Оземпик (Ozempic®) или семаглутид, може би е едно от най-обсъжданите

...
Оземпик (Ozempic®) или семаглутид, може би е едно от най-обсъжданите
Коментари Харесай

Оземпик (Ozempic) – Всичко, което трябва да знаете

Оземпик (Ozempic®) или семаглутид, може би е едно от най-обсъжданите медикаменти в новата история. Знаменитостите го популяризират, като „ знамение “ за намаляване. Лекарите го приветстват като пробив, подсилен от научни проучвания.

Производителите на Ozempic назовават ​​отслабването „ непряк резултат “, само че в многочислени проучвания е потвърдено, че е ефикасен вид за лекуване на затлъстяването.

Популярността му докара до дефицит, защото хората се борят да се снабдят с лекарство, което е потвърдено необикновено дейно за лекуване на диабет и затлъстяване.

За хора със затлъстяване, дефинирано като показател на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече, Оземпик и други медикаменти и хапчета за намаляване се предлагат от доста здравни експерти, изключително в случай че диетата и интензивността не работят.

Тези медикаменти могат да извърнат дисфункционалните пътища, които предизвикват затлъстяване и водят до голям брой хронични болести, като сърдечни болести, бъбречни болести, сънна апнея и други.

Тази публикация преглежда какво съставлява Оземпик (семаглутид), по какъв начин дейста за намаляване, страничните резултати и всичко останало, което е значимо да научите.

Какво съставлява Оземпик?

Ако сте диагностицирани с диабет вид 2, вашият лекуващ доктор може да ви предпише лекарство, наречено Оземпик.

Ozempic е лекарство предписвано с рецепта, което служи за следните цели:

  • То оказва помощ за ръководство на равнищата на кръвната захар при възрастни, които имат диабет вид 2, като помощно средство към измененията в метода на живот, включващи диета и извършения.
  • Намалява избрани опасности при възрастни, които имат сърдечни болести и диабет, в това число риска от инфаркт и инсулт.

Важно е да се означи, че Ozempic не се употребява при хора с диабет вид 1, диабетна кетоацидоза или такива, които са имали панкреатит. За подробна информация по отношение на използването на Ozempic вижте раздела, озаглавен „ За какво се употребява Ozempic? “ По-долу.

Ozempic се предлага под формата на авансово напълнени химикалки за еднократна приложимост, съдържащи течен разтвор. Лекарството се ползва посредством подкожно инжектиране.

Активната съставна част в Оземпик е семаглутид, който принадлежи към клас медикаменти, известни като агонисти на глюкагон-подобен пептид-1 рецептор (GLP-1). Семаглутид се продава извънредно под марката Ozempic и Wegovy (одобрено лекарство с рецепта за намаляване, което се създава от същата компания,) като сега няма налична генерична версия.

За да научите повече за Ozempic, в това число странични резултати, метод на приложимост и спомагателни детайлности, продължете да четете.

Съдържание

Какви са страничните резултати на Оземпик?

Подобно на други медикаменти, Ozempic може да има както леки, по този начин и съществени странични резултати. Следните са някои от по-често следените нежелани реакции, свързани с Оземпик. Този лист обаче не включват всички евентуални странични резултати.

За изцяло схващане на страничните резултати на Ozempic е целесъобразно да се консултирате с доктор или фармацевт. Те могат да ви дават по-подробна информация за вероятните странични резултати и да ви дадат оферти по какъв начин да ги сведете до най-малко.

Леки странични резултати

По-долу са дадени някои образци за леки странични резултати, които са свързани с Оземпик. Важно е да се консултирате с доктор или фармацевт или да се обърнете към информацията за определяне на Ozempic за изцяло схващане на други леки странични резултати.

Леките нежелани реакции на Оземпик могат да включват:

  • гадене
  • Стомашни болки
  • запек
  • диария
  • повръщане

Обикновено леките странични резултати на медикаментите отшумяват в границите на няколко дни или седмици. Въпреки това, в случай че тези резултати станат досадни, се предлага да ги обсъдите с доктор.

Сериозни странични резултати

Въпреки че сериозните нежелани реакции от използването на Оземпик са редки, значимо е да сте наясно с тях. Ако получите някакви съществени странични резултати, целесъобразно е неотложно да се свържете с доктор. Въпреки това, в случай че смятате, че имате незабавна здравна помощ, извънредно значимо е да се обадите на 112 или на различен номер за незабавни повиквания.

Сериозните нежелани реакции на Ozempic могат да включват:

  • гадене*
  • Панкреатит* (възпаление на панкреаса)
  • Риск от тумори на щитовидната жлеза или рак на щитовидната жлеза*
  • Диабетна ретинопатия (увреждане на очите, породено от диабет)
  • Хипогликемия (ниска кръвна захар)
  • Заболяване на жлъчния мехур (което може да включва камъни в жлъчката и инфектиране на жлъчния мехур)
  • Алергична реакция*

*Тези съществени нежелани реакции изискват незабавна здравна помощ и би трябвало да бъдат докладвани на доктор неотложно.

Повече за страничните резултати

Научете повече за някои странични резултати, които Оземпик може да аргументи.

Предопреждение за съществени странични резултати

За Ozempic има доста предупредително изказване, издадено от FDA.

Проучванията демонстрират, че Оземпик може да провокира тумори на щитовидната жлеза и рак на щитовидната жлеза при животни. Въпреки това, остава неразбираемо дали Ozempic може да докара до тумори на щитовидната жлеза или медуларен рак на щитовидната жлеза при хора.

Ако имате персонална или фамилна анамнеза за медуларен рак на щитовидната жлеза или рядко ендокринно заболяване, известно като синдром на множествена ендокринна неоплазия вид 2, значимо е да се въздържате от приема на Оземпик.

Обсъдете здравната си история с доктор, в случай че имате някое от тези положения или фамилна анамнеза за тях.

Не забравяйте да се обадите неотложно на доктор, в случай че имате някакви признаци или признаци на израстък на щитовидната жлеза, до момента в който приемате Оземпик. Те включват:

  • бучка на врата
  • дългогодишен пресипнал глас
  • зной
  • проблеми с преглъщането

Гадене

Гаденето е постоянно срещан непряк резултат на Ozempic, изключително при започване на лекуване или поправяне на дозата. Обикновено гаденето отшумява в границите на няколко дни.

Въпреки това е значимо да се означи, че гаденето може също да е симптом на панкреатит, което е тежък непряк резултат, обвързван с Ozempic.

Ако изпитвате непрекъснато, влошаващо се или мощно гадене, което не се усъвършенства след няколко дни, значимо е неотложно да се свържете с доктор.

Вашият доктор може да даде рекомендации за облекчение на признаците на гадене, до момента в който приемате Ozempic. Те могат да включват потребление на медикаменти без рецепта или медикаменти, особено предопределени за гадене. Не забравяйте да се консултирате с доктор, преди да приемате каквито и да е медикаменти за гадене в композиция с Оземпик.

Панкреатит

Ozempic има капацитет да провокира панкреатит, който е тежко инфектиране на панкреаса. Това положение би трябвало да се одобри съществено.

Ако получите някакви признаци на панкреатит, като болежка в горната част на корема, сензитивност, отичане, гадене или повръщане, значимо е неотложно да се свържете с доктор.

Обикновено лекарите заобикалят да предписват Оземпик, в случай че имате анамнеза за панкреатит.

Ако е належащо, Вашият доктор може да ви направи проби за диагностициране на панкреатит и може да приключи лекуването Ви с Ozempic, в случай че е належащо. Той също по този начин ще разиска различни благоприятни условия и модификации на вашия проект за лекуване.

Алергична реакция

Някои хора могат да получат алергична реакция към Ozempic. Леките алергични реакции могат да се проявят като обрив, сърбеж или краткотрайно стопляне и зачервяване на кожата.

Макар и рядко, е допустима тежка алергична реакция. Симптомите на тежка алергична реакция може да включват отичане, изключително на клепачите, устните, ръцете или краката. Може да включва и отичане на езика, устата или гърлото, което води до затруднено дишане.

Ако имате алергична реакция към Оземпик, извънредно значимо е неотложно да се свържете с доктор. В случай на незабавна здравна помощ, обадете се на 112.

Използва ли се Оземпик за намаляване?

Въпреки че Ozempic не е утвърден като лекарство за намаляване, някои хора могат да изпитат загуба на тегло, до момента в който го одобряват. Това се дължи на резултатите на лекарството за понижаване на апетита.

В някои случаи Оземпик може да бъде постановен не по предопределение за контролиране на тежестта. Употребата отвън напътствията се отнася до предписването на лекарство за цел, друга от утвърдените показания.

Ако обмисляте да употребявате Ozempic за контролиране на тежестта, значимо е да се консултирате с доктор. Те могат да дават цялостна оценка на рисковете и изгодите, свързани с потреблението на Ozempic за намаляване.

Откъде купя Оземпик за намаляване

Ако смятате, че Ozempic може да бъде подобаващ избор за контролиране на тежестта, целесъобразно е да се консултирате с доктор. Те могат да оценят вашите самостоятелни условия и да дефинират дали Ozempic е подобаващ за вас, като го предпишат, в случай че е належащо.

От значително значение е вашият доктор да научи за всички медикаменти, които приемате.

Каква е дозата на Оземпик?

По-долу са посочени постоянно употребявани дози, само че постоянно приемайте дозата, предписана от Вашия доктор.

Ozempic се предлага в авансово напълнени химикалки за еднократна приложимост, които съдържат течен разтвор. Таблицата по-долу обрисува другите концентрации на писалките Ozempic, които се мерят в мг семаглутид на милилитър разтвор (mg/mL).

Сила Доза, дадена на инжекция
2 mg/1,5 mL (1,34 mg/mL) 0,25 mg или 0,5 mg
2 mg/3 mL (0,68 mg/mL) 0,25 mg или 0,5 mg
4 mg/3 mL (1,34 mg/mL) 1 мг
8 mg/3 mL (2,68 mg/mL) 2 мг

Табл. 1 (Как се слага оземпик)

Препоръчителни дози

За да приложите Оземпик вярно, ще нужно да го инжектирате един път седмично. Важно е поредно да употребявате лекарството в един и същи ден всяка седмица и да се опитате да го инжектирате едновременно.

По време на първите 4 седмици от лекуването Вашият доктор може да Ви предпише по-ниска доза Ozempic, с цел да оцени успеваемостта му при Вас. След този интервал Вашият доктор евентуално ще поправя и усили дозата Ви въз основа на фактори като равнищата на кръвната Ви захар и самостоятелния отговор.

Всяка химикалка Ozempic съдържа голям брой дози от лекарството. Вашият доктор или фармацевт ще ви даде указания по кое време би трябвало да изхвърлите писалката и да започнете да употребявате нова.

Въпроси по отношение на дозата на Ozempic

Ето отговорите на някои постоянно срещани въпроси по отношение на дозата на Ozempic:

Какво би трябвало да направя, в случай че пропусна доза Ozempic?

Ако се случи да пропуснете доза, вземете я незабавно щом се сетите, единствено в случай че е в границите на 5 дни от последната доза. Ако са минали повече от 5 дни, пропуснете пропуснатата доза и изчакайте идната планувана доза.

Приемането на две дози прекомерно близо една до друга може да докара до рисково ниски равнища на кръвната захар. Уверете се, че постоянно проверявате равнищата на кръвната си захар, в случай че пропуснете доза, и се уверете, че остават в естествените граници.

Трябва ли да одобрявам Ozempic дълго време?

Ако Ozempic се окаже ефикасен за Вашето положение, Вашият доктор може да предложи използването на лекарството в дълготраен проект. Обсъдете с Вашия доктор изгодите, рисковете и евентуалните странични резултати от използването на Оземпик за нескончаем интервал от време.

Колко време лишава Ozempic да стартира да работи?

Оземпик стартира да работи малко след инжектирането. Въпреки това, може да отнеме няколко седмици, до момента в който тялото ви се приспособява към лекарството и с цел да изпитате цялостните му изгоди. В взаимозависимост от напредъка Ви с Ozempic, Вашият доктор може да поправя дозата Ви. Следвайте инструкциите на Вашия доктор по отношение на препоръчваната доза Ozempic и го приемайте тъкмо както е указано.

Как се приема Оземпик?

Вашият доктор ще даде подробни указания по какъв начин да употребявате Ozempic, в това число подобаващата доза и периодичност. Важно е прецизно да се придържате към напътствията на Вашия доктор. Следните насоки са постоянно употребявани дози, само че е значимо да приемате съответната доза, предписана от Вашия доктор.

Поставяне на Ozempic

Оземпик се доставя в авансово напълнени химикалки за еднократна приложимост, съдържащи течен разтвор. Вие сами ще носите отговорност за използването на инжекциите, което може да е ново прекарване за вас. Вашият доктор ще ви даде указания по какъв начин вярно да прилагате лекарството, когато започнете лекуването.

Инжекциите Ozempic се ползват подкожно в бедрото, корема или горната част на ръката. Важно е да сменяте мястото на инжектиране с всяка доза и да употребявате нова игла, с цел да осигурите непорочност и да предотвратите инфекции.

За да се чувствате по-комфортно и по-уверени при самоинжектиране, консултирайте се с Вашия доктор за оферти. Следвайте прецизно техните указания. Ето няколко съвета, които би трябвало да запомните:

  1. Измийте добре ръцете си със сапун и вода преди да започнете
  2. Подгответе всичките си консумативи, в това число дозата Ozempic
  3. Сменяйте иглата всякога, когато употребявате писалката Ozempic
  4. Уверете се, че лекарството в писалката наподобява бистро и безцветно
  5. Проверете още веднъж дозата върху писалката, преди да приложите инжекцията
  6. Не споделяйте вашата химикалка с други
  7. Обърнете внимание на периода на валидност (56 дни след отваряне) за вашите авансово напълнени химикалки Ozempic
  8. За указания по какъв начин да употребявате Ozempic вижте уеб страницата на производителя или помолете Вашия доктор или фармацевт за проява

Прием на Ozempic с други медикаменти

За да управлявате дейно равнищата на кръвната си захар или да намалите риска от сърдечно-съдови проблеми, Вашият доктор може да комбинира Ozempic с други медикаменти.

Примери за медикаменти за диабет, които могат да се предписват дружно с Ozempic, включват:

  • Глипизид
  • Глибенкламид

  • Метформин 

Ако желаете да научите повече за приемането на спомагателни медикаменти дружно с Оземпик, целесъобразно е да обсъдите това с доктор.

Забележка: За информация по отношение на евентуалните взаимоотношения сред Ozempic и други медикаменти или храни, апелирам, направете информация с „ Какво би трябвало да имате поради, преди да приемете Ozempic? “ раздел по-долу.

Важни неща, които да запомните

Когато става въпрос за Ozempic и вашия проект за лекуване, естествено е да имате въпроси и терзания. Откритата връзка с вашия доктор е от решаващо значение, тъй че ето някои оферти, които да насочат вашата полемика:

  • Преди назначението си запишете всички въпроси, които може да имате, като да вземем за пример по какъв начин Ozempic ще повлияе на вашето тяло, въодушевление или метод на живот.
  • Ако това ще ви направи по-спокойни, помислете дали да вземете компаньон на срещата си.
  • Ако има нещо във вашето положение или лекуване, което не разбирате изцяло, не се колебайте да попитате вашия доктор за обяснение.
  • Ако не сте осведомени със самоинжектирането, помолете Вашия доктор търпеливо да Ви изясни процеса, като се увери, че разбирате всяка стъпка. Не се тормозете да поискате проява, в случай че е належащо.
  • Не забравяйте, че вашият доктор и здравен екип са там, с цел да ви оказват помощ и желаят да ви обезпечат допустимо най-хубавите грижи. Чувствайте се свободни да задавате въпроси и да предоставяте противоположна връзка за вашето лекуване.

Като поддържате открита и самодейна връзка, можете да гарантирате, че ще получите най-хубавата допустима грижа за вашата обстановка.

Какво би трябвало да знам за другите възможности на Ozempic?

Ето по какъв начин Оземпик се съпоставя с други медикаменти, които имат сходни приложения.

Ozempic против Saxenda

Ако сте любопитни за сравнението сред Ozempic и Saxenda, коства си да се означи, че и двете медикаменти попадат в категорията на глюкагон-подобни пептид-1 рецепторни агонисти (GLP-1 RA). В резултат на това те споделят сходни използва и странични резултати. Важно е обаче да се признаят техните обилни разлики. Една забележителна разлика е в техните дейни съставки: Ozempic съдържа семаглутид, до момента в който Saxenda съдържа лираглутид.

Какви са техните приложения?

Ozempic се предписва на хора с диабет вид 2, с цел да им помогне да управляват равнищата на кръвната си захар. Освен това, той се употребява за понижаване на риска от характерни сърдечни или кръвоносни затруднения при възрастни, диагностицирани както със сърдечно заболяване, по този начин и с диабет вид 2.

За разлика от това, Saxenda служи като лекарство за ръководство на тежестта. Препоръчва се за хора със затлъстяване или други положения, свързани с тежестта, като висок холестерол, високо кръвно налягане или диабет вид 2. Saxenda може да бъде подобаващ и за характерни педиатрични случаи.

Ozempic против Trulicity

Ако се интересувате от сравняване на Ozempic с Trulicity, коства си да се означи, че и двете медикаменти попадат в категорията на глюкагоноподобни пептид-1 рецепторни агонисти (GLP-1 RA). Следователно те имат сходни цели, странични резултати и резултатност. Въпреки това, те се разграничават във връзка с техните дейни съставки: Ozempic съдържа семаглутид, до момента в който Trulicity съдържа дулаглутид.

Какви са техните приложения?

Ozempic и Trulicity се предписват за лекуване на диабет вид 2. Освен това и двете медикаменти оферират защитни изгоди за сърцето и бъбреците. Насоките на Американската диабетна асоциация (ADA) предлагат използването им при хора с диабет вид 2, които също имат сърдечно заболяване, сърдечна непълнота или бъбречно заболяване.

Ozempic против Victoza

Ozempic и Victoza имат сходни утвърдени използва, които включват ръководство на равнищата на кръвната захар при възрастни с диабет вид 2 и понижаване на риска от сърдечно-съдови затруднения при възрастни с диабет вид 2 и сърдечни болести.

Освен това Victoza може да се употребява за контролиране на равнищата на кръвната захар при деца на възраст 10 и повече години с диабет вид 2.

Ozempic против Wegovy

Ozempic и Wegovy имат разнообразни утвърдени използва. Ozempic е утвърден за ръководство на равнищата на кръвната захар при възрастни с диабет вид 2 и понижаване на риска от сърдечно-съдови затруднения при възрастни с диабет вид 2 и сърдечни болести.

От друга страна, Wegovy е особено утвърден за дълготрайно ръководство на тежестта по отношение на промени в метода на живот в диетата и интензивността.

Как работи Оземпик?

Ozempic е ефикасен при понижаване на равнищата на кръвната захар при хора с диабет вид 2 посредством голям брой механизми. Освен това, той оказва помощ за понижаване на рисковете, свързани със сърдечни болести при хора, които имат както диабет, по този начин и сърдечни болести.

Това са методите, по които лекарството реализира тези резултати:

  • Увеличаване на производството на инсулин в тялото след хранене, с цел да се предотврати несъразмерното повишение на равнищата на кръвната захар. Инсулинът е хормон, който понижава равнищата на кръвната захар.
  • Забавяне на процеса на храносмилане в стомаха, което оказва помощ за попречване на внезапно повишаване на равнищата на кръвната захар.
  • Намаляване на освобождението на захар в кръвта.

За по-цялостно схващане на това по какъв начин Ozempic действа в тялото, целесъобразно е да се консултирате с Вашия доктор или фармацевт, които могат да дават спомагателна информация.

За какво се употребява Оземпик?

Ozempic може да бъде постановен от доктор за следните цели:

  • Управление на равнищата на кръвната захар при възрастни с диабет вид 2, по отношение на промени в метода на живот в диетата и интензивността.
  • Намаляване на риска от характерни проблеми със сърцето или кръвоносните съдове при възрастни, които имат както сърдечно заболяване, по този начин и диабет. Тези опасности могат да включват инфаркт, инсулт и гибел, свързани със сърдечни проблеми или проблеми с кръвоносните съдове.
  • Диабетът може да докара до нараснали равнища на кръвната захар, което може да аргументи увреждане на кръвоносните съдове в тялото.

Ozempic оказва помощ за понижаване равнищата на кръвната захар и понижава риска от някои затруднения на сърцето и кръвоносните съдове.

Важно е да се отбележат рестриктивните мерки при потреблението на Ozempic, които са както следва:

  1. Лекарството не е проучвано при лица с анамнеза за панкреатит, който се характеризира с инфектиране на панкреаса. Ако сте имали панкреатит, би трябвало да се обмисли различно лекуване.
  2. Ozempic не е предопределен за лекуване на диабет вид 1 или диабетна кетоацидоза (DKA), рисково положение, породено от високи равнища на киселинни кетони в организма.

Какво би трябвало да имате поради преди да приемете Оземпик?

Преди започване на Ozempic е значимо да проведете задълбочена полемика с доктор по отношение на преимуществата и евентуалните опасности, свързани с използването му. Също по този начин е от решаващо значение да разкриете информация за общото си здравословно положение и всички съществуващи медицински положения, които може да имате.

Ако някое от следните се отнася за Вас, консултирайте се с доктор, с цел да определите сигурността на приема на Оземпик:

  • Фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза
  • Проблеми с панкреаса
  • проблеми с бъбреците
  • Диабетна ретинопатия (увреждане на очите вследствие на диабет)
  • Бременност или проекти за забременяване
  • Кърмене

Взаимодействия

Използването на медикаменти, ваксини, храни и други неща с несъмнено лекарство може да повлияе на действието на лекарството. Тези резултати са известни като взаимоотношения.

Взаимодействията имат капацитет да засилят или понижат резултатите на медикаментите, когато се одобряват дружно.

Преди да започнете приема на Оземпик, значимо е да информирате Вашия доктор за всички медикаменти, които приемате сега, в това число медикаменти с рецепта и медикаменти без рецепта. Освен това предоставете информация за всички витамини, билки или добавки, които употребявате. Вашият доктор или фармацевт ще може да ви осведоми за всевъзможни евентуални взаимоотношения, които могат да зародят сред тези артикули и Ozempic.

Взаимодействия с медикаменти или добавки

Ozempic има капацитет да взаимодейства с разнообразни типове медикаменти. Моля, имайте поради, че този лист не включва всички медикаменти, които могат да взаимодействат с Ozempic.

Приемането на Ozempic дружно с други медикаменти за диабет, които също намаляват равнищата на кръвната захар, може да докара до прекалено намаление на равнищата на кръвната захар, което може да бъде рисково.

Някои медикаменти за диабет, когато се одобряват дружно с Ozempic, могат да покачат равнищата на инсулин и надлежно да доведат до ниска кръвна захар. Тези медикаменти включват:

  • Глимепирид 
  • Глипизид 
  • Глибенкламид
  • Инсулин деглудек 
  • Инсулин детемир 
  • Инсулин гларжин 

Моля, не забравяйте постоянно да следите равнищата на кръвната си захар, както е предложено от Вашия доктор. Това ще ви помогне да идентифицирате и адресирате епизоди на висока кръвна захар (хипергликемия) или ниска кръвна захар (хипогликемия). Обсъдете с Вашия доктор подобаващите стъпки, които да предприемете, в случай че равнищата на кръвната Ви захар са прекомерно високи или прекомерно ниски.

Храни, които би трябвало да избягвате с Ozempic

Не е належащо да избягвате избрани храни, до момента в който приемате Ozempic, защото не са известни взаимоотношения. Можете да приемате дози Ozempic със или без храна.

Други взаимоотношения

Някои билки и естествени добавки, като горчив пъпеш, хром и гимнема, имат капацитета да взаимодействат с Ozempic и да намалят равнищата на кръвната ви захар. Ако сега приемате някакви билки или добавки, значимо е да обсъдите тяхната сигурност с Вашия доктор, преди да ги употребявате в композиция с Ozempic.

Използване с алкохол

Консумирането на несъразмерни количества алкохол, до момента в който употребявате Ozempic, може да повлияе на равнищата на кръвната Ви захар и евентуално да повреди функционалността на черния Ви дроб. Може да докара и до дехидратация.

Ако употребявате алкохол, целесъобразно е да се консултирате с доктор, с цел да разберете характерните опасности, свързани с комбинирането на алкохол и Ozempic.

Бременност и кърмене

Безопасността от използването на Оземпик по време на бременност или по време на кърмене не е открита.

Ако сте бременна, планирате да забременеете или кърмите, значимо е да обсъдите с Вашия доктор евентуалните изгоди и опасности от използването на Ozempic във вашата съответна обстановка.

Други предизвестия

Преди да започнете лекуване с Ozempic, значимо е да обсъдите своята здравна история и здравословни положения с доктор, защото избрани фактори могат да повлияят на уместността на използването на това лекарство. Ето някои фактори, които би трябвало да имате поради:

  • Заболяване на панкреаса: Оземпик има капацитет да аргументи панкреатит. Ако имате анамнеза за проблеми с панкреаса или заболяване на панкреаса, значимо е да обсъдите това с доктор. 
  • Бъбречно заболяване: Тежкото бъбречно заболяване може да ви попречи да приемате Ozempic и в случай че имате проблеми с бъбреците, може да се наложи поправяне на дозата ви. Информирайте доктор за всички проблеми с бъбреците, които имате, защото избрани нежелани реакции на Ozempic могат да влошат бъбречните проблеми, в това число гадене, повръщане, дехидратация и диария.
  • Проблеми с очите, свързани с диабета: Ако имате анамнеза за диабетна ретинопатия, Ozempic може да утежни това положение. Преди да започнете лекуване с Ozempic, поговорете с доктор по отношение на този евентуален риск.
  • Алергична реакция: Ако имате алергична реакция към Ozempic или някоя от съставките му, не се предлага да приемате това лекарство. Консултирайте се с доктор, с цел да проучите различни медикаменти, които може да са по-подходящи за Вас.
  • Прием на Ozempic с инсулин или медикаменти, повишаващи инсулина: Ако употребявате Ozempic дружно с инсулин или медикаменти, които усилват производството на инсулин в тялото, рискът от хипогликемия (ниска кръвна захар) може да бъде нараснал. Изключително значимо е да информирате Вашия доктор за всички медикаменти, които приемате. Ако получите признаци на хипогликемия като главоболие, унесеност или апетит след започване на Ozempic, консултирайте се с доктор. 

Какво би трябвало да се направи при положение на предозиране?

От решаващо значение е да следвате предписаната от доктор доза Оземпик и да не я превишавате. Приемането на повече от целесъобразната доза може да докара до съществени нежелани реакции.

Тъй като Ozempic се ползва като седмична инжекция, предозирането може да има продължителни резултати. Ако инцидентно приемете прекалено много Ozempic, значимо е неотложно да потърсите здравна помощ. Вашият доктор ще Ви следи деликатно и ще обезпечи нужното лекуване за облекчение на признаците Ви, до момента в който те отзвучат.

Симптоми на предозиране

Приемането на прекалено количество Ozempic може да докара до предозиране, което може да докара до следните положения:

  • Значително ниски равнища на кръвната захар, характеризиращи се със признаци като замаяност, раздразнителност, промени в настроението, уязвимост, главоболие и трептене
  • Силно гадене
  • Силно повръщане

Важна забележка: Spiritell предприе ограничения, с цел да подсигурява, че цялата информация, предоставена в тази публикация, е точна, изчерпателна и настояща. Въпреки това е извънредно значимо да се разбере, че тази публикация не би трябвало да служи като сурогат на опита и знанията на лицензиран медицински експерт. Преди да започнете каквото и да е лекарство, постоянно е целесъобразно да се консултирате с Вашия доктор или различен дипломиран медицински експерт. Информацията за медикаментите, показана тук, предстои на смяна и не е предопределена да обгръща всички евентуални използва, указания, защитни ограничения, предизвестия, лекарствени взаимоотношения, алергични реакции или неподходящи резултати. Липсата на предизвестия или друга информация по отношение на несъмнено лекарство не би трябвало да се пояснява като индикация, че лекарството или лекарствената композиция е безвредно, дейно или уместно за всички пациенти или за всички характерни използва.

Източник Pharmacologic approaches to glycemic treatment: Standards of medical care in diabetes—2023. Hypoglycemia (low blood sugar). (n.d.). Effects of semaglutide versus dulaglutide on epicardial fat thickness in subjects with type 2 diabetes and obesity.
Чрез Ozempic (semaglutide) injection, for subcutaneous use. (2022). Semaglutide versus dulaglutide once weekly in patients with type 2 diabetes (SUSTAIN 7): A randomised, open-label, phase 3b trial.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР