

Глобалният катаклизъм, довел до появата на Амазония

П реди към 66 млн. години голям астероид се сблъскал със Земята и предизвикал един от най-тежките катаклизми в историята на нашата планета. Той довел до изгубването на динозаврите и изцяло трансформирал образа на тогавашния свят. В резултат, цели екосистеми били изцяло заличени, само че пък други получили непредвиден късмет за развиване. Ново проучване, оповестено в журнала „ Сайънс “, разкрива по какъв начин рухването на астероида довел до появяването на „ белия дроб на Земята “ – Амазонската джунгла, която през днешния ден може да се похвали с най-голямото биоразнообразие на планетата.

Dinosaurs were thriving before the deadly asteroid strike that wiped them out 66 million years ago
— The Independent (@Independent)
„ Новото изследване съставлява фундаментален прогрес в познанията ни за този толкоз значим регион “, отбелязва геологът от държавния университет в Пенсилвания Питър Уилф. „ Авторите потвърждават, че изгубването на динозаврите се е трансформирало в късмет за ново начало за така наречен неотропически екосистеми. Именно това е повода през днешния ден да имаме опцията да се любуваме на невероятното и по този начин нежно многообразие от растителни и скотски типове, което Амазония предлага “, прибавя той.

Авторите на изследването изследвали проби, събрани от 53 региона в Колумбия. Става въпрос за вкаменени листа и пъстър прашец, датиращи от времето към рухването на астероида (част от пробите са от късната Креда – т.е. малко преди катаклизма, а останалите са от първите няколко милиона години след апокалиптичното събитие).

Какво открили учените? Преди удара, в горите на Южна Америка имало доста иглолистни дървета, както и папратовидни растения. Динозаврите имали голямо въздействие върху региона, защото постоянно събаряли дървета и изяждали огромни количества от упоменатите растения. Падането на астероида, обаче, трансформирало всичко. Избухнали пожари, които бушували в продължение на години и обхванали огромна част от Южна Америка. Заедно с доста животни, почти 45 % от локалната флора станала жертва на катаклизма, сочат изчисленията на специалистите.

The city-size asteroid that hit Earth 66 million years ago and doomed the dinosaurs to extinction came from the northeast at a steep angle, maximizing the amount of climate-changing gases unleashed into the atmosphere, a new study has found.
— CNN (@CNN)
Около 6 млн. години по-късно, растителността съумяла да възвърне своето многообразие от преди конфликта с астероида. Но това не били същите типове – дори в противен случай, новите растения и дървета били изцяло разнообразни от своите прародители. Едни от първите, които се появили, били някои бобови растения. Те съществували в симбиоза с бактерии, което им разрешавало да поемат азот от въздуха и по този метод обогатявали бедната на хранителни субстанции почва. Този „ приток “ на азот, дружно с фосфора от пепелта, формирана след рухването на астероида, помогнали за развиването и на редица други растения, които последователно изцяло изместили иглолистните дървета и почнали да оформят типа на Амазония, която познаваме през днешния ден.

Палеобиологът Карлос Джамарило е един от създателите на проучването. Според него, рухването на астероида преди 66 млн. години може да бъде съпоставено с резултата, който хората оказват върху околната среда в наши дни. „ Подобно изказване по никакъв начин не е пресилено. Ние променяме цели екосистеми и застрашаваме съществуването на голям брой растителни и скотски типове “, счита Джарамило. Показателни в това отношение са резултатите от интернационално проучване, оповестени неотдавна, съгласно които човешката активност е съдействала за изгубването на към две трети от първичното покритие на тропическите гори по света. Основните аргументи за това са изсичането на дърветата и разширението на земеделските площи.

WATCH: The Amazon rainforest – often called the “lungs of the planet” – is being destroyed at an alarming rate. Brazil came under global pressure to do something. The government sent in the army, and claimed success. But the deforestation continued.
— NBC News (@NBCNews)
В последно време казусът става все по-сериозен, сигнализират специалисти. Скоростта, с която се унищожават горите, се е нараснала внезапно през миналата 2020 година Загубена е повърхност от към 42 000 кв. км в някои основни тропически региони, сочи разбор на университета в Мериленд и онлайн платформата Global Forest Watch. Данните сочат, че 2020-та е третата най-лоша година във връзка с унищожаването на гори от 2002 година насам, когато са почнали да се вършат сходни изследвания. Загубите са изключително тежки в Амазония, Конго и Югоизточна Азия, прибавят специалистите.

Палеоекологът Регън Дън е уверен, че проучването, отдадено на катаклизма от преди 66 млн. години и неговото въздействие върху Амазония, може да послужи като предизвестие за бъдещето. Тя обръща особено внимание на към този момент упоменатия факт, че 45 % от растителните типове изчезнали вследствие на конфликта. „ Сегашните изследвания демонстрират, че същото количество растителни типове са застрашени от изгубване в региона на Амазонската джунгла през идващите 30 години вследствие на човешката активност “, отбелязва Дън. Според нея, сега ставаме очевидци на събитие, сходно с рухването на астероида, унищожил динозаврите. „ Този път, обаче, повода сме ние. Фактите са неоспорими и би трябвало да осъзнаем, че в случай че не вземем ограничения за опазването на тропическите гори, следствията могат да се окажат ужасяващи “, прибавя Дън.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Автор: Русалин Венев.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай Ужас! Моята сменила ракията с вода в бутилката. Наливам си - нито усет, нито аромат. За малко да получа инфаркт! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниОт ФБР също са помогнали за една от сериозните пролукиКлючът за прехода от стандартен автомобил към електрически е цената.Президентите на Съединени американски щати и Русия са разговаряли по телефонаПо закон те не могат да са на двете длъжностиКомпанията е решила да „ забави разпространяването ” на имунизацията си в ЕвропаДокато най-големите стопански системи в света форсират растежа си, в Европа стопанската система към момента буксуваС явното си техническо предимство Русия няма потребност от числено превъзходство на бойното полеПолитическите сили се разбрахаОбезпокоени сме от днешните известия, които получаваме от Съединени американски щати за имунизацията на „ Янсен “Чехия е преди всичко по жертви на Коронавирус в Европа. А има релативно добре развито опазване на здравето и добър витален стандарт. Защо тогава умират толкоз хора?Какво е положението на Десислава РадеваМинистър Емил Димитров направи проверкаДиректорът на Уралската туристическа асоциация Михаил Малцев съобщи: „ Аз съм за българските дестинации ”Лекарите в „ Св. Анастасия “ ще потърсят баланс сред страстите и провокациите на професиятаСпоред доказателствата групата нелегално е усвоила европейски средства за над 2 милиона леваКои са Даниела Колова и Красимир БояновОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР