Отвлеченият в неделя търговски кораб Galaxy Leader се намира в

...
Отвлеченият в неделя търговски кораб Galaxy Leader се намира в
Коментари Харесай

Отвлеченият кораб с двама българи на борда се намира на йеменското пристанище Худейда

Отвлеченият в неделя търговски транспортен съд Galaxy Leader се намира в пристанищната зона на Йемен - Худейда.

Плавателният съд, чийто капитан и помощник-капитан са българи, е бил отвлечен на към 80 км. западно от йеменското пристанище, където се намира сега.

Корабът е тръгнал от Истанбул, а задачата му е била Индия. След като пресича Средиземно море и минава през Суецкия канал, той е нападнат в Червено море от бунтовниците-хути. Нападателите са завладяли кораба, откакто са се спуснали на палубата от хеликоптер.

Худейда е основното йеменско пристанище на Червено море. През него в страната влиза към 70% от комерсиалния импорт и от филантропичната помощ за Йемен.

Според записаната на английския остров Ман Galaxy Maritime " всички връзки с кораба са изгубени ", откакто на борда му с хеликоптер са били качени въоръжени лица, оповестява организация „ Ройтерс “.

Съединени американски щати осъдиха дейностите на йеменските бунтовници – хути и приканиха за неотложно освобождение на плавателния съд и екипажа му.

„ Похищението на " Galaxy Leader " в Червено море е жестоко нарушаване на интернационалното право. Съединените щати упорстват за неотложно освобождение и на кораба, и на екипажа му ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Корабът е регистриран във Англия, само че е благосъстоятелност на израелски предприемач. Оператор на компанията е японско сдружение.
На борда му има 25-членен екипаж, който се състои от българи, украинци, филипинци, мексиканци и румънци.

Според записаната във Англия компания, отвличането на кораба съставлява „ жестоко нарушаване и сериозна опасност за интернационалната търговия. “

Йеменските бунтовници - хути се смятат за част от районни групировки подкрепяни от Иран. В края на предходната седмица те заплашиха,че ще отвличат кораби, които по някакъв метод са свързани с Израел.

Министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху дефинира похищението като " тероризъм " и упрекна Иран в пиратство.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР