ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА ПОЛИМЕРИ АД

...
ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА ПОЛИМЕРИ АД
Коментари Харесай

СЕНЗАЦИОННО: Банев отговори с аргументи на Борисов как е участвал като премиер във фалита на Полимери! Вижте!

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА ПОЛИМЕРИ АД НИКОЛАЙ БАНЕВ

ДО ПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ БОЙКО БОРИСОВ

Уважаеми господин министър председател,

Българските медии разпространиха Ваше изявление, обвързвано с приватизацията и разграбването на Полимери АД-Девня.

Искам да внеса изясненост по този емблематичен случай в който и Вие, господин Премиер, имате директно присъединяване към този момент повече от осем години.

Полимери АД бе раздържавено по всеобщ и по касов път,съответно през 1997 и 1998 година

Само за 24-те % остатъчен държавен дял, ръководено от мен сдружение, заплати на страната 12.5 мл.щатски $.

Още през първите две години след приватизацията бяха вложени в Полимери повече от 30 млн.германски марки в нова апаратура за очистка на диафрагмения каустик и в мероприятия за енергийна и логистична успеваемост.

Първото изменничество към Полимери от страна на тогава ръководещите бе осъществено по време на продажбата на Нефтохим Бургас на Лукойл.

Нефтохим посредством 130 км. водопровод доставяше на Полимери етилен, който с хлора създаван от Полимери се превръщаше в дихлоретан-един от двата най-търсени и печеливши артикули на Полимери.

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Нефтохим-Бургас да прекрати доставките на етилен за Полимери, макар че по закон той нямаше право на това в качеството си на единствен монополен снабдител и при логистична неспособност на Полимери за различни доставки на този артикул.

Въпреки че Полимери бе подложен в сериозна обстановка, управлението и експертите на предприятието съумяха да балансират потреблението на хлор посредством пуск на две нови съоръжения за солна киселина и да приготвят огромен капиталов проект с обезпечено финансиране.

Агенцията за вложения издаде през 2007 година на Полимери Сертификат за вложител клас А с вложения над 70 млн.лв.

Бяха издигнати два когенерационни модула с мощ 11 мегавата. Беше закупена нова френска апаратура за 120 х.т.солна киселина. Беше закупен нов супер-мощен хлорен компресор от Сименс. Бе построена революционна апаратура за суха солна киселина, апаратура за техническа сол. Беше приключена нова апаратура за пластизоли.

Благодарение на напъните на мажоритарните притежатели от АКБ Форес, диафрагмената електролиза на Полимери получи позволение от Брюксел да работи със неразрешения азбест до приключване на периода на нейната софтуерна валидност.

И тогава на власт дойдохте Вие, господин Премиер.

Ето какво се случи с персонално Ваше безразличие или присъединяване в Полимери:

1. Държавната организация по горите не даде на Полимери позволение за прекосяване през два негорски парцела на газопровода, планиран да зарежда когенерационните модули, макар че по закон всяка една институция беше задължена по всякакъв начин да подкрепя вложител клас А, като Полимери;

2. Лично Вие, господин Премиер, не разрешихте Полимери да получи заем от ББР в размер от 30млн. за рационализация на позволената от Брюксел диафрагмена електролиза на вложителя клас А;

3. Бандитски беше прекратена връзката на Полимери с националната и европейската железопътна мрежа и беше унищожена опцията на Полимери да пласира своята продукция със личните си жп-цистерни-за това бяхте известен персонално Вие, министрите на превоза, на вътрешните работи, ръководителя на ДАНС;

4. Договорът сред НЕК и Полимери за възнаграждение на електрическата енергия през 110- киловолтовото съоражение за транспорт на ток, благосъстоятелност на Полимери, беше едностранно преустановен от НЕК. Но без да заплаща, при условия на преустановен контракт, НЕК продължи да трансферира електрическа енергия през обслужваното и подържано от Полимери оборудване, генерирайки облаги за себе си и загуби за Полимери;

Същото това оборудване на стойност 15 млн.лв. трябваше да бъде по закон изкупено от НЕК, само че Вашата парламентарна група гласоподава няколко пъти за удължение на периода за изкупуването му;

5. По време на Вашето ръководство, господин Премиер, Полимери бе подложено на невиждани ромски нападения и обири в големи размери под бездействащия взор на локалната полиция;

6. Достигна се до там, че за смешните за мащабите на Полимери 33 х.лв., предприятието беше сложено от съда във Варна в процедура по неплатежоспособност без да бъдат оценени активи на Полимери на стойност повече от 20 млн.лв. и без да бъде признато нито едно взимане на кредитиралите Полимери, свързани с мен, търговски сдружения.

И тогава под управлението на Синдика Балабанов и с „ благословението” на съда и на държавните кредитори се стартира физическото заличаване на голямата инфраструктура на Полимери и разпродажбата на безценица на многомилионните активи на сдружението.

7. По време на Вашето ръководство, господин Премиер и директно преди унищожителната процедура по неплатежоспособност, Полимери сътвори дъщерна компания Полимери-инвест, която подписа контракт с огромен китайски сътрудник, подсилен от китайското държавно управление и единствено за 18 м. на площадката на Полимери щеше да бъде построен с заем от китайски банки нов цех за хлор, натриева основа, солна киселина и хипохлорид. За това Вие бяхте известен, господин Премиер.

Г-н Премиер,

Не мога да отрека, че Вие персонално ме приехте два пъти с цел да се запознаете с проблемите на Полимери.

Но резултатите от тези срещи са видни с невъоръжено око:

- завършек на неорганичното химическо произвеждане в България;

- 2000 експерти от този комплициран отрасъл-на улицата;

- заличаване на изграждана 60 години инфраструктура;

- затриване на осъществени вложения и ноу-хау и практическа възбрана за развиване на този значим бранш за българската икономика;

- импорт на всичко създавано от Полимери с родни първични материали,енергия и експерти от чужбина.

Всичко това, господин Премиер, го пиша с голяма болежка и страдание за заровения труд и старания на всички нас-инвеститори,специалисти и труженици.

Дано написаното най-малко малко да осветли истината за погребението на неорганичната химия в България.

Николай Банев “
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР