Отварям белите PVC балконски врати на хотел Аква Азур в

...
Отварям белите PVC балконски врати на хотел Аква Азур в
Коментари Харесай

„Сънди таймс”: В България здравето излиза доста по-евтино

Отварям белите PVC балконски порти на хотел „ Аква Азур ” в „ Св. Св. Константин и Елена ” в България и ме посреща мощен вятър, който духа от Черно море. Едва ли е блестящо, само че аз не съм тук, с цел да ме глезят или, не дай си боже, да се развличам. Това е клиниката на доктор Емилова, покрай Варна, на българската Ривиера и съм тук за цялостен детокс.
Обикновено гладуването коства ужасно доста пари. Една другарка неотдавна ми сподели, че тя и брачният партньор й са отишли ​​в световноизвестна алпийска клиника за десетдневна стратегия за здравно недояждане и са платили £10 000. 
Това е цената на здравето, беше нейният мотив. Е, в България здравето излиза по-евтино.Д-р Емилова твърди, че нейната клиника за недояждане е най-евтината в Европа. При цена от £120 на вечер, в това число медицински проучвания и ежедневни прегледи при доктор, това е връх в света на уелнеса.

Уелнесът е един от най-бързо разрастващите се браншове на туристическата промишленост – към този момент можете да опитате всичко – от генен разбор в Швейцария до микродозиране на халюциногени в Мексико. Но това тук е методът за връщане към основите на гладуването, който набира все по-голяма известност.През последните години учените дадоха всевъзможни изказвания за изгодите от гладуването и като човек, който би трябвало единствено да огледа канеленото руло на Гейл, с цел да качи кг – ето, аз съм тук. Мисля, че си коства да опитате. 
От октомври до май клиниката на доктор Емилова е основана в стаите на морския хотел „ Аква Азур ” във Варна, където съм и аз. През летните месеци обаче се мести в петзвездния планински хотел „ Боровец Хилс ”, на 45 благи от София. Докато „ Аква Азур ” има вътрешен и външен басейн, както и достъп до плажа, планинският хотел предлага сауни, турска баня и парна баня. Освен това, както ми споделиха, е задоволително надалеч от морския бряг, с цел да не се съблазняват пациентите от апетитните миризми на плажните барбекюта.
Д-р Людмила Емилова, която тази година навърши 80 години, само че има силата и излъчването на доста по-млада жена, организира своята стратегия за недояждане с плодове и чай от 30 години. Тя се счита за някакъв тип избавител измежду нейните почитатели, които се връщат всяка година за по-добър тонус или за помощ при справяне с хронично здравно положение.
Не съм била в страна от някогашния източен блок от началото на деветдесетте години, когато ме изпратиха като млад кореспондент в Румъния, с цел да отбелязвам концерт на Майкъл Джексън. Но събуждайки се в моята спартанска хотелска стая, чувствам настроението на Варшавския контракт. Балконът гледа към сивото и лишено от небосвод Черно море, а здравното обслужване е толкоз функционално, колкото и декорът.
Например още първата заран ми вършат тест, с цел да се видят главните параметри на здравословното ми положение. Покорно седнал съм на пластмасов стол отвън стаята с надпис „ ЕКГ “, очаквам да бъда претеглена, измерена (включително много тревожния тест за установяване на съотношението на телесна мазнина) и да ми създадат електрокардиограма, с цел да ревизират сърдечния ми темп. До мен седят други пациенти, също по този начин добре тапицирани дами на междинна възраст, които стискат графиците си за проби. Вратата се отваря и жена в черна кожена мини рокля и високи ботуши до коляното (тук няма бели престилки) безмълвно ме вкарва в блестящо осветена стая с кантар в единия край и софа за обзор – в другия. До него бръмчи машина, пускаща жици и електроди.
Жената сяда на бюрото си, подвига взор към мен над очилата си със стоманени рамки и ме инструктира да смъква облеклата си. Погледът й отстрани всяко съмнение. Събличам се до кръста, лягам на леглото и затварям очи, до момента в който тя безшумно прикрепя датчици към кожата ми. В проекта за лекуване е и йонна детоксикираща вана за крайници, употребяваща електрически заредени атоми за добиване на токсините от тялото ви през стъпалата на краката ви. 
Преглеждат с ехограф бъбреците, черния дроб, жлъчката, далака и коремната празнина, мерят кръвното, вършат цялостни кръвни проби. При съществени проблеми разполагаем на клиента са кардиолог и гастроентеролог. Има и група очарователни, млади англоговорящи персонални лекари, които вземат здравната ми история и интерпретират резултатите от теста. 
Много от българските пациенти в клиниката на доктор Емилова идват за цялостната 30-дневна стратегия за недояждане, която включва 20 дни недояждане с три плодови сока (или три плода на ден) и билков чай ​​с лъжица мед. След това пациентите се слагат на десетдневна стратегия за „ зареждане “. Гостите от чужбина – основно от Германия, Франция, Гърция, Кипър и малко от Обединеното кралство, избират да останат от седмица до 10 дни. Има и такива нерваци като мен, които идват за първи път и избират петдневен тест на услугата.
На консултацията ми с харизматичната доктор Емилова, тя обищава, че когато приключи цялостната 20-дневна стратегия за недояждане, се усеща „ по-млада и по-секси “. И двете се кикотим. „ Не е значимо какъв брой години е живял един човек, а какъв брой живот е имал през тези години “, споделя тя.
Програмата е сурова. Може би заради това сред пациентите се заражда същинско приятелско възприятие. Те се разхождат по всички страни по спортни екипи и без грим.
На втория ден съм обезумяла от апетит, не мога да си показва по какъв начин ще продължа. Мартина (на 52, само че наподобява на към 35), друга пациентка, ме успокоява. Тя е специалист по мениджмънт от София и е на 20-ия ден от гладуването си. Кълне се, че откакто преминете първите няколко дни, тялото ви към този момент не жадува за храна и изпадате в положение на пречистено удовлетворение. Тя възнамерява да идва в клиниката всяка година.

Затворниците, в това число и аз, бързо се институционализират. Всяка заран в 7 сутринта се спускаме до фоайето на хотела за нежни извършения за разпъване, приспособени от Чигонг техниките. След това има вдъхновяваща сказка за здравето в салона (имам преводач) и по-късно разходка с екскурзовод из горите и градините наоколо. 
Сюблимният миг всеки ден ми припомня за приятните мигове в бара, когато настъпи часът за аперитива. Само че вместо да ми сервират мощни празнични коктейли, барманът подготвя сок по мой избор, сервиран в подобаваща коктейлна чаша с гарнитура „ плодово изкуство “, до момента в който шлагери от осемдесетте озвучават безшумно ритуала.
Всяка вечер, преди лягане, се причислявам към клас по айенгар йога, който е освен един от най-хубавите класове по йога, на които съм била, само че и ми оказва помощ да дремя като кърмаче.
Но същинското знамение е, че на третия ден се усещам съвсем ужасно. Моите пристъпи на апетит изчезнаха. Чувствам се спокойна. Кожата и очите ми светят. Вдъхновена съм (и задоволително енергична) за дълга разходка по красивия песъчлив плаж под хотела.

На петия ден се връщам в Лондон с 2 кг по-лека и с обет да хапвам по-малко месо, по-малко млечни артикули и да понижа алкохола. Определено ще продължа периодическото недояждане вкъщи и в случай че в миналото нуждая се от ударна доза здравословност, няма да пръсна £10 000 за пътешестване до Алпите. Ще ангажирам идващия полет до Варна.
Източник

Още за избавителния апетит прочети в бр.7/2022 на Списание 8
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР