Оттеглянето на кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София

...
Оттеглянето на кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София
Коментари Харесай

Какво става на „Кърниградска“? Оттеглят кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София!?

Оттеглянето на кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София следва в околните дни, а повода са тежки офанзиви от структури и симпатизанти на „ Да, България “ и ДСБ, оповестява „ Труд news “, като се базира на деятели на двете структури. В централите на партиите, ръководени от Христо Иванов и Атанас Атанасов, всеки ден дошли писма против кандидатурата, в които десни гласоподаватели обяснявали за какво не могат да гласоподават за Терзиев. В писмата се припомняло, че дядото Васил и неговия брат Тодор, не просто са били от Държавна сигурност, а са олицетворявали мракобесието на Държавна сигурност.
Освен, че са били генерали от Държавна сигурност, Тодор Терзиев е и дълготраен партиен секретар на Министерство на вътрешните работи, а Васил Терзиев в Централната контролно-ревизионна комисия на Българска комунистическа партия. Бащата на претендента за кмет на ППДБ е бил офицер от Първо основно ръководство на Държавна сигурност.
Симпатизанти на Демократична България предупреждавали управлението на партията, че ще стане като през 2005 година, когато на частичните избори за столичен кмет Съюз на демократичните сили издигна Минко Герджиков. След като лъсна Държавна сигурност предишното на Герджиков, който се оказа щатен помощник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, той съумя да събере под 7% поддръжка. „ Сега Терзиев няма да получи и 5% ”, предупреждавали Христо Иванов членове на партията. Други припомняли, че родителите им са били репресирани от такива, като дядовците на Терзиев и гласуването за него би било подигравка с паметта им.
На Иванов и Атанасов нееднозначно било казано, че този път загубата на вота в София ще платят с оставките си. Членове на ДСБ описват, че оправданието за кандидатурата на Васил Терзиев било с „ Продължаваме промяната “.
Всъщност, Терзиев е лична кандидатура на Кирил Петков, който и след разкритията за Държавна сигурност предишното на рода му, продължавал твърдо да стои зад Терзиев, който бе един от най-щедрите спонсори на „ Продължаваме промяната “. Той и неговият съучастник от Telerik Светозар Георгиев подариха 80 000 лева на Политическа партия за първата предизборна акция. За втората Светозар Георгиев подари 100 000 лева, а Васил Терзиев – 50 хиляди лева
Активисти на ДСБ предложили, с цел да се избегне конфузът с кандидатурата на Васил Терзиев, да му бъде препоръчано да оглави на доброволни начала Обществен съвет за София, който да се трансформира в развъдник на хрумвания за развиване на столицата.
Имало вид и да се мисли за по-широка дясноцентристка кандидатура, а с предлагането за такава отводът от Терзиев, се очаквало да мине като по-лек неуспех. Борис Бонев към този момент обяснявал, че не би имал нищо срещу точно той да е новият претендент. В изявление пред БНР Бонев призна, че са подценили „ размера и резултата на офанзивата против претендента на ППДБ и „ Спаси София ” за кмет на София Васил Терзиев поради принадлежността на неговия татко, дядо и други родственици към Държавна сигурност “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР