Ойген Тайзе, Дойче велеРуска фирма печели милиони от пререгистрацията на

...
Ойген Тайзе, Дойче велеРуска фирма печели милиони от пререгистрацията на
Коментари Харесай

Фирма на руски сенатор печели милиони от окупацията на Украйна

Ойген Тайзе, Дойче веле

Руска компания печели милиони от пререгистрацията на колите в окупираните от Русия украински територии, където промяната на номерата е наложителна. От това чудесно се възползва един съветски политик от листата със глобите.
От август 2022година вокупираните от Русия украински територии- Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области - се изисква пререгистрация на колите: украинските номера се сменят сруски. Асмяната на регистрационните табели емного рентабилен бизнес, така каторуското министерство на вътрешните работи заплаща на производителя 2,75 евро за численост, а дотук са заменени 1,4 милиона регистрационни табели за коли.
Основен снабдител е московската компания „ Знак ", която за година и половина е продала в окупираните области автомобилни номера на стойност съвсем четири милиона евро. За тази година на компанията са ѝ поръчани над три милиона табелки.

Кой е Валерий Пономарьов?

Сред тези, които печелят от акцията по промяната на номерата е и съветският сенатор Валерий Пономарьов. Той по публични данни е бил най-богатият член на Съвета на федерацията за 2021година, а главната част от бизнеса му е обвързвана с риболова и рибопреработването. През 2022година Пономарьов бе включен в санкционния лист на Европейски Съюз за поддръжката наруската анексия на украински територии.

Пономарьов е и притежател на 44 % от капитала на компанията " Знак ",а останалите 55 на 100 са притежавани от немската J.H. Tönnjes East GmbH & Co. KG, която е част от групата Tönnjes International Group.Tönnjes е измежду международните водачи в технологиите и производството на съоръжение за регистрационни номера на коли.

На уеб страницата на Tönnjes International написа, че групата включва над 50 взаимни предприятия с сътрудници по целия свят. Има и карта, на която обаче Русия не е маркирана - няма и дума за взаимния бизнес с съветския сенатор, на който са наложени наказания. Проверка е открила, че Москва е изчезнала от картата на взаимните предприятия презвтората половина на 2022-ра- тъкмо когато са въведени глобите против Пономарьов.

Германската компания отричавръзкасъс " Знак "

„ Бизнесът ни в Русия към този момент не е деен изатова не е маркиран на уеб страницата ни ", споделят за Дъждовни води от Tönnjes и допълват, че осъждатвойната на Русия против Украйна.От компаниятатвърдят още, че нямат доставки за „ Знак " и не получават дивиденти от тази компания.Последната партидаот Tönnjes за „ Знак " е била доставена през февруари 2022година - от този момент насам съветската компания, сикупувала нужните ѝ материали в Китай. Въпросът на ДВзащо към този момент повече от две години продължава раздялата на Tönnjesсбизнеса си в Русиязасегаостава без отговор.

" Практически е невероятно преустановяването на бизнес връзките "

В изискванията на наказания и контрасанкции излизането от Русия за немските компании е доста комплициран развой, споделя за Дъждовни води юристът Томас Хайдеман. Тойобяснява това по този начин: „ Когато съучредителе в санкционния лист, става комплицирано: не мога да си имам работа с лица, на които са наложени наказания, само че и не могада се разделя с тях, без да наруша въпросните наказания ".

Юристът напомня, че в сходство с съветското законодателство прекратяването на предприемаческа активност с компания от „ неприятелска страна " (каквито за Москва са всички членки на ЕС) е неразрешено, а изключенията са вероятни единствено с позволение на страната. „ С други думи - акоруската държаване желае, компанията се оказва в капан и не може да излезе от съветския бизнес ", показва Хайдеман.

Германският специалист отбелязва, че дори в случай че се получи единодушието на съветските управляващи, което става доста мъчно, частта в съветския бизнес може да се продаде оптимално за 50 % от цената ѝ. „ Освен това продавачът би трябвало да заплати налог 15 % от цената. "

Хайдеман споделя, че нерядко единственият действителен метод да се излезе от бизнеса в Русия е деловата интензивност да бъде сведена до нула, да се приключи арендата на пространствата и последователно да бъдат уволнени чиновниците. Контролните органи в Русия обаче по всякакъв начин се стараят да попречат на това. „ Дори дадена компания към този момент да не прави нищо физически, тя продължава да съществува на хартия. Разбира се, тази обстановка е мъчно да бъде обяснена обществено ", показва пред Дъждовни води юристът.

Над 2 милиона евро чиста облага

Най-вероятно съветският сенаторе изцяло задоволен от това положение на нещата. За 2022година компанията „ Знак " е получила приходи в размер на 2,2 милиарда рубли /над 22 милиона евро/, а чистата облага е над 200 милиона рубли /над два милиона евро/. При състояние, че Tönnjes не получават дивиденти от „ Знак ",излиза, че всички доходи влизат в джоба на съветския сенатор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР