Бележка на редактора: Регистрирайте се за Unlocking the World, седмичния

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за Unlocking the World, седмичния
Коментари Харесай

100 пътници на круиз са ранени, когато корабът се накланя и спира в буря

Бележка на редактора: Регистрирайте се за Unlocking the World, седмичния бюлетин на CNN Travel. Получете последните вести в региона на авиацията, храните и напитките, къде да отседнете и други новости в региона на пътуването.

Едно мечтано пътешестване се трансформира в призрачен сън за 1000-те пасажери на борда на круизен транспортен съд, който беше ударен в стихии, ранявайки 100.

Корабът Spirit of Discovery на Saga Cruises беше на последния си стадий от 14-дневно европейско пътешестване, когато беше заловен от неприятно време в събота в Бискайския залив - част от Атлантическия океан, край западния бряг на Франция и северния бряг на Испания.

Круизът „ Квинтет на Канарските острови “, тръгващ от Портсмут в Обединеното кралство на 24 октомври, даде обещание на гостите „ зимно слънце “ на „ целунатия от слънцето архипелаг “ на Канарските острови, испанска територия край крайбрежията на Северозападна Африка.

Корабът трябваше да спре на остров Мадейра, преди да се насочи към Канарските острови Ла Палма, Тенерифе, Лансароте, Фуертевентура и Гран Канария. След два дни в морето ще дебаркира в Ла Коруня в Испания, преди да дойде назад в Портсмут след още един морски ден.

Всичко вървеше по проект до ден 10 – 2 ноември – когато корабът беше на път за Гран Канария, защото наближаваха стихии. Служителите взеха решение да анулират прекъсването и да се насочат напряко към Ла Коруня, в опит да изпреварят времето. Но пристанището затвори, до момента в който корабът беше на път, и беше взето решение да се продължи към Портсмут - разстояние от над 600 морски благи и най-малко два дни пътешестване - с вярата да се изпревари бурята.

Saga Cruises не отговори на въпрос за какво корабът не се опита да дебаркира някъде другаде или да се върне назад, вместо да опита пътуването. В маршрута имаше два дни „ в морето “ сред Гран Канария и Ла Коруня и трети от Испания до Обединеното кралство.

Изпълнителният шеф Найджъл Бланкс сподели в изказване, споделено с CNN:

„ Ние работим според най-високите протоколи за здраве и сигурност и всяко решение беше взето въз основа на съвет от капитана на кораба и прогнози от нашите профилирани морски метеоролози. Направихме всичко по силите си когато и да е, с цел да запазим гостите си допустимо най-безопасни и да ги подкрепим през бурята, в това число експертна здравна помощ за ранените. “

Изпадането

Поемайки тежестта на бурята в Бискайския залив, системата за сигурност на задвижването на кораба се задейства – което кара кораба да се клати наляво, което го стопира ненадейно и наранява към 10% от пасажерите на борда. Предполага се, че петима са тежко ранени.

След това екипажът на кораба реши да остане на позиция, вместо да се опита да продължи пътуването до Обединеното кралство.

Бискайският залив е прочут със своето подло време и високи талази.

Пътниците оповестяват за тежкото си положение в обществените медии, като някои споделят, че са мислили, че ще умрат.

Един човек в X (известен преди като Twitter), който сподели, че родителите му са били на борда, твърди, че „ ужасяващото “ прекарване включва „ да бъдат хвърлени на пода в трапезарията с маси и съдове, падащи върху тях “.

„ Защо капитанът се втурна от Канарските острови в бурята? “ прибавиха те.

Те също по този начин споделиха екранна фотография на местоположението на кораба в събота вечер, отбелязвайки, че това е единственият пътнически транспортен съд в Бискайския залив по време на бурята.

Един пасажер показа с BBC фрагменти от вълните, удрящи кораба, до момента в който член на екипажа оповестява за „ код алфа “ – кодът за незабавна здравна помощ на борда – в трапезарията.

Друг описа по какъв начин капитанът предизвестил пасажерите по интеркома да седнат или легнат и споделил, че „ се държат за безценен живот “.

Всички пасажери към този момент са слезли.

Корабът след идването си назад в Портсмут след случая. class= Корабът след идването си назад в Портсмут след случая. Ben Micthell/Press Association посредством AP

Говорител на компанията сподели в изказване:

„ Spirit of Discovery за жалост беше хваната в предизвикателните метеорологични условия този уикенд, когато стартира завръщането си в Обединеното кралство. Корабът остана в сигурност от самото начало, само че заради въздействието на бурята някои посетители получиха пострадвания. Всички са били лекувани неотложно от бордовия медицински личен състав. Въпреки че времето явно е отвън нашия надзор, желаеме да поднесем нашите откровени извинения на всички наранени, които към този момент са се върнали в сигурност, откакто са отплавали вкъщи в по-спокойно море.

Корабът към този момент се е обърнал и е още веднъж на вода за идващия си круиз. За последно е проследен край крайбрежията на Южна Англия, откакто е отпътувал от Портсмут за Лисабон, съгласно уеб страницата за следене Vesselfinder. Маршрутът още веднъж ще води кораба през Бискайския залив – надяваме се с по-плавно секване този път.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР