Отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова изпрати общинския съветник

...
Отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова изпрати общинския съветник
Коментари Харесай

Марта Георгиева към Фандъкова: Животните в приюта в Горни Богров са обречени на глад и студ

Отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова изпрати общинския консултант от Демократична България Марта Георгиева. 

По думите на Георгиева това е следващото увещание за отговорността на кмета по закон " за активността на приютите за бездомни кучетата на територията на града, както и за контрола за съблюдаване условията за отбрана на животните в тези приюти. "

" От години Ви алармирам за незаконността и градивната неприспособимост на оборудването, в което затваряте хиляди бездомни животни в с. Горни Богоров. Място, в което се наливат милиони лв. от публичните средства без да се усъвършенстват изискванията за животните. ", написа Георгиева и напомня неин , след който Националният надзорен орган (БАБХ/ОДБХ-СОФИЯ) постанови по безапелационен метод, че:

- шперплатовите кутийки, за които претендирате, че са „ вътрешни пространства “ – и тези за единично настаняване на кучета, и тези за групово настаняване – НЕ дават отговор нито като размери, нито като материал на условията на Наредба № 41 от 10.12.2008 година за условията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или оферират домашни любимци за търговия, към пансиони и приюти за животни (Наредбата). В тях не е обезпечена вентилация, осветяване и изолираност.

- дворчетата (клетките) и за единично и за групово настаняване на кучетата НЕ дават отговор по мярка на условията на Наредбата и непосредствено на член 34, ал.1, т. 1 от Закона за отбрана на животните.

- ежедневна разходка на всички кучета в приюта НЕ може да бъде обезпечена, което значи, че Вие не сте изпълнила отговорностите си по закон (чл. 43, алинея 1, т.3 от Закона за отбрана на животните) да осигурите нужния брой и тип чиновници, които да поставят грижи за животните.

Тези еднопосочни констатации на ОДБХ-София можете да .

" Хилядите затваряни там животни са обречени на мраз, зной, дъжд и сняг, вятър, заболявания, конкуренция за храна. На база на известните ми доводи от ветеринарните експерти, Ви обръщам внимание, че градивната неприспособимост на тези шперплатови кутийки не може да обезпечи съблюдаването на здравословни условия и задоволителен надзор върху държанието на животните в огражденията на “приюта ” предвид на тяхното физическо оцеляване в конфликтни или изключителни обстановки. 

Тя основава неспособност да се следят непрестанно кучетата за прояви на болестни признаци (напр., за липса на вкус или достъп до храна, заради завършените вътрешно йерархични връзки измежду образуваните в приютите глутници, не пиянство на вода или не разполагаем достъп до вода, по аргументи сходни с тези за храната или заледяване на водата през зимата или интензивно пиянство, повръщане, обособяване на кръв в изпражненията, съществуване на диария, неспособност да се дефекира и др.), които като болестни признаци би трябвало във всеки обособен случай да бъдат индивидуализирани към съответно куче измежду хилядите настанени в „ приюта “.

 Поради градивната неприспособимост да отбрани животните в него от нездравословни атмосферно-температурни въздействия, кучетата са изложени на следни опасности за увреждане на здравето им: хипотермия, хипертермия, дехидратация, патогенни инфекции, респираторни болести, ревматични увреждания, микроспория и трихофития ", се споделя още в писмото. 

Общинският консултант упорства за следното: 

1. Да преустановите неотложно приема на нови животни в градивно непригодното оборудване, наречено „ подслон „ Горни Богоров “ “.

2. Да отворите необятно „ приюта “ за жители и неправителствени организации за обзор на всички животни, правене на самостоятелни профили на всяко едно куче и масирана акция за осиновяване. Вярвам,че хората ще откликнат с още по-голям възторг, на такава акция, в която избавят последните мъченици на непригодното оборудване.

3. Да преустановите неотложно публичната поръчка с планирана стойност 240 000 лева без Данък добавена стойност за същия вид „ къщички “ от шперплат, които и по мярка и по материя и по вътрешно съоръжение не дават отговор на :

4. Да преминете към стоеж на помещение вид „ постройка “ и да създадете подслон, в които животните да получават полагаемата им се грижа.

5. Да заложите на отговорностите си по закон по регистрация и идентификация на домашните кучета (които са първопричината за съществуването на бездомни животни) и осъществяването на националната и общинската стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета.

6. Да започнете осведомителна и просветителна акция по отношение на отговорностите на жители и институции за хуманно отношение към животните.

Георгиева напомня, че " преди 6 години, по отношение на неин за достъп до общинските приюти, след проведено от мен всеобщо посещаване в „ подслон “„ Сеславци “, беше взета поради непригодността на този обект и той беше спрян за ветеринарномедицински операции и :

Очаквам, въпреки и със забавяне, и оборудването в с. „ Горни Богоров “ да извърши предназначението си за грижа и заслон на нуждаещите се бездомни животни и да допринесем за общото равнище на човечност в нашето общество. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР