Отворено писмо на КТ Подкрепа“ до премиера и Митко Василев,

...
Отворено писмо на КТ Подкрепа“ до премиера и Митко Василев,
Коментари Харесай

Кърваво писмо: Работниците нямат вина за поскъпването на суровините, увеличете им заплатите!

Отворено писмо на КТ " Подкрепа “ до премиера и Митко Василев, основен шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара по отношение на заплащането, изискванията на труд и антисиндикалните практики в " Либхер-Хаусгерете Марица “ ЕООД:

Уважаеми господин Петков,

КТ " Подкрепа “ неведнъж е упорствала да се извърши обзор и разбор на равнищата на трудовите хонорари и изискванията на труд в така наречен индустриални зони. Неведнъж в полемики с Вас сме поставяли казуса, че управленията на предприятията в тези зони по всевъзможен метод попречват обединяването на работещите. Върху синдикализацията там е наложена негласна възбрана! Защото синдикализираните служащи не ги е боязън. Защото синдикализираните служащи имат достолепие и могат да бъдат равноправна страна в договарянията за цената на техния труд!

Предполагаме, че сте осведомен за спонтанната стачка, която избухна в едно от предприятията в " Индустриална зона община Марица “ – " Либхер-Хаусгерете Марица “ ЕООД. Причината за недоволството на работещите там е фактът, че компанията отхвърля да удовлетвори настояванията им за нарастване на заплатите с 200 лева, вместо с 6%, както предлага управлението, за даване на 200 лева ваучери за храна месечно и погашение на положения ексклузивен труд. В предприятието няма профсъюз, което улеснява мениджмънта в отхвърли му да извърши такива напълно естествени претенции. А няма профсъюз, тъй като опитите за основаване на подобен до момента постоянно са били, меко казано, предотвратявани.

Г-н Петков, публично оповестената годишна инфлация в България за месец март 2022 година е 12,4%. Шестпроцентното нарастване на трудовите хонорари не покрива даже половината от нея! Работодателят се оправдава с " невиждано високи цени на всички материали и първични материали за производството, както и от нараснали логистични разноски с над 70 на 100 “.

Към тези проблеми обаче работещите нямат никакво отношение – тях никой не ги пита дали и какви стопански наказания да се постановат в интернационалните връзки и дали желаят и могат да понесат следствията от тях. Това са проблеми, които работодателят може да разисква с Вас, може да се жалва и на немското държавно управление, тъй като Вие сте тези, които имате опция и взимате присъединяване в решаването на геополитическите турбуленции – причина за стремглавото повишаване на разноските за произвеждане. Трудещите се нямат никаква виновност за тях и са в цялостното си право да получат задоволително нарастване на възнагражденията, тъй че да могат да обезпечат своите и на фамилиите си базови витални потребности!

След като беше учредена синдикална секция към КТ " Подкрепа “ в предприятието, входирахме настояванията на служащите публично по законоустановения ред в член 3, алинея 2 от Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия. Работодателят освен не отговори на законната ни покана, само че и забрани достъпа до работното място на ръководителя на синдикалната ни секция. За тези незаконни дейности е издадено наставление на Дирекция " Инспекция по труда “ – гр. Пловдив. Това противоправно държание на работодателя продължава повече от 10 дни! 

В допълнение - синдикални членове са били привикани от представители на управлението и под опасност от дисциплинарни уволнения, са били принудени да подпишат заповеди за освобождение по член 325, алинея 1, т. 1 от Кодекса на труда " по взаимно единодушие “. Това е показна, наказателна акция против служащи, тъй като са си разрешили да основат профсъюз и дружно да опитат да се преборят за достойните си хонорари.

Г-н Петков, подсещаме Ви, че индустриалните зони са посочени от Вас и Вашия екип като място за различна претовареност на миньорите и енергетиците от комплекса " Марица-изток “. Подчертаваме, че в Националния проект за възобновяване и резистентност сте заложили 216,5 милиона лв. за поддръжка за развиване на индустриални зони и паркове и възстановяване на инфраструктурната им съгласуваност за привличане на вложения. Такова отношение и такива хонорари ли оферирате на българските миньори в подмяна на затварянето на техните работни места? Трябва ли да дадем 216 млн. лева на " задграничните вложители “, с цел да се държат с нас по този начин, както в никакъв случай не биха си разрешили в техните сякаш цивилизовани страни?

Гн Василев,

" Либхер-Хаусгерете Марица “ ЕООД е Ваш член. Германо-българската индустриално-търговска камара, която Вие представлявате, непрестанно упорства пред представители на българските ръководещи за законови реверанси към " задграничните вложители “. От години се оплаквате от липса на фрагменти и правна сигурност. От корупция. Ние – представителите на служащите в България, също считаме, че неналичието на правда е главен проблем. Когато огромни, немски работодатели отхвърлят да се съобразят с българските закони, те са част от казуса. Ниските хонорари и неприятните условия на труд водят до приключване на фрагменти от България.

Г-н Василев, фирмите в Германия разрешават ли си да приключват трудови контракти, тъй като чиновниците им са създали профсъюз в предприятието? Компаниите в Германия попречват ли воденето на договаряния с служащите? Предприятията в Германия разрешават ли си да не позволяват чиновниците си до техните работни места, тъй като са синдикални членове? Наемат ли служащи през организации за " краткотрайна претовареност “, с цел да попречват синдикализацията им?

Уважаеми господин министър председател, 

Настояваме подчинените Ви институции да вземат всички ограничения за връщане на работа на освободените чиновници и за обезпечаване на условия за осъществяване на действителен, ефикасен обществен разговор. Отново заявяваме изрично, че наливането на обществени средства в индустриални зони, в които синдикализацията и отбраната на правата на служащите са мълчешком неразрешени, не носи никакви публични изгоди. Държим да бъде осъществен справедлив разбор на резултатите от съществуването на индустриалните зони за трудещите се в страната и обществото като цяло.

Злоупотребите с правата на работещите, които са съществена движеща мощ за икономическото развиване на страната, са присъщи за колониални страни, въпреки на хартия България да е част от развития свят. Случаи като този спомагат за налагането на мнението, че чуждестраннен вложител е равностойно на необмислен експлоататор. Финансовият капитал ни употребява като офшорка, а за мултинационалните корпорации сме източник на евтина и уязвима работна ръка – Бангладеш на Европа.

КТ " Подкрепа “ упорства и ще продължава да се бори законите в България да се съблюдават! Защото българският служащ има право на почтено възнаграждение и почтени условия на труд също като всеки различен европейски служащ.

Инж. Димитър Манолов

Президент на КТ " Подкрепа “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР