Оттеглени кандидатури в последния момент, малко желаещи да приемат олимпийски

...
Оттеглени кандидатури в последния момент, малко желаещи да приемат олимпийски
Коментари Харесай

Как МОК затяга контрола в процеса при избора на домакин на олимпийските игри

Оттеглени кандидатури в последния миг, малко искащи да одобряват олимпийски игри, неразбираеми планове с нестабилно финансиране... Тези проблеми са единствено част от главоболията, които до момента понасяше Международният олимпийски комитет (МОК).

Взела си поука, в този момент организацията поема по нов път с въвеждането на фрапантни промени в процеса при избора на хазаин за олимпийските игри. Предложенията, които бяха признати единомислещо от членовете на МОК по време на 134-ата сесия, включват по-строг надзор върху издигането на кандидатури.

С измененията МОК се надява, че прави решителна крачка към стабилно бъдеще на олимпийското придвижване с вярата, че ще понижи проблемите, които съпътстват избора за хазаин. А съгласно президента на МОК Томас Бах сегашният модел " има прекалено много губещи ".

Новостите ще влязат в действие, откакто изпълнителният комитет дефинира по какъв начин тъкмо да бъдат изпълнени и биха могли да бъдат употребявани най-рано при определянето на претендент за форума през 2030 година Но какви са измененията и какво ще е особеното, което ще донесат със себе си при избора на хазаин.

Време е за промени

В основата на измененията е работна група, отпред с основния координатор на игрите Джон Коутс. Сред новостите е отпадането на правилото, съгласно което уредникът на съответния конгрес би трябвало да бъде определен седем години преди събитието.

По този метод МОК ще се опита да направи процеса по-гъвкав. Крачка в тази посока организацията пое с предварителното избиране на домакините за летните игри през 2024 и 2028 година – надлежно Париж и Лос Анджелис.

В бъдеще е допустимо да се чакат повече подобн предварителни избори., като съгласно основния координатор на игрите Джон Коутс съществена задача на претендентите е да се приспособяват към измененията.

" Предизвикателството пред тях е да схванат, че процесът не опира просто да повдигнат кандидатура и да се мотаят няколко години и по-късно да бъдат включени във вота на сесията. Това би трябвало да докара до по-добра оценка на по-ранен стадий. Трябва да покажете, че имате поддръжката на държавното управление, в случай че желаете да продължите напред ", сподели Коутс.

 Как МОК стяга контрола в процеса при избора на хазаин на олимпийските игри
© Reuters

С преимущество при избора на хазаин ще са кандидатурите, които към този момент имат построени спортни уреди и инфраструктура. В допълнение построяването на нови уреди също би трябвало да бъде съобразено с проекти за стабилно развиване.

По този метод МОК се застрахова от рисковани кандидатури с неразбираемо бъдеще. От градовете, които демонстрират интерес да одобряват игрите, също ще бъде поискано да проведат референдум при нужда и предпочитание от локалното население.

В проекта на МОК влиза още стягане на контрола към кандидатурите с въвеждането на обособени комисии за летните и зимните игри, които ще заменят комисията по контрола на организацията.

" Бяхме обявявани за мъртви в доста случаи. Не можем да променим вятъра, само че можем да нагласим платната ", сподели някогашният вицепрезидент на МОК Ричард Паунд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР