Синът на Ел Чапо Овидио Гусман Лопес пледира невинен по обвинения в наркотици и пране на пари

...
Овидио Гузман Лопес, син на бившия лидер на картела Синалоа
Коментари Харесай

Овидио Гузман Лопес, син на бившия лидер на картела Синалоа Хоакин "Ел Чапо" Гузман, пледира невинен в понеделник за трафик на наркотици, пари пране и други обвинения по време на първото му явяване в съда след екстрадирането му в САЩ от Мексико.

Гусман Лопес беше екстрадиран в петък, пет месеца след като американските прокурори разпечатаха обширни обвинения срещу него и братята му, известни общо като „Чапитос“. В обвиненията се посочва как след екстрадирането на баща им и евентуалната доживотна присъда в САЩ през 2019 г. братята насочват картела все повече към синтетични наркотици като метамфетамин и мощния опиоид фентанил.

Мексиканските сили за сигурност заловиха Гусман Лопес , известен като "Мишката", през януари в Кулиакан, столицата на щата Синалоа, едноименната на картела. Неговият арест предизвика насилие, което доведе до смъртта на 30 души, включително 10 военни.

Три години по-рано правителството се опита да го залови, но прекъсна операцията след подобно насилие.

В обвиненията на САЩ срещу братята, които бяха разпечатани през април, се казва, че целта им е била да произведат огромни количества фентанил и го продават на най-ниската цена. Братята отрекоха обвиненията в писмо.

"Никога не сме произвеждали, произвеждали или комерсиализирали фентанил, нито което и да е от неговите производни", се казва в писмото. „Ние сме жертви на преследване и сме превърнати в изкупителни жертви.

Съветникът по вътрешната сигурност Лиз Шерууд-Рандъл каза в изявление в петък, че екстрадирането на Гусман Лопес „е доказателство за значението на продължаващото сътрудничество между американското и мексиканското правителство за борба с наркотиците и други жизненоважни предизвикателства“. Sherwood-Randall направи многократни посещения в Мексико тази година, за да се срещне с президента Андрес Мануел Лопес-Обрадор, последно миналия месец.

Лопес Обрадор описа страната си като транзитен пункт за прекурсори на фентанил, идващи от Китай и пътуващи за САЩ, въпреки твърденията на правителството на САЩ и собствената му армия за производство в Мексико.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР