Отварят за кандидатстване програма “ВИХРЕН - 2021”Ще бъдат одобрени 6

...
Отварят за кандидатстване програма “ВИХРЕН - 2021”Ще бъдат одобрени 6
Коментари Харесай

Пионери в науката в борба за финансиране

Отварят за кандидатстване стратегия “ВИХРЕН - 2021”
Ще бъдат утвърдени 6 плана на водещи откриватели за период от 5 години

Оценка и от задгранични специалисти

Учени, които работят по нови и нововъзникващи области на научни проучвания, както и по новаторски подходи и научни изобретения, търси Фонд “Научни изследвания” (ФНИ) към Министерството на образованието и науката. От там оповестиха покана за конкурс по Национална научна стратегия “Върхови проучвания и хора за развиване на европейската наука” 2021 (ВИХРЕН-2021).

По нея ще бъдат финансирани общо 6 плана за интервал до 5 години с общ бюджет по 1 500 000 лева на година, изясняват от ФНИ.

Идеята е да бъдат подкрепени водещи откриватели в стадия на тяхната кариера, при който те са открити водачи в научните проучвания със обилни научни достижения. Те би трябвало да имат личен самостоятелен проучвателен екип или изследователска стратегия.

Кандидатите по програмата би трябвало да показват реформаторски темперамент, да имат упоритост и да могат да потвърдят осъществимостта на своето научно предложение.

Заявленията могат да се подават във всяка научна област, като се обърне особено внимание на авангардните области на науката и инженерството. По-специално се предизвикват оферти от интердисциплинарен темперамент, които пресичат границите сред разнообразни области на науката, пионерни оферти, ориентирани към нови и нововъзникващи области на научни проучвания или оферти, които вкарват неконвенционални, новаторски подходи и научни изобретения.

Подаденото предложение предстои на двуетапна оценка от експертни панели, включващи незaвисими задгранични специалисти, които извършват критериите за оценители на ERC.

Панелите могат да бъдат подпомагани от други самостоятелни специалисти, работещи отдалечено.
Крайният период за подаване на плановите оферти е 9 октомври.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР