Байдън, някъде по света, сключва сделки за противодействие на Китай

...
Версия на тази история се появи в бюлетина What Matters
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи в бюлетина What Matters на CNN. За да го получите във входящата си поща, регистрирайте се безплатно.

Джо Байдън представи своето президентство като борба на демокрацията срещу автокрацията и постави САЩ в опозиция на Русия и Китай.

Тъй като и руският президент Владимир Путин, и китайският Си Дзинпин отсъстваха от срещата на Г-20 в Ню Делхи през уикенда, Байдън се възползва от възможността да се появи заедно с лидерите на Индия и Саудитска Арабия, две страни, които САЩ критикуват за резултатите им по отношение на човешките права, но от чиято икономическа подкрепа много се нуждае.

Във Виетнам Байдън изгради по-дълбоки връзки с комунистическата нация, обявявайки сделки, включително между Vietnam Airlines и американската компания Boeing, предназначени да вградят САЩ в нововъзникващия пазар и да инвестират в приятелски страни, стратегия, известна като „поддържане на приятели“.

Инвестиране в търговски пътища

На Г-20 в Ню Делхи Байдън, индийският премиер Нарендра Моди и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се появиха заедно и обявиха участие в новия икономически коридор Индия-Близкия изток-Европа.

Надийн Ебрахим от CNN отбелязва в бюлетина Meanwhile in the Middle East, че планираният търговски път ще свърже Индия с Близкия изток и Европа „чрез железопътни линии и пристанища“ и може да се разглежда като пряко предизвикателство към дългогодишното усилие на Китай „Един пояс, един път“. да се свърже с останалия свят.

Световен ред, който вече не е еднополюсен

Добавя Ебрахим: „Амбициозният план показва, че САЩ могат да разчитат на своите съюзници от Близкия изток в усилията си да овладеят възхода на Китай, но също и как държавите от Персийския залив се опитват да намерят баланс между традиционни съюзници като САЩ и нововъзникващи партньори като Китай в това, което те виждат като световен ред, който вече не е еднополюсен.

Байдън каза, че обявяването на търговския маршрут идва „в повратна точка в историята“ и че инвестициите в инфраструктура в развиващите се страни ще имат вълнуващ ефект за поколенията.

Натоварено изявление в подкрепа на Украйна

Но интересите на тези различни държави не винаги са съвпадащи. Кевин Липтак от CNN отбелязва, че Байдън и други западни лидери трябваше да смекчат съвместното изявление на Г-20 относно войната на Русия срещу Украйна.

Последното изявление на групата не отделя Русия, а вместо това казва, че „всички държави трябва да се въздържат от заплахата или използването на сила за търсене на териториално придобиване“.

Планът на Си за нов световен ред

Китайският президент Си не е пропускал среща на Г-20 повече от десетилетие, според Нектар Ган от CNN, който пише интересен анализ за очевидния план на Си за прекрояване на глобалното управление.

Си присъства на неотдавнашната среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Пише Ган:

Погледнато през призмата на съперничеството на китайската велика сила със Съединените щати, анализаторите казват, че очакваното неявяване на Си на Г-20 също може да сигнализира за неговото разочарование от съществуващата глобална система на управление – и структурите, които той вижда като твърде доминирани от американско влияние.

Вместо това Си може да дава приоритет на многостранни форуми, които се вписват в собствената визия на Китай за това как трябва да се управлява светът – като наскоро приключилата среща на върха на БРИКС и предстоящия форум „Един пояс, един път“.

Нови отношения с Виетнам

Имаше повече доказателства за продължаващите усилия да се противодейства на възхода на Китай като икономически и политически антипод на САЩ, когато Байдън циментира най-високите дипломатически отношения с Виетнам, който е ключов нововъзникващ пазар, но също и комунистическа нация, която организацията с нестопанска цел Freedom House изброява като „не е безплатно“.

Мишел То и Михир Мелуани обясняват концепцията за „поддържане на приятели“, любим термин на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, в доклад за CNN Business: „Практиката се отнася до движението на веригите за доставки към съюзници, отчасти за да предпази бизнеса от политически търкания.”

Пандемията ускори хода на корпорациите да разнообразят своите производствени центрове извън Китай.

Байдън на път

Липтак и Джереми Даймънд от CNN също отбелязват, че съветниците на Байдън са се борили да накарат американската общественост да разбере президент, който изглежда процъфтява в тези дълги пътувания, за да се срещне с други държавни глави. Повечето гласоподаватели в САЩ, от друга страна, са загрижени за неговата възраст и неговата физическа и умствена компетентност.

От Liptak и Diamond:

Съгласуването на тези конкуриращи се визии ще бъде изключително предизвикателство за Байдън, докато засилва кампанията си за преизбиране. За президента и неговите съветници пътуванията в чужбина – развиващи се с главоломна скорост, с малко сън – често са възможност да разсеят представите, че 80-годишният президент е твърде стар, за да върши работата и все повече разчитат на тези пътувания изтъкват своя случай.

Пътувайки до Ню Делхи и Ханой през последните няколко дни, Байдън се опита да се възползва от възможността. Той се стрелна от лидер на лидер за бързи неформални разговори в залата за среща на върха, опитвайки се да култивира междуличностните връзки, които са били негова отличителна черта.

Проблем за Байдън е, че видеото, на което много американци може да се натъкнат от пътуването, е неудобен момент на пресконференция – прессекретарят Карин Жан-Пиер приключи изявата си, докато все още отговаряше на въпроси на репортери. Мигове по-рано Байдън се зае със заобиколно обяснение на използването на термина „лъжлив войник пони с лице на куче“, което е изкривяване на реплика от филм на Джон Уейн.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР