Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в
Коментари Харесай

От Birkenstock до Instacart: IPO-тата са в рутина

Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в бюлетина Nightcap на CNN Business. За да го получите във входящата си поща, регистрирайте се гратис,.

Когато една компания стане обществена, това е нещо като тяхната бар мицва. Те са достигнали пълноправие и са подготвени да поемат отговорност за дейностите си.

Но доста компании, които честваха своите „ бар мицви “ в последно време, научават, че възрастните са гадни неща.

Определяне на сцената

Пазарът на първично обществено предложение процъфтяваше през 2021 година

Само през първите девет месеца на 2021 година 785 компании станаха обществени в Съединени американски щати, спрямо 664 за цялата 1996 година - зората на интернет манията за акции, заяви Пол Ла Моника. Някои от тези IPO включваха Bumble, Oatly, Robinhood и Allbirds.

Rivian, производителят на електрически транспортни средства, също се включи в заниманието през ноември същата година, в това, което тогава беше най-голямото IPO след Meta. Акциите затвориха с съвсем 30% по-високо през първия ден на търговия на Rivian.

Но освен IPO пазарът процъфтява. Това беше целият фондов пазар.

Това се случи, когато стопанската система стартира да се връща към деяние, откакто пандемичните ограничавания бяха отстранени и хората бяха главно в режим „ лекувайте се “ със стероиди.

Федералният запас също изигра роля в това, като поддържаше лихвените проценти на съвсем нулеви равнища. Парите на вложителите не бяха обвързани толкоз доста с заплащането на заеми, тъй че те можеха да влагат повече на фондовия пазар.

Тогава през март 2022 година ръководителят на Фед Джером Пауъл и други се разсъниха от преходния си инфлационен сън и осъзнаха, че не могат просто да изчезнат инфлацията и си споделиха: „ Така че, ъ-ъ, да, мисля, че би трябвало да създадем нещо. “ Това нещо вдигаше лихвите.

И с това, наред с други фактори, дребното празнично събитие на Ферис Бюлер на фондовия пазар стартира да се разпада, както и очакванията и фантазиите на доста компании за IPO.

Като цяло пазарът на IPO в Съединени американски щати падна с 94,8% до 8 милиарда $ през 2022 година, 32-годишно дъно.

Бързо напред до 2023 година

Въпреки че Фед продължи да покачва лихвените проценти, фондовият пазар стартира да излиза от спада си и ненадейно IPO пазарът излезе от зимен сън.

Хедлайнерите на IPO фестивала, който стартира тази година, включват основания в Обединеното кралство дизайнер на чипове Arm, Instacart и Birkenstock, който направи своя дебют по-рано тази седмица.

Arm и Instacart най-малко пробваха положителния живот, преди нещата да се извърнат на юг. В първите си дни на търговия акциите и на двете акции затвориха много над цените си при IPO. Оттогава те изгубиха всички тези първични облаги и акциите им са много под цените им при IPO.

Бедният Birkenstock затвори с 13% спад в деня на IPO в сряда. А в четвъртък затвори с съвсем 7%.

Както споделих, израстването е гадно. Особено гадно е, когато се случват доста разтърсвания, които са отвън вашия надзор и сте оставени да се справяте сами. Акциите на всички места бяха смазани заради скока в доходността на държавните облигации на Съединени американски щати (повече за това тук).

Но другата страна на това е, че фирмите може просто да дефинират цените си за IPO прекомерно високи. Както Nightcap писа по-рано тази седмица, фирмите, излизащи на борсата, могат да кажат какъв брой считат, че костват, като дефинират IPO цена. Но откакто търговията стартира, вложителите би трябвало да преценяват дали това е това, което съгласно тях си коства.

Понякога фирмите даже целеустремено дефинират цените на IPO ниски, тъй че вложителите да се развълнуват супер и да се втурнат да купуват акции, повишавайки цените. Очевидно казусът с Birkenstock не беше подобен.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР