П оследният съветски лидер Михаил Горбачов заяви днес, че поуките

...
П оследният съветски лидер Михаил Горбачов заяви днес, че поуките
Коментари Харесай

За какво Михаил Горбачов призова руското общество и държавата

П оследният руски водач Михаил Горбачов съобщи през днешния ден, че поуките от Августовския пуч в Русия тъкмо преди 30 години не престават да бъдат настоящи, а обществото и страната би трябвало да бранят демократичните правила, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

"Да отстояват правилата на демокрацията и правовата страна ,

да изключат всяка опция за узурпация на властта, за рисковани дейности - това би трябвало да е неизменима грижа за обществото и страната. Вярвам, че демократичният път за развиване на Русия е само правилният, че единствено по този път страната ни може да се развива и да взема решение всевъзможни проблеми ", сподели Горбачов пред публицисти.

Последният руски водач напомни, че преди време, държан в изолираност в Крим ,

изрично е отхвърлил настояването на участниците в пуча да подпише декрет за изключително състояние в Русия. "Характеризирах дейностите им като незаконни, като случка ", уточни той.

"Авантюрата на пучистите бе обречена посредством

на твърдата позиция на президента на Съюз на съветските социалистически републики, на президента на Русия и мъжеството на хиляди московчани, мнозина публични дейци и депутати... Хората не желаеха да се върнат предходните порядки ", сподели Горбачов.

По думите му в блян да се оправдаят уредниците на пуча заявявали, че задачата им е била да опазят страната, "но последствията от случката им се оказаха пагубни ". "Те носят голям дял от отговорността за разпадането на (Съветския съюз) ", акцентира Горбачов.

Събитията от август 1991 година отслабиха позициите на руския президент

и в основаните условия бе необикновено мъчно да се продължат напъните за опазване на Съюз на съветските социалистически републики, означи той. "Републиките одобриха заявления за самостоятелност. Но въпреки всичко имаше късмет да бъде непокътнат Съюзът на актуализирана основа. През декември обаче последва втори удар - Беловежкият сговор сред ръководителите на Русия, Украйна и Беларус, декларирали, че Съюз на съветските социалистически републики стопира да съществува ", сподели Горбачов.

Датата 19 август 1991 година влезе в най-новата история на Русия

като Августовски пуч. Хора от висшето управление на Съюз на съветските социалистически републики, несъгласни с промените на Горбачов и плана за нов Съюзен контракт, сътвориха Държавен комитет за изключително състояние в Съюз на съветските социалистически републики с съществена цел да не се допусне ликвидирането на Съветския съюз. По заповед на комитета в Москва и столиците на съюзните републики бяха изпратени войски с бронирана техника. Президентът на Руската руска федеративна социалистическа република Борис Елцин назова дейностите на комитета опит за държавен прелом. Този опит обаче се провали заради всеобщите цивилен митинги в отбрана на законната власт, напомня ТАСС.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР