Оттогава майката води ежедневна борба, за да си върне децата,

...
Оттогава майката води ежедневна борба, за да си върне децата,
Коментари Харесай

Само в Дир: 2 г. лекарка живее в ада на ”Не без дъщеря ми”

Оттогава майката води ежедневна битка, с цел да си върне децата, само че не среща никаква поддръжка от институциите.

Д-р Кънева описа историята си пред Дир.бг

Недка се омъжва за доктор Камал Абделбаки на 9 ноември 2012 година И двамата са лекари. Тя - експерт по вътрешни заболявания, а той - специализант по неврология. Срещат се няколко години по-рано и са сгодени повече от година преди сватбата. Съпрузите живеят в къща във варненското село Яребична.

Няколко месеца по-късно - на 3 февруари 2013 година се раждат дъщерите им - близначките Амира и Алия. Недка остава у дома две години, с цел да гледа децата, а през това време брачният партньор й я замества. Когато майката се връща на работа - през януари 2015 година, мъжът й стартира специализация по невроофталмология в клиниката по неврология във варненската УМБАЛ "Св.Марина ".

Д-р Камал Абделбаки е роден и израсъл в България, защото майка му Даниела е българка. Баща му - Мохамед Абделбаки, пък е гинеколог, който е приключил медицина в България. Той е палестинец с йордански паспорт и през последните години дружно със брачната половинка си Даниела живеят в Йордания. Там, в столицата Аман, доктор Мохамед Абделбаки работи в държавна болница.

След като се раждат близначките, родителите на Камал гостуват два пъти в Яребична. За трети път те идват през декември 2015 година

" По това време връзките ни с Камал бяха обтегнати , тъй като след раждането на Алия и Амира, той стартира да се държи необичайно. Каза ми, че е сътрудник на Европол и би трябвало да пътува по задачи, по тази причина и отсъстваше постоянно от вкъщи ни. Когато дойдоха родителите му, татко му ме успокои, че Камал е раздразнителен поради специализацията си. Тогава ни споделиха, че негова братовчедка ще се омъжва и ни поканиха на сватбата в Йордания - през февруари 2016 година ", споделя Недка.

Свекърът купува двупосочни билети София-Аман-София, като плануваното завръщане на Недка, Камал и децата е на 17 февруари 2016 година
На 7 февруари 2016 година фамилията каца в йорданската столица и се настанява в жилището на родителите на Камал Абделбаки.

От този миг животът на Недка Кънева претърпява цялостен поврат .

Младата жена е заключена в жилището, а свекърът и брачният партньор й водят близначките. Всяка заран момиченцата биват извеждани от жилището на "детска градина ", викайки майка си. На Недка обаче не й разрешават да ги придружи, макар че в България единствено тя ги води и взима от детска градина.

"Свекърва ми се държеше извънредно обидно с мен, като ми крещеше за какво съм се оженила за сина й и за какво съм родила тези деца. Тогава ми сподели, че това е крайният резултат - те ще ми бъдат отнети . Тя също ми сподели, че децата на мюсюлманина наложително стават мюсюлмани ", спомня си майката.

Недка изпада в цялостен потрес, когато Камал се връща в жилището и й споделя, че съгласно йорданските закони тя не му е брачна половинка и той няма да й даде йорданско поданство, а Алия и Амира остават с него. Семейство Абделбаки взима паспортите на децата и майката. Отчаяната Недка съумява да се свърже със свои другари във Варна по интернет, които незабавно сигнализират българското посолство в Йордания. Разбирайки това, брачният партньор й и родителите му, й лишават и телефона и я държат заключена с дни в жилището. В същото време те съумяват да издадат йордански паспорти на Алия и Амира.

"В един миг, не знам по каква причина, Камал пожела самичък да ме заведе в българското посолство, с цел да ми обяснят какви са ми правата. Когато ме заведе в посолството, аз желаех да остана уединено с посланика, с цел да му опиша цялата история и Камал излезе. Успях небрежно да опиша какво се е случило, само че посланикът ми изясни, че за жалост няма законов път, по който да върна децата в България, тъй като съгласно законите на Йордания, децата не могат да изоставен страната без позволението на бащата . Но ми даде обещание, че ще уведоми Министерство на външните работи ", добавя доктор Недка Кънева.

Така, останала без пари, документи, телефон и поддръжка, майката няма различен избор с изключение на да се върне в България. На 19 февруари 2016 година тя и брачният партньор й Камал се връщат във Варна. На идващия ден той й споделя, че желае бракоразвод и се изнася от фамилната къща.

"Каза ми, че каквото и да върша, нищо няма да реализира, тъй като го пазят някакви хора в огромни позиции. Поиска да се отрека от децата и аз отхвърлих, казвайки му, че колкото и огромни хора да го пазят, те не са по-големи от Господ и че ще се боря за децата до край ", плаче майката.

На 3 март 2016 година тя съумява да се свърже със свекъра си доктор Мохамед Абделбаки по телефона. Той обаче й декларира, че децата ще останат при тях в Йордания и тя няма да ги види повече.

Отчаяната майка незабавно подава тъжби в Районната прокуратура във Варна, Министерство на външните работи и Държавната организация за протекция на детето. Следват писма до президента Росен Плевнелиев, до доктор Хасан Бармауи - почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в София и омбудсмана Мая Манолова.

За битката на майката с институциите четете на следващия ден единствено в Дир.бг
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР