Стартиращата нация вече няма? Инвестициите се сриват, тъй като Израел настоява със съдебната реформа

...
Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Версия на тази история се появява в бюлетина на CNN Meanwhile в Близкия изток, три пъти седмично разглеждане на най-големите истории в региона.

Почти всеки уикенд в продължение на повече от 30 седмици десетки хиляди израелци излязоха по улиците на Тел Авив, за да протестират срещу плановете на правителството да отслаби съдебната система и да подкопае независимостта на Върховния съд.

Сред протестиращите, маршируващи по улица Каплан в центъра на Тел Авив в събота, беше Чен Амит, съосновател и главен изпълнителен директор на финтех стартъп, наречен Tipalti, който наскоро беше оценен на 8,3 милиарда долара.

„Ние плачем за демокрация и се борим за демокрация“, казва Амит пред CNN. Той и семейството му всяка седмица излизат на протест.

Президентът на Амит и Типалти Робърт Исрах основа фирмата в Израел през 2010 г. Глобалната счетоводна и разплащателна компания е базирана в Израел, но със седалище във Фостър Сити, Калифорния.

Свръхмодерните му офиси в Тел Авив не са особено забележителни - освен че пренебрегват мястото на блъскането с кола и намушкания миналия месец от палестински бунтовник, който рани осем.

Но собственото му правителство, а не израелско-палестинският конфликт, тревожи Амит най-много. Съдебната реформа и несигурността, прекъсванията и рисковете, които идват с нея, го принуждават да прехвърли парите и таланта на Типалти в чужбина, казва той.

Демонстранти блокират движението по магистрала, пресичаща града по време на протест срещу плановете на правителството на Нетаняху за преразглеждане на съдебната система, в Тел Авив, понеделник, 24 юли 2023 г. Израелските депутати одобриха в понеделник ключова част от решението на премиера Бенямин Нетаняху разделителен план за прекрояване на съдебната система на страната въпреки масовите протести, които разкриха безпрецедентни пукнатини в израелското общество. class= Демонстранти блокират движението по магистрала, пресичаща града по време на протест срещу плановете на правителството на Нетаняху за преразглеждане на съдебната система, в Тел Авив, понеделник, 24 юли 2023 г. В понеделник израелските депутати одобриха ключова част от разделителния план на премиера Бенямин Нетаняху да промени съдебната система на страната въпреки масовите протести, които разкриха безпрецедентни пукнатини в израелското общество. Oded Balilty/AP

Компанията държи всичките си средства извън Израел, с изключение на тримесечните заплати, както се изисква от нейната банка, казва той. Поради риска за непрекъснатостта на бизнеса, предизвикан от ремонта, компанията получи виза L1, която позволява на американски работодател да прехвърли персонал от чуждестранния си офис в своя американски, добавя той.

Амит очаква 15% от израелския му персонал да се премести в чужбина през следващите 18 месеца.

Той не е сам. Скорошно проучване на организацията с нестопанска цел „Start-up Nation Central“ (SNC) установи, че почти 70% от повече от 500 анкетирани стартиращи фирми предприемат стъпки за прехвърляне на пари, работници и дори централите си извън Израел в резултат на ремонта. Някои дори съкращават персонал.

В същото време парите, които отиват в 7000-те стартиращи компании в Израел, намаляват, казва Ари Страсберг, вицепрезидент по стратегията на SNC. „Инвестициите в Израел намаляват значително“, казва той. Между миналата и тази година има 70% спад на инвестициите, казва той.

Той каза, че тенденцията е „притеснителна“, тъй като за разлика от САЩ, където спадът на стартиращите инвестиции започна да се обръща, спадът продължава в Израел, добавяйки, че само през последното тримесечие се наблюдава допълнителен спад от 30%.

Частните инвестиции — предимно от фирми за рисков капитал — в израелски стартиращи компании през първите шест месеца на 2023 г. възлизат на 3,9 милиарда долара, най-ниското ниво от 2018 г., според SNC.

Добавяне към мрака е спадът на израелската валута. Шекелът спадна в стойността си с повече от 5% спрямо щатския долар тази година на фона на предупрежденията на американската инвестиционна банка Morgan Stanley, агенцията за кредитен рейтинг Moody's и дори служители от собственото Министерство на финансите на Израел, че съдебната реформа може да нанесе сериозни щети на икономиката.

Длъжностни лица от министерството изчисляват, че до 100 милиарда шекела (27 милиарда долара) икономически растеж може да бъде загубен годишно, посочвайки потенциални понижения на кредитния рейтинг на Израел, намаляващи инвестиции и по-слаб шекел като някои от причините.

Израелски полицай за борба с безредиците стои зад метална ограда, блъскана от демонстранти по време на протестен митинг срещу плана за съдебна реформа на израелското правителство в Тел Авив в понеделник. Израелски полицай за борба с безредиците стои зад метална ограда, блъскана от демонстранти по време на протестен митинг срещу плана за съдебна реформа на израелското правителство в Тел Авив в понеделник. Jack Guez/AFP/Getty Images

Министрите от правителството отказаха искането на CNN за интервю. В изявление, публикувано след доклада на Moody’s миналия месец, премиерът Бенямин Нетаняху и неговият финансов министър Бецалел Смотрич заявиха, че икономическото въздействие ще отпадне.

„Това е моментна реакция. Когато прахът се уталожи, ще стане ясно, че икономиката на Израел е много силна. Икономиката на Израел се основава на солидни основи и ще продължи да расте под опитно ръководство, което води отговорна икономическа политика.

Но с по-малка и свиваща се технологична екосистема, тя може да не расте толкова бързо, колкото би могла.

Технологиите, движени както от мултинационални компании, така и от местни стартиращи компании, представляват около половината от износа на страната. Според SNC технологичните стартиращи компании са събрали 15,5 милиарда долара през 2022 г., което се равнява на малко под 3% от БВП на страната.

Протестиращите все още се надяват, че правителството ще обърне курса си или че неговите законопроекти за реформа на съдебната система ще бъдат отхвърлени от Върховния съд. Ако нито едно от двете не се случи, бурните, но до голяма степен мирни протести ще продължат. Амит и семейството му ще продължат да се появяват. И така наречената „стартираща нация“ може да се наложи да намери нов псевдоним.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР