Оттук нататък всяко допълване на списъците с нови лица, ще

...
Оттук нататък всяко допълване на списъците с нови лица, ще
Коментари Харесай

Решението на Министерския съвет за „черните списъци“ е спряно

Оттук нататък всяко допълнение на описите с нови лица, ще е безвластие
Припомняме, че държавното управление реши да сформира български описи по отношение на лица, които не са посочени в американския лист по “Магнитски”, само че по неразбираеми критерии са нарочени за „ свързани “ със глобените от Съединени американски щати Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Претекстът беше, че по този начин страната щяла да бъде защитена от заплахата да бъде глобена, само че в действителност се оказа, че в тези „ черни описи “ могат да попаднат както членове на управителни органи, съдружници или акционери в притежаваните от тримата търговски сдружения, по този начин и „ асоциирани “ с тях лица. А в случай, че няма законова рамка за протичащото се, нито каквито и да било критерии са „ асоциираност “, изтъкнати български адвокати дефинираха дейностите на кабинета като ослепителен образец за административен и противоконституционен произвол.

Вчера обаче Върховният административен съд се е произнесъл с определение по една от десетките тъжби подадени от лица от „ черния лист “ (по административно дело № 6558/2021 със арбитър докладчик Владимир Първанов, формирано по тъжба на Александър Кирилов Георгиев), като в този правосъден акт е записано, че щом министерският съвет не е позволил авансово осъществяване на своето решение, то всяка тъжба срещу него стопира действието му.



Факсимиле от определението на Върховен административен съд

Това значи освен, че оттук насетне всяко допълнение на описите с нови лица, ще е безвластие, само че и слага въпроса по какъв начин по този начин, откакто в решението на министерския съвет въобще не е било позволено авансово осъществяване, бяха формирани „ черните описи “? Освен сериозен удар по имиджа и дейностите на служебния кабинет, употребявал глобите по „ Магнитски “ като съображение за почистване на сметки, сигурно това събитие ще окаже въздействие и върху преценката на Европейската комисия и Европейския парламент, които също бяха сезирани от засегнатите лица. Така България за следващ път ще би трябвало да изяснява на европейските институции за какво нарушава цивилен права с противозаконни свои актове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР