Спирането на правителството на САЩ не кара пазарите да се сриват, но крайбрежието далеч не е ясно

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Възможността за спиране на работата на правителството на САЩ хвърли сянка върху пазар, който вече е пълен с несигурност.

Инвеститорите казват, че самото затваряне на правителството вероятно няма да причини големи щети на акциите. Но това не означава гладко плаване за пазарите.

Историята подкрепя този предпазлив оптимизъм: Средното представяне на бенчмарк индекса S&P 500 по време на затваряне на правителството е имало тенденция да бъде равно, без да се отчита часовото спиране през февруари 2018 г., според данни от Strategas Research Partners. По време на последното затваряне на правителството през 2019 г. S&P 500 се повиши с повече от 10%.

„Наистина има много малък шанс да промени посоката на икономиката и пазарите“, каза Стивън Витинг, главен инвестиционен стратег в Citi Global Wealth.

Икономистите от Goldman Sachs очакват затварянето да нанесе практически нулева вреда на брутния вътрешен продукт на САЩ, най-общата мярка за икономиката. Не че пазарните наблюдатели биха получили тези данни веднага - или наистина всякакви други икономически данни - по време на спиране.

Това е така, защото затварянето на правителството би забавило публикуването на икономически доклади, които зависимият от данни Федерален резерв използва, за да начертае битката си срещу инфлацията. Въпреки че спиранията обикновено продължават средно около седмица, последното продължи 34 пълни дни.

Фискалната година на федералното правителство приключва на 30 септември и крайният му срок за ново бюджетно споразумение е 1 октомври. Между това време и следващата среща на Фед, която се провежда на 31 октомври и 1 ноември, ще бъдат публикувани септемврийският доклад за индекса на потребителските цени, докладът за работните места и пакет от други икономически данни са предвидени за публикуване.

Получаването на тези данни със закъснение може да изплаши инвеститорите, които искат да преценят следващия ход на централната банка по време на ключов момент в усилията й да укроти инфлацията. В комбинация с други уайлд карти, които са изправени пред пазара, акциите могат да изпитат известна волатилност през следващите седмици.

„Инвеститорите трябва да очакват нестабилен пазар от трифекта на скок в цените на енергията, рестартиране на плащанията на студентски заем и предстоящо затваряне на правителството“, каза Джефри Роуч, главен икономист в LPL Financial.

Вече има известна болка, която разкъса пазарите. S&P 500 във вторник регистрира най-ниското си ниво на затваряне от юни и падна под прага, който премина през същия месец, за да навлезе в нов възход. Бичият пазар обикновено се определя, когато акциите се покачват с повече от 20% от последното си дъно, в този случай миналия октомври.

Масовото разпродажба дойде, след като Фед сигнализира миналата седмица, че може да повиши лихвените проценти още веднъж тази година и да отложи намаляването на лихвените проценти, като на свой ред подклажда страха сред инвеститорите, че повече увеличения на лихвените проценти, заедно със закъснелите ефекти от вече предприетите повишения, могат пазарите и все още устойчивата икономика.

Акциите охладиха движението си надолу в сряда, завършвайки търговската сесия относително непроменена. Но Индексът на страха и алчността на CNN се срина до „Изключителен страх“ от 25 от „неутрално“ отчитане от 48 седмица по-рано, което показва, че несигурността се установява на Уолстрийт.

Що се отнася до това какво може да се случи за пазарите след затваряне на правителството, ако такова се случи? Според данни от Ned Davis Research, когато спирането е продължило повече от девет дни, S&P 500 е спаднал средно с 0,7% през следващия месец и е добавил 2,8% през трите месеца след това. S&P 500 е спечелил средно 0,5% през месеца след края на спирането и 1,5% през периода три месеца след това.

Зукърбърг от Мета разкрива Quest 3

Meta върви напред в усилията си да доминира в света на AR с новата и подобрена Meta Quest 3, съобщава колегата ми Дженифър Корн.

Представени от главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг на виртуалното събитие Meta Connect на компанията в сряда, слушалките започват от $500 и представляват пълен редизайн на по-ранните модели. Quest 3, обявен за първи път през юни, предлага подобрена производителност, завладяващи нови функции за смесена реалност и по-елегантен, по-удобен дизайн.

С много по-мощен процесор, дисплей с по-висока разделителна способност, обновени контролери Touch Plus и 40% по-тънко телосложение, Quest 3 е голяма крачка напред спрямо своите предшественици. Meta Quest 2 позволява стриктно виртуална реалност, докато Meta Quest Pro има усъвършенствани камери за преминаване, за да видите действителното ви обкръжение, но струва колосалните $1000.

Най-важното е, че Quest 3 има поддръжка за Meta Reality, което позволява на потребителите да се насладят на изживявания със смесена реалност, които съчетават реалния свят с виртуалния - например можете да свирите на виртуално пиано на вашата масичка за кафе в реалния живот.

Прочетете повече тук.

Защо жените не ръководят повече американски компании? Американците тежат

Жените са направили огромен напредък в бизнеса, издигайки се до C-suite и заседателната зала в рекорден брой.

Но те все още са много далеч от постигането на паритет с мъжете при осигуряването на висши корпоративни работни места в Съединените щати, съобщава колегата ми Жана Сахади.

Жените съставляват половината от населението на САЩ. Но те представляват само 10,6% от главните изпълнителни директори на Fortune 500, 30,4% от членовете на борда на директорите в САЩ и 32,8% от президентите на колежи и университети, според Pew Research Center.

Pew реши да попита американците защо смятат това и дали очакват скоро повече жени да заемат водещи бизнес роли. Така те изследваха национално представителна извадка от възрастни в САЩ.

В отговор на въпроса „Защо няма повече жени на висши ръководни позиции в бизнеса?“ респондентите посочиха няколко „основни“ причини.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР