Отворени са ценовите оферти на допуснатите кандидати в обществената поръчка

...
Отворени са ценовите оферти на допуснатите кандидати в обществената поръчка
Коментари Харесай

Три фирми подадоха оферти за първите 76 км от магистралата Русе - Велико Търново

Отворени са ценовите предложения на позволените претенденти в публичната поръчка за разработване на механически планове и строителството на първите 75,6 км от автомагистралата " Русе - Велико Търново ". Тръжната процедура е за две обособени позиции, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

 Позиция 1 обгръща сектора от Русе до Бяла, с дължината малко над 40 км. Тази права ще стартира на 3 км източно от Дунав мост при Русе при пътен възел с път ІІ-21 Русе - Силистра и ще приключва директно след пътния възел с път І-5 Русе-Велико Търново.

Втората позиция включва обхода на Бяла, с дължина малко над 35 км. Той ще стартира директно след пътния възел с път І-5 Русе-Бяла и ще приключва след пътния възел с път I-3 Гара Бяла - Плевен. 

Отворените предложения са на три сдружения.

ДЗЗД " Хемус-16320 " предлага цена от 876 525 100,64 лева за първата обособена позиция и 762 914 306,01 лева за втората.

" ХВП - Ябланица " ДЗЗД иска 927 033 586,80 лева за построяването на първия сектор и 709 025 644,85 лева за втория.

За сектора Русе-Бяла ДЗЗД " Автомагистрала Русе Търново "  иска 985 106 768,65 лева, а за обходния път на Бяла - 660 425 563,84 лева

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разграничено на три сектора: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " планът за създаване на Автомагистрала " Русе - Велико Търново " да бъде включен за финансиране от стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година

Автомагистралата ще стартира на 3 км източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с път II-21 Русе - Силистра, и ще доближава до град Дебелец, където трафикът се разделя на две в посока Прохода на Републиката и прохода " Шипка ". Обществената поръчка е оповестена въз основа на направен и утвърден абстрактен план, съгласно който плановият габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две дейни и една спешна лента за придвижване в посока, междинна разграничителна линия и банкети. Предвидени са нужните пътни възли и връзки, с цел да може хората от обособените обитаеми места да имат бърз и комфортен достъп до трасето на аутобана. На цялото трасе от 132,84 км се планува построяването на редица огромни уреди - 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в сектора Бяла - Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се реализира посредством 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е посредством 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и 8 площадки за отдих, ситуирани двустранно на трасето. След разработване на техническите планове ще бъде прецизирано местоположението, броя, типа и дължината на огромните уреди.

Строителните работи ще стартират от секторите с най-интензивно придвижване, каквото е трасето Русе - Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока централизация на тежки пътни произшествия. С построяването на автомагистралата броят на злополуките по направлението ще намалее, защото придвижването ще бъде разграничено в две обособени пътни платна, а директният трафик ще бъде изведен от обитаемоте места.

Изграждането на автомагистралата от Русе до Велико Търново е измежду предпочитаните обекти. С построяването й це планува да се усъвършенства транспортното обслужване на интернационалния и вътрешния трафик, да се увеличи сигурността на придвижването и директният трафик да бъде изведен отвън обитаемоте места. АМ " Русе - Велико Търново " ще бъде главната връзка, свързваща моста над Дунав при Русе с Велико Търново, с път I-4 Коритна - Севлиево - Велико Търново - п. в. " Белокопитово " на Автомагистрала " Хемус ", с път I-3 Гара Бяла - Плевен - Коритна - Ботевград и бъдещия сектор от Автомагистрала " Хемус " край Велико Търново.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР