Оттеглил съм се от функциите си на председател на Надзорния

...
Оттеглил съм се от функциите си на председател на Надзорния
Коментари Харесай

Новият министър на икономиката отрече да познава Пеевски

Оттеглил съм се от функционалностите си на ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване, не съм виновен за даването на тези 75 млн. лева заем. Това съобщи ефира на bTV новият министър на стопанската система Лъчезар Борисов по мотив на отпуснатия заем по време на изключителното състояние на колекторска компания, поради която беше поискана оставката на Стоян Мавродиев, шеф на ББР. Той отхвърли изказванията, че банката работи с съответни физически и юридически лица, като посочи, че 80% от портфейла на ББР е за дребни и междинни компании. Новият министър уточни, че не познава Делян Пеевски и отхвърли клюки, че е заел поста поради връзки с депутата от Движение за права и свободи.

Борисов показа, че има 18 година опит във ведомството и е експертно предложение за поста на отраслов министър. Според него вчерашната акция на съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов пред Министерството на стопанската система демонстрира ниското равнище на политическата класа.

„ Доколкото съм осведомен, съм получил поддръжката на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Имам дълъг опит, работил съм като зам-министър във към този момент две държавни управления “, добави той и уточни, че към този момент е имал среща с премиера Бойко Борисов и е взел участие в правенето на новите социално-икономически ограничения против последствията от COVID19.

Вчера Лъчезар Борисов получи и първата си задача от министър-председателя – развиване на електронния указател и бързо въвеждане на мярката „ 3.10 “, която визира грантовете за дребните и междинни предприятия. „ Подадените заявки са 27 хиляди и ние ще създадем всичко допустимо в най-кратки периоди те да стигнат до бизнеса, предвиждаме, че към 210 млн. лева ще стигнат до тези компании “, посочи Борисов.

По думите му страната е подготвила два пакета с ограничения. Единият е на стойност 1, 163 милиарда лева – от националния бюджет и различен от 1,8 милиарда лева, дофинансиран с евросредства. Министърът на стопанската система разяснява, че ограниченията са свързани с факторите на икономическия напредък – държавни разноски, ползване и вложения.

„ Ние инжектираме в стопанската система един важен запас, само че акцентираме и на вложенията. Тези два пакета от ограничения доближават до 3 милиарда лева, което е интервенцията на страната. Нашата прогноза е за още 1 милиарда лева директни вложения в стопанската система, по този начин милиардите ще станат 4 “, разяснява отрасловият министър.

„ България е в Топ 3 по финансова непоклатимост “, уточни Борисов. По думите му страната ни е първенец както във връзка с държавния дълг съотнесен към Брутният вътрешен продукт, по този начин и при недостига. Той добави, че точно тези индикатори дават сигурност на страната да инжектира средства в стопанската система, а не да тегли заеми. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР