Отварят отново зелените коридори за ваксинация до 10 май. В

...
Отварят отново зелените коридори за ваксинация до 10 май. В
Коментари Харесай

Проф. Балтов: След 10 май ще има толкова много дози ваксини, че ще има презадоволяване

Отварят още веднъж зелените коридори за имунизация до 10 май. В София има 4 места за свободна имунизация. В " Пирогов ", ВМА, " Св. Анна " и " Александровска ". Не е належащо авансово записване.

В " Пирогов " през делничните дни петте пункта ще работят до 17.30 ч. Наличните ваксини са " Пфайзер " и " Астра Зенека ", от " Модерна " има по-ограничени количества, изясни пред изпълнителният шеф на болничното заведение проф. Асен Балтов.

" Ще мине още най-малко един месец, до момента в който хората схванат, че няма значение дали ще се ваксинираш с векторна ваксина или с РНК, само че това, което виждам, е, че всички, които са записани за втора доза на " Астра Зенека ", те си идват и си я поставят ", сподели проф. Балтов.

В " Пирогов " до момента няма отвод от втората доза на векторната ваксина. По думите на Балтов напрежението, което се сътвори с персоналните лекари, напълно скоро ще отмине.

" От 10 май ще има толкоз доста ваксини като дози, че ще има презадоволяване. По-скоро мъчно ще бъде да ги слагаме бързо, в границите на една седмица. Хората ще схванат, че могат умерено както да се имунизират при персоналните лекари, по този начин и във имунизационните пунктове ", добави проф. Балтов.

Болница " Пирогов " има мобилни екипи, които обикалят разнообразни предприятия с основно значение за производствата, да вземем за пример, производството на О2. В рамките на два дни са ваксинирали към 400 индивида. Според професора такива мобилни екипи ще има повече може би след 15 май.

На 4 май идват два пъти повече дози. Чакат се към 270 000 дози от " Пфайзер ", не престават да идват по график и дозите на " Модерна ".

" От по-следващата седмица това става непрекъснато. Последния понеделник от месеца ще получим 400 000 дози от " Пфайзер ". Това значи, че ние в действителност при една доста добра организация можем да реализираме до 50 000 на денонощие, а през юни - до 55-60 000 през работните дни, тъй като през почивните дни желанието за имунизация е по-малко ", разяснява проф. Балтов.

По думите му щитът, който се образува от хора, които са имунизирани и които са преболедували, става все по-голям.

" Повече от 1 200 000 са преболедували и имунизирани, което приказва, че вървим към натрупването и основаването на групов имунитет. Дай боже това да стане до края на юни ", сподели още професорът.

Според него всеобща и бърза имунизация мъчно може да стане единствено през персоналните лекари. И имунизационните пунктове имат своето значимо значение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР