Изображения от друг свят показват красотата на океаните във фотоконкурс

...
Бележка на редактора: Call to Earth е редакционна поредица на
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Call to Earth е редакционна поредица на CNN, която се ангажира да докладва за екологичните предизвикателства, пред които е изправена нашата планета, заедно с решенията. Инициативата Perpetual Planet на Rolex си партнира със CNN, за да повиши осведомеността и образованието по ключови въпроси за устойчивостта и да вдъхнови положителни действия.

Това е неземна сцена. Хартиен наутилус се носи върху парче океански отломки след вулканично изригване във Филипините, оранжевото му око свети ярко на фона на черната вода, пергаментовата му черупка е извита в идеална спирала, с петна светлина, падащи като дъждовни капки върху изображението.

И за тази снимка на хартиен наутилус, вид октопод, Jialing Cai беше обявен за Океански фотограф на 2023 г., побеждавайки хиляди снимки, изпратени в конкурса, който има за цел да покаже красотата на океаните и заплахите, пред които са изправени.

Морският биолог и любител фотограф заснеха снимката на черноводно гмуркане – нощно гмуркане в открития океан, което използва прожектори, за да привлече океанския нощен живот.

Хиляди участници изпратиха в състезанието подводни и крайбрежни изображения, както и снимки, заснети с дрон, казаха организаторите.

Някои от вдъхващите страхопочитание записи за състезанието включват малко полярно мече, борещо се с крехкостта на топящия се лед, водолаз, изследващ долната страна на гигантски айсберг, и гмуркане с ганети.

Уил Харисън, редакционен директор на Oceanographic Magazine и Океански фотограф на годината, каза в имейл, изпратен до CNN в четвъртък: „Обхватът и качеството на предложенията, включени в тазгодишното състезание, са специални. От изображения на мегафауна с дрон от световна класа до спиращи дъха подводни изображения на дълбоко обитаваща океанска дива природа, пълният спектър от океански живот е оживен както никога досега.

„Това е изключителна колекция от снимки от изключително талантлива група океански фотографи: гмуркачи, сърфисти и моряци, обединени, за да заслепят света.“

Изображенията от тазгодишното състезание, произведени от Oceanographic Magazine, в партньорство с Blancpain, Arksen и Tourism Western Australia, ще бъдат изложени в продължение на пет месеца в Австралийския национален морски музей в Сидни от 17 ноември.

Селекция от печелившите и високо оценени изображения можете да видите в галерията по-горе.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР