Овощари от Силистра започнаха да изкореняват растенията си в знак

...
Овощари от Силистра започнаха да изкореняват растенията си в знак
Коментари Харесай

Овощари от Силистра изкорениха черешовите си насаждения

Овощари от Силистра започнаха да изкореняват растенията си в символ на митинг поради ниската изкупна цена.

По думите им тя не се е променяла от 20 години, само че в това време фрапантно са скочили всички индустриални разноски. Подобна е обстановката и при кайсиите, вишните и прасковите, оплакват се земеделците.

Мирослав Черников се занимава с зарзаватчийство от 25 години и е отгледал над 700 декара череши. Тази година обаче той подхваща фрапантно деяние и изкоренява всичките си площи.

" Нашата акция продължава, само че не с бране, а с премахване. Вече ще добиваме дървен материал и ще произвеждаме фазер. Кампанията беше дълга и изморителна и най-после се оказахме с празни джобове. А се трудим цяла година, работата не е единствено в събирането на черешите. "

Ниските изкупни цени (1.20 за кг череши) и вносът на плодове от прилежащите европейски страни са измежду главните аргументи. Държавата би трябвало да се намеси и да ограничи вноса, прикани земеделецът

С ограниченията де минимис можем да оцелеем най-вече един два месеца. Високите цени на горивата и цените на торовете и препаратите просто ни убиват.

Подобно е ситуацията и с кайсиите - в Източна България сега те се изкупуват на 50 стотинки за кг, което е извънредно незадоволително. Въпреки положителната годишна продукция тази година има огромна възможност плодовете да останат необрани, предизвести Черников.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР