Овощари от цяла Североизточна България са пред фалит.Сериозните температурни амплитуди

...
Овощари от цяла Североизточна България са пред фалит.Сериозните температурни амплитуди
Коментари Харесай

Овощар от Русенско: Ще има намалена реколта от ябълки, кайсиите са измръзнали на 100%

Овощари от цяла Североизточна България са пред банкрут.

Сериозните температурни амплитуди през февруари и март са довели да измръзване на близо 100% от кайсиевите насаждения в района. Друг проблем са високите цени на препаратите за растителна отбрана, които се внасят главно от Украйна. Ще има ли банкрути на производители и ще има ли български плодове на трапезата ни?

Председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев отглежда близо 400 декара овощни дървета край Русе. Основно ябълки, круши и праскови. В района обичайно най-вече са кайсиевите масиви, а тази година не се обрисува добра годишна продукция.

„ Ранните сортове измръзнаха на 100%, приблизително ранните тук-там имат провали на 50-60% ", изясни той, предава

Не единствено температурните аномалии, само че и неналичието на дъжд се отразява пагубно на фиданките. Войната основава проблем и с доставката на торове.

„ Има неналичия на пазара, бавят се доставките поради войната в Украйна, а на някои типове торовецената е 4 пъти над нормалната”, сподели още Николай Колев.

Скъпите горива също отхвърлят овощарите от градините им. Въпреки това български плодове на пазара и тази година ще има, само че на висока цена.

Българските плодове на пазара са едвам 20% и както през последните години се чака да си купуваме най-вече вносни ягоди, череши, кайсии и сливи. За да оцелее българското зарзаватчийство от сектора оферират Министерство на земеделието да планува финансова помощ.

Цените на стоките у нас разяснява в студиото на „ Събуди се” Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови тържища и борси.

„ Поскъпването на природния газ докара до повече напън върху производството на торовете. Те така и така са задоволително скъпи. Едва ли цената на газа ще се отрази на препаратите за химическа отбрана. Абсолютно разумно е да нарастне и храната. Рано е да приказваме какво ще се случи през септември поради войната”, изясни той.

По думите му оранжерийната продукция е потърпевша доста. „ Това се очакваше поради скъпите енергийни запаси. Идва по-топъл сезон, чака се по-засилено произвеждане. Наблюдавам в Гърция и Турция, че стока има. Конкурентната среда не е нарушена. Може би към май и юни цените ще се стабилизират”, сподели още Иванов.

По думите му практиката от последните години демонстрира, че около огромните празници следим внезапни придвижвания в цените.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР