Овесените ядки отдавна са спечелили репутацията на здравословен и питателен

...
Овесените ядки отдавна са спечелили репутацията на здравословен и питателен
Коментари Харесай

Овесената каша е полезна, но не бива да се яде всеки ден

Овесените ядки от дълго време са спечелили репутацията на здравословен и засищащ артикул. Той е богат на фибри, витамини и минерали и постоянно се предлага да се включва в диетата за поддържане на здравето. Но макар всичките му преимущества, диетолозите не предлагат да ядете овесена каша всеки ден.

Първата причина, заради която овесените ядки не се предлагат да се ядат всеки ден, се дължи на високия им гликемичен показател (GI). Гликемичният показател е индикатор, който отразява скоростта, с която равнищата на кръвната захар се покачват след банкет на избрана храна. Овесените ядки имат относително висок ГИ, което значи, че могат да причинят бърз и забележителен скок на кръвната захар. Хроничната консумация на храни с висок ГИ може да докара до развиване на инсулинова устойчивост и нараснал риск от развиване на диабет вид 2.

Втората причина е обвързвана със наличието на фитинова киселина в овесените ядки. Фитиновата киселина е антинутриент, който може да се свърже с избрани минерали като калций, желязо, цинк и магнезий и да им попречи да бъдат усвоени от тялото. Редовната консумация на овесени ядки може да докара до недостиг на тези значими минерали, изключително в случай че диетата не е задоволително разнообразна.

Третата причина, заради която овесените ядки не би трябвало да се ядат всеки ден, се дължи на съществуването на анти-хранителни фактори като фитохимикали и лектини. Фитохимикалите могат да имат негативни резултати върху храносмилането и усвояването на хранителни субстанции. Лектините от своя страна могат да причинят възпалителни процеси в организма и да повлияят отрицателно на чревната функционалност, пише dariknews.

Въпреки тези аргументи, овесената каша към момента е здравословен артикул, който може да бъде включен във вашата диета с известна прецизност. Съдържа разтворими фибри, които оказват помощ за намаление на холестерола в кръвта и поддържат здравето на сърцето. Овесената каша също е богата на антиоксиданти, които оказват помощ в битката с възпаленията в тялото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР