Ответните мерки на Китай по отношение на износа могат да

...
Ответните мерки на Китай по отношение на износа могат да
Коментари Харесай

Ответни санкции: износът на галий и германий от Китай е бил нулев през миналия месец

Ответните ограничения на Китай във връзка с износа могат да повлияят на така и така към този момент разтърсената стопанска система на страната

Емил Василев преди 5 минути 11 Сподели The flag of China is placed next to the elements of Gallium and Germanium on a periodic table, in this illustration picture taken on July 6, 2023. REUTERS/Florence Lo/Illustration

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 19:05 | 21.09.2023

Тайна функционалност на Android може да направи телефона ви по-удобен: просто задръжте пръста си върху екрана

IT НовиниДаниел Маринов - 20:47 | 23.09.2023

Започва ли началото на края за Съединени американски щати? Историята на други разпаднали се общества допуска това

IT НовиниЕмил Василев - 17:30 | 22.09.2023

Според NVIDIA, разграничителната дарба в игрите към този момент няма значение – бъдещето е в ИИ-мащабирането

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Износът на артикули от германий и галий от Китай спадна до нула през август, откакто страната вкара надзор върху износа на тези материали. Въпреки това Пекин заяви, че някои компании са получили лицензи за експорт на металите, които са жизненоважни за софтуерната промишленост и в частност за производството на чипове.

През юли Министерството на търговията на Китай разгласи, че от 1 август експортьорите на галий и германий, както и на техните химически съединения ще би трябвало да аплайват за специфични лицензи от комерсиалното министерство, в случай че желаят да стартират или да продължат да ги изнасят от страната.

Въпреки че ведомството твърди, че този ход е за „ отбрана на националната сигурност и ползи “, се счита, че контролът върху износа е ответна мярка за това, че Съединени американски щати непрестанно стягат рестриктивните мерки за експорт на чипове с изкуствен интелект за Китай.

Китай е най-големият производител на галий и германий в света, като държи към 94% от международните доставки на първия метал и 83% от втория, с помощта на по-евтините си индустриални разноски. Макар че те не са редки или сложни за намиране, Китай ги продава на ниска цена, а добивът им може да бъде безценен.

Ройтерс оповестява, че през първите 8 месеца на тази година Китай е изнесъл 36,4 тона германий, до момента в който износът на галий е бил 22,7 тона за същия интервал. Износът се е нараснал през юли – 8,63 тона германий и 5,15 тона галий – преди въвеждането на рестриктивните мерки. През август Китай не продаде нито грам от детайлите на интернационалните пазари.

Въпреки това наподобява, че Китай е податлив да позволи прочут експорт на металите. Хе Ядун – представител на китайското министерство на търговията съобщи на брифинг за пресата, че в средата на август няколко компании са подали заявки за лицензи за експорт на галий и германий. Лицензите се изискват за произведения и технологии с двойна приложимост, което значи, че те имат евентуални военни и цивилен приложения.

Някои от заявките за експортни лицензи са утвърдени, а други към момента се преглеждат.

Отбелязва се, че с въвеждането на рестриктивните мерки Китай може да се „ прецака сама “. Съществуват различни международни източници, а цената на галия в Китай е спаднала с 20% от юли насам заради увеличеното струпване на ресурси. Това се случва в миг, когато Китай се бори със слабото вътрешно търсене, жилищната рецесия и най-големия спад на износа от повече от 3 години.

Германият се употребява в необятен набор от артикули, като да вземем за пример оптични връзки, очила за нощно виждане, спътници за галактически проучвания, слънчеви панели, подсветка на LCD монитори и доста други произведения. По сходен метод галият е значима част от полупроводниковата промишленост и се употребява в безжичните връзки, телефоните, светодиодите и други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР