Следващата фаза от историческата борба с инфлацията на Фед е в очакване на намаления на лихвите

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се запишете. Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Федералният резерв повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от 22 години в агресивен опит да ограничи инфлацията и има шанс все още да има още увеличения на лихвите, ако силата на икономиката доведе до възстановяване на инфлацията.

Инвеститорите, които очакват следващата фаза от стратегията на Фед, сега се питат колко дълго лихвите ще останат толкова високи? Но несигурният път на инфлацията прави този въпрос труден.

„Вместо да спорим за пиковия лихвен процент, за това колко още увеличения на лихвените проценти трябва да има, това, за което вероятно трябва да започнем да мислим, е колко дълго ще продължи това, че ще бъдете с тези повишени лихвени проценти“, Федералният резерв Президентът на Bank of Chicago Остан Гулсби каза по-рано този месец.

Някои инвеститори залагат на намаляване на лихвените проценти още в началото на следващата година, може би заради очакванията, че икономиката може скоро да се влоши. Ако безработицата скочи поради по-високи лихвени проценти, например, Фед вероятно ще намали лихвите, за да спре загубата на работни места съгласно своя мандат за максимална заетост.

Въпреки това, Фед все още не е дал намек за намаляване на лихвените проценти. Всъщност, според протокола от последното му заседание през юли, точно обратното изглежда вероятно: повече увеличения на лихвите тази година.

Твърдите приказки на Фед разтърсиха пазара на облигации, като спомогнаха за покачване на дългосрочната доходност. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ достигна 4,3% в четвъртък, което е най-високото й ниво от повече от десетилетие.

„Очакванията на пазара на (облигации) спрямо насоките на Фед предполагат, че пазарът на облигации е песимистичен (по отношение на икономиката), тъй като се залага, че имаме четири намаления на лихвените проценти, докато фондовият пазар не е“, Майк Хакет, ръководител на инвестиционни изследвания в В цялата страна, каза CNN.

Намаляването на лихвените проценти би означавало, че Фед търси да стимулира икономика, която не се справя достатъчно добре, за да насърчи пълна заетост. За разлика от това, предложението на Фед за повишаване на лихвените проценти предполага, че те виждат, че икономиката на САЩ все още е твърде гореща и може да не е в съответствие с 2% инфлация.

„Разумно е да обръщате внимание на инвеститорите в облигации, защото в исторически план те винаги са били възрастните в стаята, но през последните 24 месеца или повече пазарите на облигации бяха изключително песимистични“, каза той.

В допълнение към възможността за намаляване на лихвите поради икономически спад, Федералният резерв може също да намали лихвите, ако инфлацията се забави твърде много.

„Ако Фед види, че инфлацията пада под целта от 2%, те могат да започнат да намаляват лихвените проценти, но не мисля, че ще започнат да намаляват лихвените проценти, докато това не се случи“, каза Еухенио Алеман, главен икономист в Raymond James.

И дори ако и когато съкращенията започнат, е малко вероятно Фед да се върне към свръхниски лихвени проценти, както в годините преди пандемията Covid-19, казват икономисти.

Забележителната сила на американската икономика това лято държеше някои служители на Фед на ръба относно спадането на инфлацията до 2%.

Индексът на потребителските цени се повиши с 3,2% през юли спрямо година по-рано, което е по-бърз темп от годишното покачване от 3% през юни. Това беше първият път, когато общата инфлация се повиши от повече от година, въпреки че основните увеличения на цените продължиха да се забавят миналия месец.

И инвеститорите, и Федералният резерв наблюдават внимателно потребителските разходи, което може да сигнализира или за повече повишения на лихвените проценти, ако разходите се затоплят твърде много, или за рецесия и повишена вероятност от намаления на лихвените проценти, ако се охлади твърде бързо. Продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 0,7% през юли спрямо предходния месец, което е много по-бърз темп от ръста от 0,3% през юни.

„Ако потребителите все още харчат, това е добре за икономиката, но предполага, че Фед ще продължи курса си на затягане, което в крайна сметка може да не е добре за пазарите на акции“, каза Мелиса Браун, глобален ръководител на приложни изследвания в Qontigo . „От друга страна, ако потребителят не харчи достатъчно от гледна точка на пазара, това също може да е сигнал, че тази рецесия, която кривата на доходността прогнозира вече една година, може да е по-близо, отколкото си мислим.“

„Моментът на Lehman“ в Китай?

Голям китайски инвестиционен тръст е пропуснал плащания към корпоративни инвеститори, предизвиквайки рядък протест и засилвайки опасенията, че спадът на пазара на имоти в Китай може да предизвика по-широка финансова криза, докладват моите колеги Лаура Хе и Менгчен Джан.

Най-малко три китайски компании – Nacity Property Service, KBC Corporation и Xianheng International Science and Technology – заявиха в отделни борсови документи през последните седмици, че Zhongrong Trust не е изплатил лихвата и главницата по няколко инвестиционни продукта. Мащабът на пропуснатите плащания надхвърля 110 милиона юана (15 милиона долара), според техните изявления.

Zhongrong Trust, който управлява средства на стойност 87 милиарда долара за корпоративни клиенти и богати лица към края на 2022 г., е една от хилядите фирми за управление на богатство в Китай, които предлагат относително високи нива на възвръщаемост на инвеститорите.

Те се считат за част от индустрията на „банкирането в сянка“, сектор, който представлява важен източник на финансиране в Китай. Терминът обикновено се отнася до финансова дейност, която се извършва извън официалната банкова система, или от банки чрез задбалансови дейности, или от небанкови финансови институции, като например доверителни фирми.

Прочетете повече тук.

Следва

Вторник: Печалби от Lowe’s, Macy’s и BJ’s. Представители на Фед Томас Баркин, Мишел Боуман и Остан Гулсби дават бележки. Националната асоциация на брокерите публикува данни за юли за продажбите на съществуващи жилища.

Сряда: Печалби от Abercrombie, Bath & Body Works, Kohl’s, Peloton и Nvidia. Започва Симпозиумът за икономическата политика на Фед в Канзас Сити в Джаксън Хоул. S&P Global публикува проучвания за август, измерващи бизнес активността в САЩ. Министерството на търговията на САЩ отчита продажбите на нови еднофамилни къщи през юли.

Четвъртък: Печалби от Gap, Ulta Beauty и Dollar Tree. Министерството на търговията на САЩ публикува данни за юли за поръчките на дълготрайни стоки. Министерството на труда съобщава за броя на подадените от работниците документи за обезщетения за безработица през седмицата, приключила на 19 август.

Петък: Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл прави забележки на симпозиума на Федералния резерв в Канзас Сити в Джаксън Хоул. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард също изнася реч на събитието.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР