Българските избори остават зависими от софтуер на машините за гласуване,

...
Българските избори остават зависими от софтуер на машините за гласуване,
Коментари Харесай

ПРИЗНАНИЕ: Вотът зависи от чужд софтуер, пак ще ни мамят

Българските избори остават подвластни от програмен продукт на машините за гласоподаване, който е направен от задгранична компания, защото страната отхвърля да го подмени с подобен, който е основан по нейна поръчка.

Това се разбра от коментар на ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя беше поканена в Народното събрание през днешния ден на чуване, поискано от „ Възраждане “ и отдадено на надеждността на устройствата за гласоподаване. Участва също и вътрешният министър Калин Стоянов. Не се яви, въпреки че беше извикан, шефът на ДАНС Пламен Тончев.

В момента ЦИК разполага с 12 837 устройства. И до момента те не престават да се съхраняват в частен склад, за който комисията е сключила контракт по решение на Министерския съвет. Причината е, че няма обезпечено от страната уместно помещение, написа „ Сега “.

КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО

На процедура за всеки избор ЦИК би трябвало да афишира социална поръчка, с цел да наеме реализатор, който да се погрижи за техническото, логистичното и транспортното обезпечаване на машинния избор. Поръчките непроменяемо се печелят от частната българска компания „ Сиела Норма “. Самата комисия по този начин и не разви нужните качества, с цел да свърши сама тази работа, а поддръжка от другите държавни институции няма. Това е разход от десетина милиона лв. на избор.

За идните локални избори особено се постанова и надграждане на софтуера, който не е приспособен за този вид избор, когато машините са закупени през 2021 година ЦИК опитва да се контракти непосредствено с производителя на устройствата и на софтуера им – интернационалната компания „ Смартматик Интернешънъл Холдинг “. Получи обаче отвод, защото от корпорацията оповестиха, че не работят директно в България. Затова в този момент наподобява, че и тази поръчка ще отиде при „ Сиела “, която е локалният сътрудник на „ Смартматик “.

ПЪЛНА ЗАВИСИМОСТ

Зависимостта от непознатата компания сега е цялостна, както през днешния ден неприкрито призна Нейкова. „ Със софтуера за гласоподаване, добит при започване на 2021 година въз основа на контракт, не може да се предприеме нито едно техническо решение, без присъединяване на основателя на софтуера „ Смартматик Интернешънъл Холдинг “ и това е реалност, който няма смисъл да бъде икономисан “, уточни през днешния ден Камелия Нейкова пред депутатите.

Тя подсети, че с сътрудниците й са пробвали да привлекат задграничната компания за директен сътрудник на българската страна, само че са получили отвод. Това ги принуждава сега да се договарят още веднъж със „ Сиела “ като сътрудник на „ Смартматик “ в България.

И АБСОЛЮТНО НЕХАЙСТВО

По-лошото обаче е, че другите държавни институции отхвърлят да се ангажират с решение, което да освободи страната ни от зависимостта от непознатия програмен продукт.

„ За да няма непознато присъединяване, неведнъж ЦИК е предложила да се създаде нов програмен продукт, по възлагане на българската страна, тъй че да може изцяло да бъде преодоляна намесата на непознати компании и лица в този развой. Към сегашния миг ЦИК не е получила от нито една институция отговор на този въпрос “, съобщи с неприкрита мъка Нейкова. Такъв отговор няма и от настоящето държавно управление „ Денков-Габриел “, към което изборните комисари са се обърнали по проблема още при основаването му, както твърди шефът на ЦИК.

Това състояние на нещата не визира единствено софтуера, а всичко обвързвано с машинния избор и изобщо с изборния развой. Нейкова съобщи, че ЦИК е опитвала неведнъж да ангажира органите, натоварени със сигурността на страната, да се включат с експертиза и ограничения за сигурност. Но получава отговор, че Изборният кодекс не им постанова да правят такава работа.

Институциите даже държат ЦИК в незнание за някои неща. Например, когато се вършат инспекции на хората, които „ Сиела “ ангажира за обезпечаването на машинния избор. Сред тях има и непознати жители, които в действителност вземат участие в изборния развой – факт, който нееднократно е бил обсъждан с паника в общественото пространство. Тези хора се ревизират от Министерство на вътрешните работи и ДАНС; съгласно Нейкова обаче от организацията по сигурността и до момента не са дали отговор на запитванията на ЦИК по какъв метод се прави инспекцията на тези хора.

Миналата седмица Народното събрание сътвори специфична краткотрайна комисия, която да изследва сигурността на машинния избор. Остава да забележим дали тя ще вземе отношение по тези проблеми.

Инфо: narod.bg

Тагове: Камелия Нейкова Пламен Тончев машинен вот ЦИК Калин Стоянов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР