П етък 13-и, наричан още „черен“ или „фатален“ петък, от

...
П етък 13-и, наричан още „черен“ или „фатален“ петък, от
Коментари Харесай

Най-абсурдните суеверия за петък 13-и

П етък 13-и, именуван още „ черен “ или „ съдбовен “ петък, от незапомнени времена провокира у доста хора неразбираемото чувство на примитивен боязън.

Не е напълно ясно от кое място идват купищата суеверия за този ден - някои търсят пояснение в християнската вяра, други го намират в скандинавската митология, трети – в магьосничеството.
Вярвате ли в суеверията, свързани с петък 13-ти?-->
Не, тъкмо тъй като са суеверия

Не мисля, че петък 13-ти е по-различен от останалите дни

Не съм мислил по въпроса/Нямам мнение

Да, считам, че носи злощастие

По-скоро да, само че не им обръщам доста внимание

Резултати

Независимо какъв е произходът на суеверията и поверията към този ден, едно е несъмнено - някои от тях са по едно и също време неуместни и занимателни:

Не канете 13 посетители на петък 13-и!

Някои хора считат, че в случай че на петък 13-и на масата седнат 13 души, нещо неприятно ще се случи. Това се свързва с Тайната вечеря в Библията, на която Юда Искариотски е бил последният - тринайсти, настанен на трапезата.

Във Франция пък описват по какъв начин година след събиране, на което имало 13 посетители, един от присъстващите умрял.

Съществува и скандинавска версия за съдбовното число. 12 богове чествали във Валхала, домът на Один. Пакостливият господ на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на празненството като 13-и посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер. Земята потънала в мрак и печал.

В античен Рим магьосниците се събирали и организирали групи от по 12 души. Те считали, че 13-ият е Дявола.

Не раждайте на петък 13-и!

В някои краища на света считат, че в случай че бебето се роди на петък 13-и, ще бъде нещастно цялостен живот. Най-суеверните майки са подготвени на всичко, с цел да не родят на съдбовната дата.

Не разговаряйте с непознати в петък 13-и!

Най-суеверните хора поучават в никакъв случай да не разговаряте с чужд на този ден, тъй като може да ви урочаса и да ви се случи нещо неприятно.

Не поглеждайте към цифрата 13!

Ако видите цифрата 13 някъде, това ще ви донесе доста неприятен шанс.

Не пътувайте в петък 13-и!

Това е едно от най-разпространите суеверия за петък 13-и. Ако тръгнете на път в този ден, неприятният шанс ще ви преследва на всички места.

Вторник 13-и не е по-добър от петък 13-и!

Освен петък 13-и в някои испаноезични страни считат и вторник 13-и за ден на неприятен шанс, тъй като го свързват с римския господ на войната Марс.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Чудя се на шотландците, по какъв начин могат да чакат уискито да отлежава по 5-10 години?! Ние ракията я почваме още от казана. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниКак някои компютърни стратегии могат да се трансфорат в изобилен източник на подправени вести?Властите прецизират, че рейсът е бил дизелов и не е имал газова уредбаСмартфонът ще се предлага в три версии и с услугите на GoogleВаксинираните няма да заплащат поради дребното неимунизирани хораНай-често проявяваните странични реакции след имунизация са леки до умерени и отшумяват бързоФедералната работа за сигурност желае непрекъснатото му задържане за период от два месецаОт записите на видеокамерите се вижда, че компанията прекарала на терена повече от пет часаПо-рано през днешния ден паднаха Херат и Фарах, както и стратегическият град ГазниАвтомобилът е изложен пред постройката на Българската банка за развитиеСтотици поданици на Анкара нападнаха нощес домове и магазини на сирийски мигрантиПричината са позволени основни процесуални нарушенияАлександър Николов беше номиниран за министър на енергетиката в проектокабинета на " ИТН " Румен Цонев: Цената на тока се манипулира на „ самостоятелната “ Българска енергийна борсаПоройните превалявания в Черноморска Турция предизвикаха наводнения и свлачищаПосолството ни в Скопие е изпратило незабавн
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР