Търговията между Русия и Китай процъфтява толкова много, че корабните контейнери се „натрупват“

...
Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Транспортни контейнери от Китай се „натрупват“ в Русия на фона на вълната от китайски стоки, които се вливат в страната, докато търговиятаскача, установи нов анализ.

Русия разполага с допълнителни 150 000 транспортни контейнера, които вносителите се опитват да върнат в Китай, каза логистичната платформа Container xChange в доклад, публикуван в четвъртък, цитирайки информация, предоставена от клиент.

„Има значително движение на товари от Китай към Русия, но много оскъдно движение обратно към Китай от Русия. Контейнерите се натрупват в Русия, което означава, че цените на контейнерите втора употреба са много ниски в Русия“, каза изпълнителният директор Кристиан Рулофс в доклада.

Китай се превърна в ключов икономически спасителен пояс за Русия след нахлуването й в Украйна, тъй като Съединените щатии техните съюзници прекъснаха търговията и наложиха санкции, за да задушат военните усилия на Кремъл. Китай настоява, че е неутрален и иска само мир в Украйна.

Но китайските лидери виждат Москва като близък стратегически партньор и ключова противотежест срещу враждебния Запад. Пекин остро наложи западните санкции на северния си съсед, като същевременно увеличи покупките на руска енергия и се превърна в основен доставчик на потребителски стоки за руския пазар.

Пренасищането с контейнери, при което цените на 40-футовите контейнери паднаха седем пъти от началото на миналата година, е следствие от „задълбочаващия се търговски дисбаланс между Русия и Китай“, когато става въпрос за видовете продукти, изпращани с контейнери, според към контейнер xChange.

През първите осем месеца на 2023 г. двустранната търговия се е увеличила с 32% в сравнение със същия период на предходната година, като общият обем на търговията е достигнал 155 милиарда долара, според данните на китайските митници, публикувани по-рано този месец.

В тази снимка на басейна, разпространена от агенция Sputnik, президентът на Русия Владимир Путин се обръща към публиката по време на Източния икономически форум във Владивосток на 12 септември 2023 г. (Снимка на Михаил МЕТЦЕЛ / POOL / AFP) (Снимка на MIKHAIL METZEL / POOL/ AFP чрез Getty Images) В тази снимка на басейна, разпространена от агенция Sputnik, президентът на Русия Владимир Путин се обръща към публиката по време на Източния икономически форум във Владивосток на 12 септември 2023 г. (Снимка на Михаил МЕТЦЕЛ / POOL / AFP) (Снимка на MIKHAIL METZEL / POOL / AFP чрез Getty Images ) Михаил Метцел/AFP/Getty Images

Това включва скок на износа от Китай към Русия, който скочи с 63,2% спрямо предходната година и достигна 71,8 милиарда долара. Вносът в Китай нарасна с по-скромните 13,3% до 83,3 милиарда долара.

Русия заяви, че очаква търговията с Китай да достигне рекордните 200 милиарда долара тази година - година по-рано от графика, който президентът Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин бяха задали през 2019 г.

Техните нарастващи търговски връзки изместиха руската енергийна търговия на изток и предизвикаха критики, че икономическата подкрепа на Китай подкрепя войната на Русия срещу Украйна.

Видът на обменяните стоки допринася за излишъка от транспортни контейнери в Русияспоред Container xChange.

Докладът му посочи покупките от Китай на руски суровини, които се транспортират основно чрез железопътни цистерни и открити вагони, а не в контейнери.

Автомобилите и потребителската електроника са сред ключовите продукти, които китайските доставчици продават на Русия, след като стотици световни марки избягаха от страната след инвазията.

От друга страна, почти една пета от вноса на суров петрол в Китай през юли идва от Русия, се казва в доклад на Организацията на страните износителки на петрол, публикуван по-рано този месец.

Заедно с Индия, Китай представлява 80% от руския износ на петрол през юли, се казва в доклад на Международната енергийна агенция от август.

Container xChange също посочи по-широки логистични проблеми, свързани с променящите се търговски модели и задръстванията.

„Претоварените руски пристанища и пътища причиняват неефективност на транспорта. Въпреки че са направени някои инвестиции за подобряване на инфраструктурата, фискалните ограничения и... [методите, използвани за покриване] на бюджетни дефицити усложняват нещата“, се казва в съобщението.

„Насочването на Русия към Азия зависи от значителното развитие на инфраструктурата“, добавя той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР