Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в
Коментари Харесай

Свалянето на Маккарти може да навреди на икономиката на САЩ

Бележка на редактора: Версия на тази история се появи в бюлетина Nightcap на CNN Business. За да го получите във входящата си поща, регистрирайте се гратис тук.

Битките сред законодателите във Вашингтон стават все по-ожесточени, даже когато залозите не могат да бъдат по-високи. Споровете на хълма имат последици и последните може да доведат до ново намаление на кредитния рейтинг, което може съществено да навреди на стопанската система на Съединени американски щати.

През лятото кавгите сред двете страни съвсем доведоха до банкрут на Съединени американски щати по дълга си за първи път от основаването на нацията преди съвсем 250 години. След това през уикенда държавното управление избегна прекъсване на работа с помощта на договорката, подписана от републиканеца Кевин Маккарти с демократите.

Но ходът да се резервира финансирането на държавното управление доникъде на ноември подтикна напъните на твърдолинейните републиканци, водени от представителя на Флорида Мат Гец, да изместят Маккарти от поста ръководител на Камарата. Те съумяха да създадат това на историческо гласоподаване във вторник.

Не очаквайте това да остане неусетно от Moody's Investors Service, последната от трите огромни организации за кредитен рейтинг, които дават на дълга на Съединени американски щати допустимо най-високия рейтинг AAA.

Предната история

Първият път, когато американският дълг беше намален от друга огромна организация за кредитен рейтинг, S&P, беше през 2011 година Въпреки че законодателите съумяха да реализират 11-часова договорка, с цел да предотвратят неизпълнението на дълга, S&P почувства, че дискурсът е толкоз значителен, че изисква слагат под въпрос надеждността на държавното управление, когато става въпрос за заплащане на сметките му в точния момент.

Ходът на S&P имаше голямо влияние върху пазара, което докара до внезапни спадове на фондовия пазар и повишение на доходността на облигациите.

Fitch стигна до същото умозаключение през август, като намали рейтинга на американския дълг от AAA на AA+. Този ход провокира ликвидация на фондовия пазар и увеличи доходността на 10-годишните държавни облигации до най-високото равнище от ноември. Но не след дълго пазарите възвърнаха тези загуби.

Оттогава всички погледи са ориентирани към Moody's, която поддържа рейтинг AAA на американския дълг от 1917 година

Възможно ли е гласуването във вторник да бъде последният гвоздей в ковчега за Moody’s?

Миналата седмица Moody's предизвести, че затварянето на държавното управление може да го накара да намали рейтинга на американския дълг.

„ Въпреки че заплащанията по обслужването на държавния дълг няма да бъдат наранени и е малко евентуално краткотрайното затваряне да наруши стопанската система, то би подчертало слабостта на институционалната и управническата мощ на Съединени американски щати спрямо други страни с рейтинг AAA, които подчертахме през последните години, “, написа Moody's.

„ По-конкретно, това би демонстрирало забележителните ограничавания, които засилващата се политическа поляризация слага върху фискалната политика във време на намаляваща фискална мощ, водена от разширяващи се фискални дефицити и влошаваща се досегаемост на дълга “, споделиха от Moody's.

Когато Moody's сподели това, вероятността за затваряне беше доста по-голяма от това Маккарти да бъде свален. Но това, че прекъсването на работата на държавното управление не даде резултат този кръг, не значи, че хората от Moody's, натоварени с рейтинга на американския дълг, считат, че рецесията е избегната.

Доста контрастност.

От 1980 година насам имаше 14 закривания на държавното управление. Последният път, когато представител беше изпъден от Камарата на представителите? Никога.

Ако не друго, това е още по-скоро знак за - както се изрази Moody's - " усилване на политическата поляризация ".

Понижаването има значение

Пазарите към този момент имаха плевел ден във вторник, преди гласуването за отстраняването на Маккарти да бъде финализирано.

Доходността на държавните облигации на Съединени американски щати скочи до най-високите си равнища от повече от десетилетие, тревожейки вложителите, че по-високите лихвени проценти по заеми могат в допълнение да спрат пазара на жилища.

Dow падна с 430 пункта, или 1,3%, достигайки най-ниското си равнище на затваряне от юни и се намали за годината. Бенчмаркът S&P 500 се намали с 1,4% до най-ниското си затваряне от май. Nasdaq Composite загуби 1,9%, удължавайки спада в края на лятото.

Понижаването на рейтинга на Moody's може да докара до още по-висок скок на доходността на съкровищните облигации, което акцентира нарасналите опасности, свързани с държането на американски дълг. Това би нараснало разноските за заемане на пари, защото банките и другите кредитори постоянно базират лихвените проценти на доходността на американските облигации.

Това би нараснало натиска, пред който е изправена стопанската система на Съединени американски щати, и даже може да увеличи вероятността от криза.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР